Υγεία

Γαστρορραγία: Τα προειδοποιητικά σημάδια

Eρευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα απαριθμούν τους πρωταρχικούς παράγοντες που προειδοποιούν για την εμφάνιση γαστρορραγίας μετά από καρδιακή προσβολή.

Η γαστρορραγία αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, με την ιατρική κοινότητα να έχει ήδη αναγνωρίσει ορισμένους συντελεστές που την προαναγγέλλουν.

Τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα ,προσθέτουν επιπλέον τρεις προγνωστικούς παράγοντες όπως:

-το κάπνισμα,

-την αρτηριακή πίεση και,

-τη γλυκόζη στο αίμα.

«Εάν καταφέρουμε να εντοπίσουμε τους ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας του ανώτερου γαστρεντερικού μετά από μια καρδιακή προσβολή, η ιατρική κοινότητα θα μπορέσει να λάβει τα σωστά μέτρα έτσι ώστε να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Moa Simonsson, αναπληρώτρια σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα και διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

«Υπάρχουν, για παράδειγμα, αγωγές που καταπολεμούν τις επιπλοκές της αιμορραγίας και εξετάσεις των βακτηρίων του εντέρου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σε εξατομικευμένες θεραπείες για τους ασθενείς με καρδιακή προσβολή που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών της αιμορραγίας», εξηγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαστρορραγία ως επιπλοκή αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα αυξάνει και τον κίνδυνο θανάτου για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Η χρήση αντιθρομβωτικών αγωγών είναι περιοριστική, καθώς θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την καρδιαγγειακή πρόγνωση. 

Αν και οι στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου της γαστρορραγίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τη συγκεκριμένη επιπλοκή στους ασθενείς με καρδιακή προσβολή.

Η μεθοδολογία της έρευνας και τα αποτελέσματα

Η συγκεκριμένη μελέτη εστίασε σε ιατρικά δεδομένα από το εθνικό μητρώο της Σουηδίας SWEDEHEART και αφορούσε περίπου 150.000 ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου την περίοδο από το 2007 έως και το 2016.

Το 1,5% των ασθενών αυτών υπέστη γαστρορραγία μέσα σε διάστημα ενός έτους από την καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρέασαν την εκδήλωση της γαστρορραγίας και επιβεβαίωσαν οι ερευνητές ήταν ήδη γνωστοί όπως:

-τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης,

-της πρωτεΐνης δηλαδή που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα,

-προηγούμενη γαστρορραγία,

ηλικία και,

εντατική αντιθρομβωτική θεραπεία.

Οι επιπρόσθετοι παράγοντες που διαπιστώθηκαν έπειτα από υπολογισμούς μέσω ενός αλγορίθμου ήταν:

-το κάπνισμα,

αρτηριακή πίεση,

γλυκόζη του αίματος και,

-η λήψη αγωγής για τη θεραπεία διάφορων διαταραχών του στομάχου στο παρελθόν, όπως το έλκος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

«Ο συνδυασμός των παραδοσιακών στατιστικών μοντέλων με μεθόδους μηχανικής μάθησης μας δίνουν την ευκαιρία να εντοπίσουμε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για άγνωστα στο παρελθόν καρδιαγγειακά επεισόδια» σημειώνει ο συν-συγγραφέας της έρευνας Philip Sarajlic, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Και εξηγεί ότι «αυτό μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά πολύτιμα ιατρικά δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των παραγόντων κινδύνου και των αποτελεσμάτων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε τις συστάσεις για τη φροντίδα των ασθενών».

Οι ερευνητές στοχεύουν το ερχόμενο φθινόπωρο να ξεκινήσουν τις κλινικές μελέτες για να διερευνήσουν περαιτέρω τη σημασία της διάγνωσης και της θεραπείας μιας κοινής λοίμωξης στο ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα.

Υγεία

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

15.11.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε