Υγεία

6 τρόποι που ο ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

6 τρόποι που ο ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η ποσότητα του ύπνου που κοιμάστε μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή και την άσκησή σας.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 35% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κοιμάται λιγότερες από 7 ώρες τις περισσότερες νύχτες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο ύπνος λιγότερων από 7 ώρες τη νύχτα θεωρείται σύντομος ύπνος (1Αξιόπιστη πηγή).

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι ο ύπνος μπορεί να είναι ο παράγοντας που λείπει για πολλούς ανθρώπους που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Εδώ είναι 6 λόγοι για τους οποίους ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

1. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αύξηση βάρους που σχετίζεται με τον σύντομο ύπνο

Ο σύντομος ύπνος – συνήθως ορίζεται ως λιγότερο από 6-7 ώρες – έχει επανειλημμένα συνδεθεί με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και αύξηση βάρους .

Μια ανάλυση 20 μελετών, συμπεριλαμβανομένων 300.000 ατόμων, βρήκε 41% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων που κοιμόντουσαν λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα.

Αντίθετα, ο ύπνος δεν ήταν παράγοντας για την ανάπτυξη παχυσαρκίας σε ενήλικες που κοιμόντουσαν περισσότερο (7-9 ώρες τη νύχτα) 2Αξιόπιστη πηγή).

Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζεται σημαντικά με:

-τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, η οποία είναι δείκτης της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά

Άλλες μελέτες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα 

Μελέτες έχουν επίσης βρει παρόμοιες συσχετίσεις σε παιδιά και εφήβους.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση 33 μελετών παρατήρησης και παρέμβασης, η σύντομη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. 

Είναι ενδιαφέρον ότι για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου, οι βαθμολογίες ΔΜΣ μειώνονταν (7Αξιόπιστη πηγή).

Μια άλλη ανασκόπηση πολλών μελετών παρατήρησης βρήκε ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε αυτές τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (8Αξιόπιστη πηγή):

  • Βρεφική ηλικία: 40% αυξημένος κίνδυνος
  • Πρώιμη παιδική ηλικία: 57% αυξημένος κίνδυνος
  • Μέση παιδική ηλικία: 123% αυξημένος κίνδυνος
  • Εφηβεία: 30% αυξημένος κίνδυνος

Μια σημαντική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου αύξησε την πιθανότητα παχυσαρκίας στα παιδιά κατά 30-45% (9Αξιόπιστη πηγή).

Αν και η έλλειψη ύπνου είναι μόνο ένας παράγοντας στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, η έρευνα δείχνει ότι:

-επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα πείνας,

-επηρεάζοντας ένα άτομο να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Μπορεί να το κάνει αυτό επηρεάζοντας τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας:

-αυξάνοντας τη γκρελίνη, που σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι και,

-μειώνοντας τη λεπτίνη, που σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι (4Αξιόπιστη πηγή10Αξιόπιστη πηγή11Αξιόπιστη πηγή).

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται στο στομάχι που σηματοδοτεί την πείνα στον εγκέφαλο. 

Τα επίπεδα είναι υψηλά πριν φάτε, δηλαδή όταν το στομάχι είναι άδειο, και χαμηλά μετά το φαγητό. 

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα.

Καταστέλλει την πείνα και σηματοδοτεί πληρότητα στον εγκέφαλο (12Αξιόπιστη πηγή13Αξιόπιστη πηγή).

Ο κακός ύπνος και οι συνέπειές του

Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης – μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες (10Αξιόπιστη πηγή).

Μπορεί επίσης να καταστέλλει διάφορες ορμόνες, όπως:

-τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα 1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1).

Ο IGF-1 συνδέεται με μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους (10Αξιόπιστη πηγή11Αξιόπιστη πηγή14Αξιόπιστη πηγή).

Επιπλέον, πολλές διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια , μπορεί να επιδεινωθούν με την αύξηση βάρους. 

Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο κακού ύπνου που οδηγεί σε αύξηση βάρους και αύξηση βάρους που οδηγεί σε κακό ύπνο (15Αξιόπιστη πηγή).

Περίληψη:
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με αύξηση βάρους και μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

2. Μπορεί να μετριάσει την όρεξή σας

Ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυξήσεων στην πρόσληψη θερμίδων και στην όρεξη που μπορεί να συμβούν όταν υποφέρετε από έλλειψη ύπνου.

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι άτομα που στερούνται ύπνου αναφέρουν ότι έχουν αυξημένη όρεξη και υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων (16Αξιόπιστη πηγή17Αξιόπιστη πηγή).

Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι όσοι είχαν στέρηση ύπνου κατανάλωναν επιπλέον 385 θερμίδες την ημέρα, με μεγαλύτερο από το συνηθισμένο ποσοστό θερμίδων να προέρχεται από λίπος (18Αξιόπιστη πηγή).

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η στέρηση ύπνου οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις στην πείνα, την επιθυμία για φαγητό, το μέγεθος των μερίδων και την πρόσληψη σοκολάτας και λίπους (19Αξιόπιστη πηγή).

Η αύξηση της πρόσληψης τροφής πιθανότατα προκαλείται εν μέρει από την επίδραση του ύπνου στις ορμόνες της πείνας: γκρελίνη και λεπτίνη.

Όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, το σώμα παράγει περισσότερη γκρελίνη και λιγότερη λεπτίνη, αφήνοντάς σας πεινασμένους και αυξάνοντας την όρεξή σας (12Αξιόπιστη πηγή13Αξιόπιστη πηγή).

Περίληψη:
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την όρεξη, πιθανότατα λόγω της επίδρασής του στις ορμόνες που σηματοδοτούν την πείνα και την πληρότητα.

3. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές

Ο πλήρης ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η έλλειψη ύπνου αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας και μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.

Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να κάνετε υγιεινές επιλογές τροφίμων και να αντισταθείτε σε δελεαστικές τροφές ( 20 ,21Αξιόπιστη πηγή).

Επιπλέον, φαίνεται ότι τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου διεγείρονται περισσότερο από το φαγητό όταν δεν κοιμάσαι ( 20 ).

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με στέρηση ύπνου είχαν μεγαλύτερες αποκρίσεις του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή μετά την προβολή εικόνων τροφών με πολλές θερμίδες.

Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν επίσης πιο πιθανό να πληρώσουν περισσότερα για φαγητό από εκείνους που είχαν επαρκή ύπνο (22Αξιόπιστη πηγή).

Επομένως, μετά από μια νύχτα κακού ύπνου, όχι μόνο αυτό το μπολ με παγωτό είναι πιο ικανοποιητικό, αλλά πιθανότατα θα δυσκολευτείτε να ασκήσετε τον αυτοέλεγχο.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η στέρηση ύπνου οδήγησε σε αυξημένη ευαισθησία στη μυρωδιά σε τρόφιμα με πολλές θερμίδες και σε μεγαλύτερη κατανάλωση (23Αξιόπιστη πηγή).

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε φτωχότερες διατροφικές επιλογές, όπως υψηλότερη πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος, για να αντισταθμίσει το αίσθημα έλλειψης ενέργειας (13Αξιόπιστη πηγή).

Περίληψη
Ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει τον αυτοέλεγχο και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, καθώς και να αυξήσει την αντίδραση του εγκεφάλου σας στο φαγητό. Ο κακός ύπνος έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένη πρόσληψη τροφών υψηλών σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

4. Ο ύπνος  νωρίς μπορεί να αποτρέψει το σνακ αργά το βράδυ

Το να πάτε για ύπνο νωρίτερα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το σνακ αργά το βράδυ που συχνά συνοδεύεται από το να μένετε ξύπνιοι μετά την ώρα του ύπνου σας.

Αν πιέσετε την ώρα του ύπνου σας αργότερα σημαίνει ότι μένετε ξύπνιος περισσότερο, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για φαγητό, ειδικά αν έχουν περάσει πολλές ώρες από το δείπνο (24Αξιόπιστη πηγή).

Για παράδειγμα, εάν φάγατε δείπνο στις 6:00 μ.μ. και μένετε ξύπνιοι μέχρι τη 1:00 π.μ. κάθε βράδυ, είναι πιθανό να πεινάσετε κάποια στιγμή μεταξύ του δείπνου και της ώρας για ύπνο.

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη στέρηση ύπνου, μπορεί να είναι πιο πιθανό να επιλέξετε λιγότερο θρεπτικές επιλογές. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας και την επιθυμία σας για τροφές με πολλές θερμίδες και λιπαρά (13Αξιόπιστη πηγή).

Είναι ενδιαφέρον ότι το φαγητό αργά το βράδυ σχετίζεται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους, υψηλότερο ΔΜΣ και μειωμένη οξείδωση λίπους – καθιστώντας την απώλεια βάρους πιο δύσκολη (25Αξιόπιστη πηγή26Αξιόπιστη πηγή27Αξιόπιστη πηγή28Αξιόπιστη πηγή).

Επιπλέον, το να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, ειδικά τα μεγάλα γεύματα, μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου σας και να κάνει τη στέρηση ύπνου σας ακόμη χειρότερη. 

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν παλινδρόμηση οξέος, δυσπεψία ή διαταραχές ύπνου μπορεί να θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη τροφής πριν τον ύπνο (29Αξιόπιστη πηγή30Αξιόπιστη πηγή31Αξιόπιστη πηγή).

Στην ιδανική περίπτωση, προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη τροφής 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. 

Τούτου λεχθέντος, εάν πεινάτε, σκεφτείτε να έχετε ένα μικρό σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως ελληνικό γιαούρτι ή τυρί cottage.

Περίληψη:
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων αυξάνοντας τα σνακ αργά το βράδυ, το μέγεθος των μερίδων και τον διαθέσιμο χρόνο για φαγητό.

5. Πιθανά οφέλη για τον μεταβολισμό σας

Ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μειώσεις του μεταβολισμού που μπορεί να συμβούν όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά.

Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίει το σώμα σας όταν βρίσκεται σε ηρεμία. 

Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • ηλικία
  • βάρος
  • ύψος
  • φύλο
  • μυική μάζα

Είναι ενδιαφέρον ότι η διάρκεια του ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει το RMR σας (32Αξιόπιστη πηγή33Αξιόπιστη πηγή).

Μια μελέτη που περιελάμβανε 47 συμμετέχοντες εξέτασε πώς ο περιορισμός του ύπνου επηρέασε το RMR.

Η πειραματική ομάδα κοιμήθηκε κανονικά για 2 νύχτες (βασική γραμμή) ακολουθούμενες από 5 ημέρες περιορισμού ύπνου με 4 ώρες τη νύχτα (34Αξιόπιστη πηγή).

Τέλος, είχαν μια νύχτα ύπνου, κατά την οποία πέρασαν 12 ώρες στο κρεβάτι (34Αξιόπιστη πηγή).

Κατά τη διάρκεια των 5 ημερών περιορισμού του ύπνου, ο RMR των συμμετεχόντων μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Ωστόσο, το RMR τους επέστρεψε στο φυσιολογικό μετά τον ύπνο “catch up”.

Η ομάδα ελέγχου δεν είχε σημαντικές αλλαγές στο RMR της (34Αξιόπιστη πηγή).

Αυτή η μελέτη προτείνει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει το RMR, αλλά ότι μπορεί να καταφέρετε να επαναφέρετε το RMR σας με τον σωστό ύπνο για τουλάχιστον μία νύχτα (34Αξιόπιστη πηγή).

Αντίθετα, άλλες μελέτες δεν βρήκαν αλλαγές στον μεταβολισμό με την απώλεια ύπνου και υποδηλώνουν ότι η ενεργειακή δαπάνη μπορεί πράγματι να αυξηθεί με σύντομο ύπνο επειδή είστε ξύπνιοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (35Αξιόπιστη πηγή36Αξιόπιστη πηγή).

Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν και πώς η απώλεια ύπνου επηρεάζει το μεταβολισμό.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να καταστέλλει την οξείδωση του λίπους, η οποία είναι η διάσπαση των λιποκυττάρων σε ενέργεια.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η στέρηση ύπνου είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερη οξείδωση του βασικού λίπους σε άτομα διαφορετικών ηλικιών, φύλων και σωματικής σύστασης.

Ωστόσο, το RMR δεν επηρεάστηκε (37Αξιόπιστη πηγή).

Φαίνεται επίσης ότι ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να μειώσει τη μυϊκή σύνθεση, γεγονός που μπορεί να μειώσει το RMR.

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή σύνθεση μειώθηκε σημαντικά:

-κατά 18% και,

-η τεστοστερόνη του πλάσματος κατά 24% , μετά από μια νύχτα κακού ύπνου.

Επιπλέον, η κορτιζόλη αυξήθηκε σημαντικά κατά 21%.

Συλλογικά, αυτές οι καταστάσεις συμβάλλουν στη διάσπαση των μυών (38Αξιόπιστη πηγή).

Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν μικρή και διήρκεσε μόνο 1 ημέρα, που αποτελούν σημαντικούς περιορισμούς. 

Επιπλέον, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου δεν επηρεάζει την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών.

Επομένως, απαιτούνται μεγαλύτερες και μεγαλύτερες μελέτες (39Αξιόπιστη πηγή40Αξιόπιστη πηγή).

Περίληψη
Ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας (RMR), αν και τα ευρήματα είναι μικτά.

6. Ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει τη σωματική δραστηριότητα

Ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα έχουν στενή αμφίδρομη σχέση.

Η έλλειψη ύπνου μειώνει τη σωματική δραστηριότητα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του ύπνου (41Αξιόπιστη πηγή42Αξιόπιστη πηγή).

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε και να αυξήσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.42Αξιόπιστη πηγή43Αξιόπιστη πηγή44Αξιόπιστη πηγή45Αξιόπιστη πηγή).

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερο κίνητρο για άσκηση και πιο πιθανό να κάνετε καθιστική ζωή .

Με τη σειρά του, μπορεί να ξοδέψετε λιγότερες θερμίδες σε μια μέρα που στερείται ύπνου από ό,τι μετά από μια σωστή νυχτερινή ανάπαυση. 

Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη ελλείμματος θερμίδων για την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αθλητική σας απόδοση μειώνοντας46Αξιόπιστη πηγή47Αξιόπιστη πηγή48Αξιόπιστη πηγή):

  • χρόνος αντίδρασης
  • εξαιρετικές δεξιότητες στο να χειρίζεστε μηχανή
  • μυϊκή δύναμη
  • αντοχή
  • ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού και να καθυστερήσει την ανάρρωση.

Τελικά, ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί για να παραμείνετε δραστήριοι.

ΠερίληψηΟ επαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει το κίνητρό σας για να είστε πιο δραστήριοι και να ενισχύσει την αθλητική σας απόδοση, τα οποία και τα δύο μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Είναι ενδιαφέρον ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο σας.

-Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με φτωχότερες διατροφικές επιλογές, αυξημένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων, μειωμένη σωματική δραστηριότητα και, τελικά, αύξηση βάρους.

-Εάν οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους δεν παράγουν αποτελέσματα, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε τις συνήθειες ύπνου σας.

Αν και οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα.

-Η ξεκούραση που χρειάζεται μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας σας να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.healthline.com/nutrition/sleep-and-weight-loss?slot_pos=article_4&utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=generalhealth&utm_content=2021-

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού