Υγεία

Γνώριζες ότι το καλοκαίρι μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία του συκωτιού σου;

Το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε.

Βρεθήκαμε με φίλους και οικογένεια, πήγαμε διακοπές, χαλαρώσαμε και διασκεδάσαμε, όσο βέβαια αυτό ήταν εφικτό.

Πολύ συχνά όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της ανέμελης περιόδου, δεν δίνουμε την ίδια προσοχή στην διατροφή και την άσκηση που δίνουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Όχι μόνο επειδή παίρνουμε εύκολα κάποια παραπανήσια κιλά, αλλά  επειδή μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στο συκώτι μας.

Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε, υπάρχει μια απλή και απολαυστική κίνηση που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να μειώσουμε κατά πολύ τις πιθανότητες προσβολής του ήπατος.

Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού μας, αποτοξινώνοντας το σώμα και συνθέτοντας και αποθηκεύοντας ορισμένα στοιχεία.

Το συκώτι είναι ένα από τα όργανα που παράγουν χοληστερόλη, καθαρίζει το εισερχόμενο αίμα και παράγει πολλές βασικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την πήξη, αποθηκεύει τις βιταμίνες Α, D και Β12, ενώ παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διάλυση τοξικών υλικών.

Το συκώτι, αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αρκετά καλά το αυξημένο στρες, και η φροντίδα του είναι υψίστης σημασίας, καθώς αν αυτό προσβληθεί μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία.

Παθήσεις όπως:

-η παχυσαρκία,

-ο διαβήτης,

-οι λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και C,

αλλά και συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου.

Έτσι, ο συνδυασμός της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ με ανθυγιεινή διατροφή, πράγμα σύνηθες για την περίοδο του καλοκαιριού, μπορούν πραγματικά να επιβαρύνουν το συκώτι μας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό BMC Public Health* σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένα ρόφημα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές εδώ και χιλιετίες, το οποίο όταν καταναλώνεται τακτικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έπιναν 3-4 φλιτζάνια καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν:

-μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου, και,

-λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω σχετικών επιπλοκών.

-Το 78% των συμμετεχόντων (384.818 άτομα) έπιναν καφέ, ενώ,

-το 22% (109.767 άτομα) δεν έπιναν.

Οι πρώτοι είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με τους δεύτερους.

-Ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας ή λιπώδους ηπατικής νόσου ήταν 20% μικρότερος και,

ο κίνδυνος θανάτου από ηπατική νόσο ήταν 49% μικρότερος για όσους κατανάλωναν καφέ.

Τα ευρήματα της έρευνας επισημαίνουν επίσης ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ και συγκεκριμένα για την υγεία του ήπατος ισχύουν για όλους τους τύπους του ροφήματος.

Αυτά βέβαια είναι υπέροχα νέα για όσους από εμάς απολαμβάνουμε και καταναλώνουμε τακτικά φρεσκοαλεσμένους, στιγμιαίους ή ακόμη και readytodrink παγωμένους καφέδες.

Επίσης δεν παίζει ρόλο αν ο καφές είναι καφεϊνούχος ή ντεκαφεϊνέ.

Εννοείται πως η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην το παρακάνουμε με τον καφέ ή τα ροφήματα που παρασκευάζονται με βάση τον καφέ.

Ιδανικά, θα πρέπει να μην υπερβαίνουμε το όριο των 5 φλιτζανιών την ημέρα.

Δεν είναι όμως φανταστικό που μπορούμε να εξισορροπήσουμε λίγο τις καλοκαιρινές μας ατασθαλίες με ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο;

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7

Υγεία

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού