Υγεία

Μπορεί το βιολογικό ρολόι να επηρεάσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος;

Μπορεί το βιολογικό ρολόι να επηρεάσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος;

Όταν μολυνθούμε με ένα βακτήριο ή έναν ιό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενεργοποιείται για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω παθογόνα και να περιορίσει τις βλάβες που προκαλούν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξίσου αποτελεσματικό σε όλες τις ώρες της ημέρας, ωστόσο δεδομένα ερευνών από τον τελευταίο μισό αιώνα έχουν δείξει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το παραπάνω φαινόμενο αποδίδεται στο βιολογικό ρολόι του ανθρώπου.

-Τα κύτταρα του οργανισμού δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά όλες τις ώρες

Τα κύτταρα του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και αυτά του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωρίζουν την ώρα της ημέρας και δεν λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά σε όλες τις ώρες.

Το βιολογικό μας ρολόι έχει προσαρμοστεί για εκατομμύρια χρόνια, με σκοπό να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.

Κάθε κύτταρο του οργανισμού φέρει συγκεκριμένες πρωτεΐνες, τα επίπεδα των οποίων το βοηθούν να αντιληφθεί την ώρα.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόσει τη λειτουργία του ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε κάθε ώρα”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, και εξηγεί:

Για παράδειγμα, το βιολογικό ρολόι διασφαλίζει ότι η παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που συνδέεται με τον ύπνο, θα γίνει κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από αρκετά διαφορετικά είδη κυττάρων, τα οποία κυκλοφορούν στον οργανισμό και αναζητούν ενδείξεις λοίμωξης ή βλαβών.

-Το βιολογικό ρολόι ελέγχει την θέση των κυττάρων την ημέρα

Ωστόσο, το βιολογικό ρολόι είναι αυτό που ελέγχει ποια είναι η θέση των κυττάρων αυτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εγκαθίστανται σε διάφορους ιστούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυκλοφορούν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας“, τονίζει κ. Δημητρακόπουλος.

Μέσω του παραπάνω μηχανισμού, το βιολογικό ρολόι διασφαλίζει ότι τα παραπάνω κύτταρα βρίσκονται ήδη στους ιστούς τις ώρες που υπάρχει ο υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης.

Την νύχτα

Τη νύχτα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά καταλήγουν στους λεμφαδένες.

Εκεί, μπορούν να δημιουργήσουν μνήμη για τα παθογόνα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που διασφαλίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιμετωπίσει ταχύτερα τα παθογόνα στο ενδεχόμενο μίας μελλοντικής έκθεσης.

Το βιολογικό ρολόι παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού

Καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω ότι το βιολογικό ρολόι παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επομένως, το γεγονός ότι τα συμπτώματα διαφορετικών λοιμώξεων (όπως η γρίπη και η ηπατίτιδα) διαφοροποιούνται ανάλογα με την ώρα της ημέρας που μολυνθήκαμε, δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη.

Προφανώς, το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με άλλα παθογόνα“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η ώρα που παίρνουμε τα φάρμακα

Άλλες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η ώρα που παίρνουμε διάφορα φάρμακα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά τους.

Για παράδειγμα, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα της χοληστερόλης παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι σημαντικό να παίρνουμε το βράδυ τις (short-acting) στατίνες, ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε ότι το φάρμακο θα προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Βιολογικό Ρολόι και εμβόλια

Δεδομένα έχουν δείξει ότι τα εμβόλια επηρεάζονται επίσης από το βιολογικό ρολόι, καθώς η απόκριση που προκαλούν μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την ώρα που χορηγήθηκαν.

Για παράδειγμα, μία τυχαιοποιημένη μελέτη του 2016 με 250 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης τις πρωινές ώρες (9πμ-11πμ) προκάλεσε ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων συγκριτικά με τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου το απόγευμα (3μμ-5μμ).

Μία άλλη μελέτη που εξέτασε εθελοντές ηλικίας 20-30 ετών διαπίστωσε ότι αυτοί που έκαναν το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG) στο διάστημα 8πμ-9πμ είχαν ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση συγκριτικά με αυτούς που εμβολιάστηκαν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 1μμ.

Βλέπουμε, επομένως, ότι η χορήγηση ορισμένων εμβολίων νωρίς το πρωί μπορεί να δημιουργήσει καλύτερη ανοσία.

Ένας παράγοντας που μπορεί να εξηγήσει το παραπάνω φαινόμενο είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το βιολογικό ρολόι ελέγχει τον ύπνο”, λέει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:

Μάλιστα, μία μελέτη έδειξε ότι οι εθελοντές που κοιμήθηκαν επαρκώς το επόμενο βράδυ μετά τον εμβολιασμό τους για την ηπατίτιδα Α είχαν ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση, η οποία προσέφερε ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας, σε σχέση με αυτούς που κοιμήθηκαν λιγότερες ώρες“.

Αν και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί ο ύπνος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, το γεγονός αυτό φαίνεται ότι σχετίζεται με τις επιδράσεις του βιολογικού ρολογιού στην εντόπιση των ανοσιακών κυττάρων.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου το βιολογικό ρολόι «στέλνει» τα ανοσιακά κύτταρα στους λεμφαδένες με σκοπό να αναπτυχθεί ανοσιακή μνήμη.

-Προφανώς, οι παραπάνω παρατηρήσεις δημιουργούν ορισμένα εύλογα ερωτήματα σχετικά με την πανδημία της COVID-19.

Η λειτουργία του βιολογικού ρολογιού παίζει πιθανώς, σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19.

Για παράδειγμα, ο υποδοχέας που επιτρέπει στον ιό SARS-CoV-2 να μολύνει τα κύτταρα του οργανισμού ,αυξάνει τα επίπεδά του σε ορισμένες ώρες της ημέρας.

Το γεγονός αυτό σημαίνει, ίσως, ότι τις ώρες αυτές διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ειδικές μελέτες.

-Αντίστοιχα, δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα και αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για την COVID-19.

Ωστόσο, καθώς η αποτελεσματικότητα των περισσοτέρων εμβολίων ξεπερνά το 90%, είναι σημαντικό να τα κάνουμε άμεσα ανεξαρτήτως της ώρας που θα εμβολιαστούμε.

Για τα υπόλοιπα εμβόλια τα οποία έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, όπως για παράδειγμα αυτό της γρίπης, ίσως θα ήταν προτιμότερο να χορηγούνται πρωινές ώρες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα προκαλέσουν όσο το δυνατόν ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού