Υγεία

Έρευνα: Το κόκκινο και ο τρόπος μαγειρέματός του αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

Έρευνα: Το κόκκινο και ο τρόπος μαγειρέματός του αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως το κόκκινο κρέας και ο τρόπος μαγειρέματός του μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Αυστραλοί και Κορεάτες επιστήμονες μελέτησαν τη διαδικασία μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος και ανακάλυψαν ότι όταν ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία για να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα, τότε σχηματίζονται τα λεγόμενα προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Διάσημοι σεφ προτείνουν να ψήνετε το κρέας στη σχάρα ή απλά σε υψηλές θερμοκρασίες για να επιτύχετε τραγανή κρούστα αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients», η τακτική κατανάλωσή του συσσωρεύεται στο σώμα και παρεμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα δύο διαιτολογίων, ενός με υψηλή περιεκτικότητα σε ψητό κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά και ενός άλλου με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και όσπρια συνοδεία βραστού ή λευκού κρέατος στον ατμό.

Η μελέτη, η οποία διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, περιελάμβανε 15 άνδρες και 36 γυναίκες με σταθερό σωματικό βάρος, χωρίς διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό συσσώρευσης AGE στο αίμα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στη δεύτερη.

Ο καθηγητής Πίτερ Κλίφτον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε το εξής σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας:

«H κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGE αυξάνει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη αυτής της πρωτεΐνης κατά 25%, η οποία έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και το μυοκάρδιο, προκαλώντας φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, σημάδια εκφυλιστικών ασθενειών».

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η ποσότητα κόκκινου κρέατος στη διατροφή μας ή τουλάχιστον να αλλάξουμε τον τρόπο μαγειρέματός του.

Υγεία

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη, τάση για λιποθυμία, κόπωση, ξερό στόμα και δίψα

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ
04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής
04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες
03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες
03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση
04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ
04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής
04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
04.07.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!
04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
04.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε