Υγεία

Αντηλιακά και αντιοξειδωτικά : Οι σύμμαχοί μας για να απολαμβάνουμε τον ήλιο το καλοκαίρι

Βρισκόμαστε ήδη εν μέσω καλοκαιριού και σίγουρα όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε στην παραλία και να απολαύσουμε τον ήλιο.

Ο ήλιος είναι απαραίτητος καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας παρόλα αυτά, η έκθεση σε αυτόν πρέπει να γίνεται με προσοχή, σε συγκεκριμένες ώρες και πάντα με χρήση αντηλιακής προστασίας καθώς η χωρίς προστασία έκθεση σε αυτόν, μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Τα τελευταία χρόνια, πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση χρόνιων νόσων, με κυριότερη, τον καρκίνο του δέρματος.

Παράλληλα όμως, γνωρίζουμε ότι ο ήλιος μας προσφέρει τη δυνατότητα σύνθεσης βιταμίνης D, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί ζητούμενο για την προστασία μας από ιούς”, αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Γιάννης Χρύσος, προσθέτοντας:

“Σε ό,τι αφορά στη χρήση αντηλιακών, είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για την προστασία της επιδερμίδα μας, αλλά από την άλλη αλλά δεν επιτρέπει τη σύνθεση βιταμίνης D.

Εδώ είναι που η σωστή διατροφή, η οποία ακούει στο όνομα «αντιοξειδωτικά», μπορεί να προσφέρει τη λύση“.

Ο ρόλος της διατροφής – Πρόσληψη αντιοξειδωτικών

Σύμφωνα με έρευνες, η  καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών σε συνδυασμό με ω-3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και παράλληλα, αντιμετωπίζουν τις «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου».

Κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τα αντιοξειδωτικά δημιουργούν μία «προστατευτική ασπίδα» έναντι της δράσης του ήλιου, αντίστοιχη των αντηλιακών.

Ίσως να είναι και καλύτερη, αφού επιτρέπει τη δράση ενδογενών μηχανισμών όπως την παραγωγής μελανίνης – της καφέ χρωστικής που παράγεται από τα μελανοκύτταρα στην βασική στιβάδα του δέρματος, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τον ήλιο.

Αντίθετα, τα αντηλιακά αναστέλλουν την παραγωγή μελανίνης από τα συγκεκριμένα κύτταρα”, σημειώνει ο κ. Χρύσος.

Φυσικά και δεν συστήνεται η διακοπή της χρήσης τους, ιδιαίτερα στις ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας.

Συστήνεται, όμως, η υιοθέτηση των κατάλληλων διατροφικών επιλογών, για τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρών οξέων.

Η λίστα τροφίμων που μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει ποικιλία πρωτογενών τροφίμων, που δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, είναι τα ακόλουθα“, σημειώνει ο κ. Χρύσος και παραθέτει:

-Ταχίνι και σουσάμι: Τόσο το σουσάμι όσο και το ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι) έχουν ξεχωριστή γεύση και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα, συγκεκριμένα φυτοσυστατικά όπως η σησαμίνη, έχουν αποδεδειγμένη δράση στην επιδερμίδα.

Η καθημερινή τους κατανάλωση  στο πρωινό, στα σνακ και τις σαλάτες, πρέπει να αποτελεί βασικό διατροφικό στόχο.

-Κόκκινες πιπεριές, καρότα και τομάτες: Περιέχουν ασταξανθίνη και λυκοπένιο αντίστοιχα, ουσίες με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

-Λιπαρά ψάρια, δενδρολίβανο, αβοκάντο, αυγά, γάλα & γιαούρτι, σπανάκι: Περιέχουν γλουταθειόνη – το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού – και θείο.

Η γλουταθειόνη καταστρέφεται εύκολα, τόσο κατά την επεξεργασία των τροφίμων, όσο και από τα γαστρικά οξέα.

Ευτυχώς όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ενδογενή παραγωγή από σελήνιο, θείο και βιταμίνη D.

Μήπως η σύνθεση βιταμίνης D και η χρήση αντηλιακών, σας θυμίζει κάτι;

 –Πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα – σκόρδο και κρεμμύδι: Περιέχουν κουερσετίνη, ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που φαίνεται να προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επιλέξτε, λοιπόν, τις κατάλληλες τροφές και απολαύστε τον ήλιο… υπεύθυνα!“, καταλήγει ο κ. Χρύσος.

Υγεία

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

15.11.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε