Good life

Xαμομήλι: Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς οι φαρμακευτικές του ιδιότητες

Xαμομήλι: Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς οι φαρμακευτικές του ιδιότητες

Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα φυσικό έγχυμα το οποίο έχει γίνει δημοφιλές χάρη στις ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές εφαρμογές του. Παρότι πολλές από τις χρήσεις του προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση, πλέον υπάρχουν πολλές έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν τις ιδιότητες και τα οφέλη του.

Το φυτό αυτό είναι μέρος της οικογένειας Asteraceae και υπάρχουν πολλά είδη. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο είναι το τσάι από χαμομήλι Matricaria.

Ποιες είναι λοιπόν οι κύριες ιδιότητες και τα οφέλη του εγχύματος χαμομηλιού; Θα ανακαλύψουμε σήμερα!

Τσάι χαμομηλιού – Ιδιότητες

Το τσάι χαμομηλιού το λαμβάνουμε τοποθετώντας τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού σε νερό. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα και ήπια γεύση η οποία είναι ευχάριστη στην παλέτα. Επίσης, όπως μπορούμε να δούμε στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Pharmacognosy Reviews, συμπυκνώνει τα βιοενεργά συμπλέγματα με θεραπευτική δύναμη.

Ειδικότερα, περιέχει ουσίες όπως:

  • Σεσκιτερπένια
  • Φλαβονοειδή
  • Κουμαρίνες
  • Πολυακετυλένια

Αυτή η σύνθεση, η οποία περιέχει περίπου 120 χημικά συστατικά, δίνει στο φυτό διάφορες υγιεινές ιδιότητες. Έτσι, λέγεται ότι το τσάι, τα εκχυλίσματα του φυτού, και άλλες παρασκευές χαμομηλιού έχουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αγχολυτική, και αντισπασμωδική δραστηριότητα.

Οι χρήσεις του τσαγιού χαμομηλιού δεν αντικαθιστούν τις φαρμακευτικές αγωγές, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων.

Τσάι χαμομηλιού – Τα κύρια οφέλη

Στη φαρμακευτική, το τσάι χαμομηλιού παίζει σημαντικό ρόλο. Φυσικά, σήμερα γνωρίζουμε ότι δε θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση ασθενειών. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθώς βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ορισμένων παθήσεων.

Πού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

1. Το τσάι χαμομηλιού συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου περιόδου

Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχει το χαμομήλι έχουν αντισπασμωδική επίδραση η οποία προάγει την ανακούφιση από τον πόνο περιόδου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology, and Infertilityοι γυναίκες οι οποίες κατανάλωσαν αυτό το τσάι για ένα μήνα μπόρεσαν να μειώσουν τη σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας.

Ταυτόχρονα, καθώς πρόκειται για χαλαρωτικό ρόφημα, οι συμμετέχουσες ανέφεραν μειωμένο άγχος που σχετιζόταν με την περίοδό τους. Υπάρχουν θεωρίες που αναφέρουν ότι το φυτό μειώνει την παραγωγή προσταγλανδίνων, των υπεύθυνων για τον πόνο και τη φλεγμονή ουσιών. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

2. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού

Οι πεπτικές ιδιότητες του εγχύματος χαμομηλιού είναι ίσως και οι πιο γνωστές. Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι παρασκεύαζαν αυτό το ρόφημα για να καταπραΰνουν τις γαστρεντερικές δυσφορίες όπως τα αέρια, τη δυσπεψία, τη διάρροια, τη ναυτία, και τον εμετό.

Πάνω σε αυτό όμως υπάρχουν λίγες αποδείξεις. Παρόλα αυτά, μια συστηματική αξιολόγηση στο Electronic Physician Journal αναφέρει ότι αυτές οι επιδράσεις σχετίζονται με τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, και χαλαρωτικές του ιδιότητες.

3. Προάγει την ποιότητα ύπνου

Δεν υπάρχει κάποιο φυσικό βότανο που να μπορεί να καταπολεμήσει τις διαταραχές ύπνου από μόνο του. Πέραν τούτου, ορισμένα φυτά, όπως το χαμομήλι, λειτουργούν ως σύμμαχοι στη βελτίωση του ύπνου. Χάρη στην περιεκτικότητα απιγενίνης του, ενός τύπου αντιοξειδωτικού, διεγείρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου και μειώνει την αϋπνία.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Advance Nursingγυναίκες μετά τον τοκετό που κατανάλωσαν τσάι χαμομηλιού για δύο εβδομάδες ανέφεραν καλύτερης ποιότητας ύπνο. Αυτό με τη σειρά του, έδειξε λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης που σχετίζονται με τις δυσκολίες ύπνου.

4. Βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής είναι κρίσιμα για να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα της γλυκόζης. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου αυξάνεται περιστασιακά η γλυκόζη, είναι καλό να πίνετε εγχύματα όπως τσάι χαμομηλιού.

Γιατί αυτό;

Μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα του φυτού βοηθούν στη διέγερση των λειτουργιών του παγκρέατος, του υπεύθυνου για την παραγωγή ινσουλίνης οργάνου. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο σώμα. Παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα ευρήματα είναι υποσχόμενα.

5. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι χαμομηλιού (ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή) έχουν ωφέλιμη επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει ιατρικές θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις. Απλώς, όντας μέρος της διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Endocrinological Investigation αποκάλυψε οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι κατανάλωναν τσάι χαμομηλιού με τα γεύματά τους. Αυτοί οι ασθενείς βίωσαν βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, και κακής χοληστερίνης.

Τι άλλα οφέλη έχει το τσάι χαμομηλιού;

Η χρήση του χαμομηλιού ως τσάι, αλλά και άλλες παρασκευές, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Χάρη σε αυτό, προσδίδονται και άλλα οφέλη στο ρόφημα πέραν από αυτά που αναφέραμε ήδη. Όμως, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές από αυτές τις εφαρμογές έρχονται από ανέκδοτα δεδομένα και υπάρχει έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων:

  • Άγχος και κατάθλιψη: Οι καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει το τσάι χαμομηλιού ωφελούν σε περιπτώσεις ψυχικού άγχους, αγωνίας και κατάθλιψης. Παρότι πολλοί το χρησιμοποιούν στην αρωματοθεραπεία, χρησιμεύει και ως έγχυμα.
  • Υγεία του δέρματος: Η τοπική εφαρμογή τσαγιού χαμομηλιού έχει δείξει θετικές επιδράσεις στην ανακούφιση από ερεθισμούς, ερυθρότητα, και ξεφλούδισμα. Υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που το χρησιμοποιούν για εγκαύματα ή προβλήματα όπως το έκζεμα.
  • Κρυολόγημα: Η εισπνοή των ατμών ζεστού χαμομηλιού λειτουργεί ενάντια στη ρινική συμφόρηση και τον ερεθισμό που προκαλούν τα κρυολογήματα.
  • Φροντίδα των οστών: Οι αποδείξεις πάνω στην κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού και την αποτροπή παθήσεων των οστών είναι προς το παρόν λίγες. Όμως, ορισμένες υποθέσεις υποστηρίζουν ότι αυτό το ρόφημα έχει αντιοιστρογονικές δράσεις που βοηθούν στην αποτροπή της απώλειας της οστικής πυκνότητας.
Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση χαμομηλιού;

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το τσάι χαμομηλιού είναι ασφαλές και δεν κρύβει κινδύνους. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές για θανατηφόρες ή τοξικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις από την κατανάλωση αυτού του ροφήματος. Ωστόσο, δε συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σε ιστορικό αλλεργιών στο χαμομήλι ή σε φυτά της οικογένειας των μαργαριτών
  • Προηγούμενο προσωπικό ιστορικό αλλεργίας στη γύρη
  • Σε άτομα με χρόνιες νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους
  • Βρέφη και μικρά παιδιά

Τι θα πρέπει να θυμάστε για το χαμομήλι;

Το χαμομήλι, είτε είναι σε μορφή τσαγιού, είτε είναι σε άλλη μορφή, αποτελεί συμπλήρωμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ορισμένων παθήσεων. Όμως, δε θα πρέπει να αντικαθιστά τις φαρμακευτικές αγωγές για κανέναν λόγο.

Όσοι επιθυμούν να το καταναλώσουν μπορούν να πιουν με ασφάλεια 2 ή 3 κούπες την ημέρα. Αν όμως υπάρχουν προηγούμενες ασθένειες, ή λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Good life

06.02.2024

Αυτές είναι οι τέσσερις «ορμόνες της ευτυχίας» – Πώς μπορείτε να τις ενισχύσετε φυσικά

Όλοι μας ξέρουμε πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του σώματός μας. Ωστόσο, οι λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας» μπορουν να διαμορφώσουν τη διάθεσή σας και να σας κάνουν να νιώσετε ευτυχισμένοι. Θεωρούνται επίσης νευροδιαβιβαστές, καθώς μεταφέρουν χημικά μηνύματα σε όλο το σώμα. Οι 4 ορμόνες της ευτυχίας είναι: 1. Ντοπαμίνη Είναι μια ορμόνη […]

02.02.2024

Η πρωινή συνήθεια που μπορεί να πλήξει την υγεία του εγκεφάλου μας

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μια συνήθεια που υπονομεύει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει το στρες. Η συνήθεια αυτή είναι να κοιτάμε στο κινητό μας μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Παρότι φαινομενικά είναι αθώα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αναφέρει ψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουν αυτό ακριβώς. Παλαιότερη έρευνα σε περισσότερους από […]

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο εάν δεν βουρτσίζετε πρωί και βράδυ τα δόντια σας
15.01.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο εάν δεν βουρτσίζετε πρωί και βράδυ τα δόντια σας

Δείτε ποια είναι τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας φτιάξουν τη διάθεση
11.01.2024

Δείτε ποια είναι τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας φτιάξουν τη διάθεση

«Μιράν»: Γεμίστε το γιορτινό τραπέζι με μοναδικές γεύσεις
20.12.2023

«Μιράν»: Γεμίστε το γιορτινό τραπέζι με μοναδικές γεύσεις

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε
04.12.2023

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε
27.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου; – Οι τροφές που επιτρέπονται
20.11.2023

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου; – Οι τροφές που επιτρέπονται

Προτιμούν τη μοναξιά τους: Αυτά είναι τα ζώδια που είναι πιθανότερο να καταλήξουν μόνα στη ζωή
03.11.2023

Προτιμούν τη μοναξιά τους: Αυτά είναι τα ζώδια που είναι πιθανότερο να καταλήξουν μόνα στη ζωή

Μεγάλος ο κίνδυνος από την παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί
13.10.2023

Μεγάλος ο κίνδυνος από την παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού