Υγεία

Μυρωδιά και μνήμη: Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος με την όσφρηση;

Μυρωδιά και μνήμη: Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος με την όσφρηση;

 Χάρη στην οσφρητική μνήμη, θα επιλέξουμε προϊόντα ή δραστηριότητες που μας θυμίζουν μια μυρωδιά από την παιδική μας ηλικία ή μια ευχάριστη στιγμή για εμάς. Αυτό δημιουργεί μεγάλη περιέργεια για το πώς λειτουργεί η οσφρητική μνήμη.

Έχετε αγοράσει ποτέ ένα προϊόν και η μυρωδιά του σας έφερε πίσω στην παιδική ηλικία; Έχετε αγοράσει ποτέ ένα μπισκότο που μύριζε σαν αυτό που έκανε η γιαγιά; Όλα αυτά σχετίζονται με αυτό που ονομάζουμε οσφρητική μνήμη. Είναι ο πιο πρωταρχικός τύπος μνήμης και έχει μεγάλη σχέση με τα συναισθήματά μας. Μιλάμε για μια δύναμη που οι μεγάλες μάρκες γνωρίζουν καλά και χρησιμοποιούν για να μας παρακινήσουν να αγοράσουμε τα προϊόντα τους.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η αίσθηση της οσμής είναι ένα χημικό σύστημα . Ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνη για την ανίχνευση των χημικών ουσιών που δημιουργούν αρώματα στο περιβάλλον. Αυτή η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση, καθώς μας βοηθά να εντοπίσουμε ουσίες που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τη ζωή μας, όπως χαλασμένα τρόφιμα. Είναι επίσης μια από τις πιο αποτελεσματικές αισθήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή εισέρχεται πιο άμεσα στις εγκεφαλικές δομές που επεξεργάζονται τις πληροφορίες του. Επομένως, οι τελικές δομές όπου φτάνουν οι πληροφορίες είναι αυτές που βοηθούν την ανάπτυξη της οσφρητικής μνήμης. Με αυτό μπορούμε να συσχετίσουμε τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις. Βοηθώντας έτσι τη διαδικασία της ανάκλησης και της αναγνώρισης πολλαπλών πτυχών της καθημερινής μας ζωής.

Το σωματικό άκρο είναι απαραίτητο για την ενοποίηση των πληροφοριών που σχετίζονται με την οσφρητική μνήμη. Αυτό το σύστημα αποτελείται από δομές όπως: αμυγδαλή, θαλάμος κ.α . Συνδέεται με ακούσιες ή ενστικτώδεις αποκρίσεις, βοηθά επίσης στην επεξεργασία συναισθηματικών πληροφοριών και παρέχει ερεθίσματα με αυτό το χαρακτηριστικό. Στο προνόμιο του συναισθήματος, η αμυγδαλή είναι αυτή που παίρνει το επίκεντρο, αφού ενεργοποιείται αμέσως από μια οσφρητική αντίληψη . Αυτό μπορεί να δώσει στο άρωμα έναν ενθουσιασμό ή να προκαλέσει αναμνήσεις με αυτό.

Υγεία

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού