Διατροφή

8+1 σημάδια ότι ο οργανισμός σας δεν χωνεύει σωστά το κρέας

8+1 σημάδια ότι ο οργανισμός σας δεν χωνεύει σωστά το κρέας
Για πολλούς ανθρώπους, είναι δύσκολο να αντισταθούν στον πειρασμό μιας ωραίας μαγειρεμένης μπριζόλας ή ενός ζουμερού χάμπουργκερ.

Παρά το γεγονός ότι το κρέας είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, περιέχει επίσης μια σειρά από φυσικές χημικές τοξίνες, κορεσμένα λιπαρά και άλλα στοιχεία που μας δυσκολεύουν να το αφομοιώσουμε, δηλαδή να το χωνέψει σωστά ο οργανισμός μας.

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες από την αύξηση του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων μέχρι ακόμη και καρκίνο.

Η ομάδα του Bright Side ερεύνησε τα σημάδια ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν επεξεργάζεται καλά το κρέας και άρα είναι καιρός να επανεξετάσετε τη διατροφή σας:

1. Δυσκοιλιότητα

Όλοι έχουμε διαφορετικά πεπτικά συστήματα που βασίζονται στη γενετική και τις διατροφικές μας συνήθειες. Ανάλογα με το κομμάτι κρέατος, δηλαδή το μέρος και το είδος ζώου, μερικά έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από το σώμα και γι’ αυτό μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία την επόμενη μέρα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα του υψηλού σιδήρου που συνήθως βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα (βόειο κρέας, χοιρινό ή αρνί). Εκτός αυτού, το κόκκινο κρέας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Συμβουλή: Ορισμένες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Προσπαθήστε να τρώτε κόκκινο κρέας μόνο σε συντηρητικές ποσότητες (100-200 γρ. μόνο δύο φορές την εβδομάδα) με πολλά λαχανικά ή δημητριακά. Προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε συκώτι και νεφρά. Προτιμήστε θαλασσινά ή κοτόπουλο και βραστό κρέας από τηγανητό.

2. Αισθάνεστε πάντα πεινασμένοι

Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι όλη την ώρα, παρόλο που μόλις τελειώσατε ένα γεύμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης. Όταν δεν έχετε αρκετούς υδατάνθρακες, το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει και δεν παράγετε σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τη χημική ουσία που σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι.

Συμβουλή: Αν συνειδητοποιήσετε ότι αισθάνεστε πάντα πεινασμένοι, δοκιμάστε σνακ όπως ελληνικό γιαούρτι με μούρα, ή χούμους με ολικής αλέσεως κράκερ αντί για σάντουιτς για μεσημεριανό γεύμα. Προσπαθήστε να κόψετε το κρέας για αρκετές ημέρες και δείτε αν αισθάνεστε καλύτερα και πιο φρέσκοι.

3. Σκοτεινοί κύκλοι κάτω από τα μάτια

Μην υποθέσετε ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια προέρχονται πάντα από έλλειψη ύπνου ή κόπωση. Η μη καλή πέψη του κρέατος μπορεί να προκαλέσει το ίδιο πράγμα. Εάν έχετε συχνά μαύρους κύκλους στα μάτια (ειδικά την επόμενη ημέρα που έχετε φάει κρέας), τότε είναι ένα σημάδι ότι το κρέας δεν έχει αφομοιωθεί από τον οργανισμό σας.

Η πιθανώς προβληματική εσωτερική επένδυση του εντέρου επιτρέπει στα σωματίδια του κρέατος να διέρχονται από το τοίχωμα του εντέρου και να μπαίνουν κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς πέψη και θεωρούνται “ξένοι” εισβολείς από το σώμα. Το σώμα τότε θα προσπαθήσει να παράγει ορισμένα αντισώματα για την εξάλειψη της “ξένης ουσίας” και η αντίδραση σε αυτό μπορεί να είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, ένα σύμπτωμα που συνήθως παραβλέπεται ακόμα και από τους επαγγελματίες υγείας.

4. Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Εάν έχετε υπέρταση, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να μειώσετε το κρέας. Τα επεξεργασμένα και μαγειρεμένα κρέατα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επειδή συνήθως ωριμάζουν, καρυκεύονται και διατηρούνται με αλάτι. Εκτός αυτού, η πέτσα του κοτόπουλου και το κόκκινο κρέας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της υπέρτασης και ακόμη και στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα κρέατος που καταναλώνετε, αλλάζοντας το κρέας με λαχανικά. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, προσπαθήστε να μεταβείτε σε κρέατα και θαλασσινά με τα χαμηλότερα λιπαρά.

5. Δυσοσμία στην αναπνοή και άσχημη μυρωδιά σώματος

Η δυσοσμία της αναπνοής και η κακή μυρωδιά του σώματος είναι πιθανώς σημάδια ότι το σώμα σας δεν χωνεύει σωστά το κρέας. Εάν το κρέας δεν έχει αφομοιωθεί καλά, μια μυρωδιά αναδύεται από το πεπτικό σας σύστημα προς το στόμα ενώ μπαίνει και στο δέρμα σας. Εάν συνεχίζετε να έχετε αυτά τα δυσάρεστα προβλήματα, δοκιμάστε να πάρετε πεπτικά ένζυμα για να βοηθήσετε στη διάσπαση του κρέατος, ώστε να μην συσσωρεύεται στο έντερό σας.

6. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν το σώμα σας δεν χωνεύει σωστά το κρέας, μπορεί να αρρωσταίνετε πιο συχνά από το συνηθισμένο. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επηρεαστεί λόγω του φυσικού σακχάρου (Neu5Gc) που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώσει το σώμα μας. Αυτό το σάκχαρο παράγεται συνήθως από σαρκοφάγα ζώα και τους επιτρέπει να διατηρούν την βασισμένη στο κρέας διατροφή τους.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει αυτό το σάκχαρο και γι’ αυτό το αντιμετωπίζει ως ξένη ουσία, η οποία του προκαλεί τοξική ανοσολογική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα, με τον καρκίνο να είναι το πιο σοβαρό από αυτά.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να καταναλώνετε πιο θρεπτικά τρόφιμα όπως κινόα, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά και φρούτα. Παρέχουν απαραίτητα αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και διασφαλίζουν ότι ικανοποιούνται όλες οι μακρο- και μικρο-θρεπτικές ανάγκες σας. Επομένως, εάν πρέπει να τρώτε κρέας, φροντίστε να το ισορροπήσετε με τα υγιεινά τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω ως συνοδευτικό ή σαλάτα. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε κάποια άσκηση και αρκετή βιταμίνη D για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

7. Κόπωση

Εάν μετά την κατανάλωση κρέατος αρχίζετε να αισθάνεστε δυσκίνητοι ή κουρασμένοι, μην το εκλάβετε ως φυσιολογική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν χωνεύει το κρέας και είναι απλώς κολλημένο στο έντερο. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα μεταφέρει όλη την ενέργειά σας στο πεπτικό σας σύστημα.

8. Ναυτία

Η ναυτία είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της ανεπαρκούς πέψης του κρέατος καθώς μπορεί να είναι αντίδραση σε ορισμένα βακτήρια στο κρέας. Ορισμένες έγκυες γυναίκες διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση κρέατος τις κάνει να αισθάνονται έντονη ναυτία. Θα μπορούσε επίσης απλώς να είναι ότι κάτι στο σώμα σας απορρίπτει το κρέας.

Συμβουλή: Εάν η αλλαγή στη σαλάτα δεν βοηθά και αισθάνεστε ναυτία ή αισθάνεστε κράμπες μεταξύ 4 έως 26 ωρών μετά την κατανάλωση κρέατος, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.

9. Φούσκωμα

Τα προϊόντα κρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολες τροφές που μπορεί να αφομοιώσει το ανθρώπινο σώμα, επειδή η πρωτεΐνη που περιέχεται στο κρέας (ειδικά στο κόκκινο κρέας) είναι πιο δύσκολο για τον ανθρώπινο οργανισμό να τη διασπάσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

Μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφών, όπως το κρέας, επιμηκύνουν τον χρόνο για να αδειάσει το στομάχι, γεγονός που προκαλεί επίσης φούσκωμα ή δυσφορία. Η ακατάλληλη πέψη του κρέατος μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση τοξινών στο σώμα.

Συμβουλή: Αντί για μπριζόλα, προτιμήστε ψάρι ή κοτόπουλο. Αυτά τα ζωικά προϊόντα είναι πιο εύκολο να τα αφομοιώσετε. Πάντα να έχετε λαχανικά (στον ατμό ή ωμά) ως συνοδευτικό πιάτο ή σαλάτα. Εάν σταματήσετε να τρώτε κρέας, πιθανότατα θα απαλλαγείτε από το φούσκωμα για πάντα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού