Υγεία

Ύπνος και απώλεια βάρους: Πώς συνδέονται;

Ύπνος και απώλεια βάρους: Πώς συνδέονται;

Για τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα, η φυσική άσκηση και η διατροφή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, ένας παράγοντας που συχνά αγνοείται, αλλά επηρεάζει αρκετά τις προσπάθειες για απώλεια βάρους είναι και ο ύπνος.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, η διάρκεια ύπνου για τους ενήλικες πρέπει να είναι 7-9 ώρες κάθε βράδυ, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερες ώρες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μειωμένη διάρκεια ύπνου, συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τελευταία δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η η διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους σε ασθενείς που κάνουν δίαιτα με περιορισμό των θερμίδων.

“Τυπικά, ο στόχος της απώλειας βάρους είναι η μείωση του σωματικού λίπους, διατηρώντας παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερη μυϊκή μάζα.

Η μειωμένη διάρκεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει τόσο το ποσοστό του λίπους που χάνεται όσο και τη μυϊκή μάζα που διατηρείται σε μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, ο οποίος στην συνέχεια αναφέρει έρευνα που αφορά την σχέση ύπνου και απώλειας βάρους.

Μία έρευνα διαπίστωσε ότι οι εθελοντές που έκαναν δίαιτα με περιορισμό των θερμίδων και είχαν διάρκεια ύπνου 5.5 ώρες κάθε βράδυ για 2 εβδομάδες, είχαν μειωμένη απώλεια λίπους σε σχέση με μία ομάδα ελέγχου που είχε διάρκεια ύπνου 8.5 ώρες.

Η πρώτη ομάδα είχε επίσης αυξημένη απώλεια μυϊκής μάζας.

Μία άλλη έρευνα κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα όταν εξέτασε εθελοντές για 8 εβδομάδες.

Από τις 2 ομάδες εθελοντών, στη μία ομάδα η διάρκεια του ύπνου περιορίστηκε κατά 1 ώρα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η αναπλήρωση του ύπνου το Σαββατοκύριακο δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις της μειωμένης διάρκειας ύπνου στην απώλεια βάρους.

Μεταβολισμός, όρεξη και ύπνος

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί πιθανώς να εξηγήσουν γιατί η μειωμένη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος και δυσκολίες στην απώλεια βάρους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο μεταβολισμός, η όρεξη και η επιλογή των τροφίμων”, λέει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:

Ο ύπνος επηρεάζει δύο σημαντικές ορμόνες της όρεξης και συγκεκριμένα τη λεπτίνη και τη γκρελίνη.

Η λεπτίνη είναι μία ορμόνη που μειώνει την όρεξη, επομένως όταν τα επίπεδά της στο αίμα είναι υψηλά, νιώθουμε χορτάτοι.

Αντιθέτως, η γκρελίνη ενισχύει την όρεξη και καλείται από αρκετούς «ορμόνη της πείνας», καθώς συνδέεται με το αντίστοιχο αίσθημα.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της διάρκειας ύπνου συνδέεται με αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης και μείωση των επιπέδων της λεπτίνης”.

Άλλη μια έρευνα

Μία άλλη έρευνα, η οποία εξέτασε 1024 ενήλικες, διαπίστωσε επίσης ότι η μειωμένη διάρκεια ύπνου συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης και χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης.

Οι παραπάνω μεταβολές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της όρεξης, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη συμμόρφωση με τη δίαιτα.

Κατά συνέπεια, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων εξ’ αιτίας των μεταβολών στις ορμόνες της όρεξης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό σημαίνει ότι, μακροπρόθεσμα, η στέρηση του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία εξ’ αιτίας των διαταραχών της όρεξης“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Μειωμένη διάρκεια ύπνου και επιλογή τροφίμων

Εκτός από τις μεταβολές στις ορμόνες της όρεξης, η μειωμένη διάρκεια ύπνου έχει συνδεθεί και με την επιλογή των τροφίμων, αλλά και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος την τροφή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιοχές επιβράβευσης του εγκεφάλου ενεργοποιούνται περισσότερο ως απόκριση στην τροφή μετά από νύχτες με μειωμένη διάρκεια ύπνου (4 ώρες) και λιγότερο μετά από νύχτες με φυσιολογική διάρκεια (9 ώρες).

Το γεγονός αυτό μπορεί πιθανώς να εξηγήσει επίσης γιατί οι ασθενείς που κοιμούνται λίγο, προτιμούν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και γλυκιά γεύση, συγκριτικά με αυτούς που κοιμούνται 7-9 ώρες.

Η διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει επίσης το μεταβολισμό και ιδιαίτερα το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Όταν τρώμε, ο οργανισμός απελευθερώνει ινσουλίνη, μία ορμόνη που βοηθά την επεξεργασία της γλυκόζης στο αίμα.

Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την έκκριση της ινσουλίνης, περιορίζοντας την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τη γλυκόζη.

Ένα βράδυ που κοιμηθήκαμε λιγότερο από το φυσιολογικό δεν έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις, ωστόσο αν η έλλειψη ύπνου είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Άλλη έρευνα προσθέτει νέα δεδομένα στην παραπάνω σύνδεση.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ακόμα και 1 βράδυ με μειωμένη διάρκεια ύπνου σε νεαρούς υγιείς άνδρες μπορεί να επηρεάσει την απόκριση της γλυκόζης.

“Γνωρίζοντας ότι οι ασθενείς με μειωμένη διάρκεια ύπνου ήδη επιλέγουν τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη λόγω της αυξημένης όρεξης, καταλαβαίνουμε ότι η περιορισμένη ικανότητα μεταβολισμού της γλυκόζης μπορεί να προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες στην απώλεια βάρους”, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η περίσσεια γλυκόζης (είτε από την αυξημένη πρόσληψη είτε από τον περιορισμένο μεταβολισμό) μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα και αποθηκεύεται ως λίπος.

Σταδιακά, η ποσότητα αυτή συσσωρεύεται και εμφανίζεται αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο ρόλος της άσκησης

Ωστόσο, η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις της έλλειψης ύπνου.

Γνωρίζουμε ,ότι η φυσική άσκηση έχει θετικές επιδράσεις στην όρεξη αφού περιορίζει τα επίπεδα της γκρελίνης και αυξάνει τα επίπεδα του πεπτιδίου ΥΥ, μίας ορμόνης που απελευθερώνεται από το έντερο και σχετίζεται με αίσθημα πλήρωσης.

Μετά την άσκηση, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερο, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την ενέργεια που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αν η επίδραση αυτή επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνου.

Έρευνες έδειξαν επίσης ότι η φυσική άσκηση μπορεί να προστατεύσει από τις αρνητικές επιδράσεις της έλλειψης ύπνου στο μεταβολισμό, βελτιώνοντας τόσο την παραγωγή ινσουλίνης όσο και και τη ρύθμιση της γλυκόζης.

Είναι σαφές λοιπόν, ότι ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις προσπάθειες για την απώλεια βάρους.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη, αυξάνει την επιθυμία μας για ανθυγιεινά τρόφιμα και επηρεάζει την αποθήκευση του λίπους.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι ο ύπνος θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που πρέπει να βελτιώσουμε, μαζί με τη διατροφή και την άσκηση, σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υγεία

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Το ροχαλητό, είναι μια ενοχλητική κατάσταση η οποία μπορεί να μην αφήσει τον σύντροφό μας να… «κλείσει» μάτι, με αποτέλεσμα να αναζητούμε τρόπους για να το περιορίσουμε. Συμβαίνει όταν οι ιστοί στο εσωτερικό του λαιμού χαλαρώνουν και αρχίζουν να δονούνται σε κάθε εισπνοή/εκπνοή, προκαλώντας ταυτόχρονα θόρυβο. Το ροχαλητό συνδέεται με πολλές διαταραχές του ύπνου και […]

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δείτε γιατί δεν πρέπει να πατάτε τις κατσαρίδες – Ποιος είναι ο κίνδυνος
06.02.2024

Δείτε γιατί δεν πρέπει να πατάτε τις κατσαρίδες – Ποιος είναι ο κίνδυνος

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ