Υγεία

Έχετε αναρωτηθεί; – Πόσες μπανάνες μπορείτε να τρώτε την ημέρα;

Έχετε αναρωτηθεί; – Πόσες μπανάνες μπορείτε να τρώτε την ημέρα;

Ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα, όμως τι συμβαίνει με τις μπανάνες; Μπορούμε να τρώμε όσες θέλουμε καθημερινά; Πόσες θερμίδες εμπεριέχουν και ποια η θρεπτική τους αξία;

Είναι ένα από τα πιο διάσημα φρούτα παγκοσμίως και ιδιαίτερα αγαπημένο σε όλες τις ηλικίες. Από μικρά παιδάκια μέχρι την 3η ηλικία. Είναι χορταστική, μπορούμε να τη μεταφέρουμε μαζί μας εύκολα.

Δε μας λερώνει όταν την τρώμε και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως υλικό στην κουζίνα μας. Εύκολα μπορούμε να την προσθέσουμε σε γλυκά, φρουτοσαλάτες, χυμούς, κέικ, παγωτά και smoothies.  

Είναι ιδιαίτερα υγιεινές καθώς περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλλά και θερμίδων.

Η τακτική κατανάλωση μπανάνας έχει μια σειρά από ευεργετικά οφέλη και ιδιότητες για την υγεία σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού.

Από αθλητές, μαθητές, έγκυες γυναίκες μέχρι εργαζόμενους γραφείου με έντονη πνευματική εργασία.

Οι 3 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις μπανάνες είναι:

  1. Πόσες θερμίδες έχει και ποια η θρεπτική της αξία;
  2. Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώμε την ημέρα για να έχουμε τα ευεργετικά οφέλη;
  3. Πόσες μπανάνες μπορούμε να τρώμε την ημέρα για μην παχύνουμε;

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα παραπάνω.

Μπανάνες. Η διατροφική αξία και τα οφέλη για την υγεία

Είναι νόστιμες κατά παραδοχή σχεδόν όλων, Πέραν τούτου είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές. Η διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα υψηλή και αποτελεί συχνά το ιδανικό σνακ.

Είναι ιδιαίτερα καλή πηγή από αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και C

Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα (~120 γρ) έχει την ακόλουθη διατροφική αξία:

  • Θερμίδες: 105
  • Υδατάνθρακες: 27 γρ
  • Φυτικές ίνες: 3 γρ
  • Λίπη: 0.3 γρ
  • Πρωτεΐνες: 1 γρ
  • Βιταμίνη C: 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
  • Βιταμίνη B6: 22% της ΣΗΔ
  • Κάλιο: 12% της ΣΗΔ
  • Μαγγάνιο: 16% της ΣΗΔ
  • Μαγνήσιο: 8% της ΣΗΔ

Οι μπανάνες περιέχουν επιπλέον μια σειρά από στοιχεία που ενδέχεται να μειώνουν το στρες, τη φλεγμονή αλλά και το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) συνιστά την κατανάλωση 5 μερίδων από σαλάτες και φρούτα καθημερινά.

Οι μπανάνες είναι μια πολύ καλή επιλογή για να τρώτε ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία που παράλληλα θα σας χορτάσει και θα σας δώσει ενέργεια.

Η μπανάνα δεν είναι πλήρες γεύμα. Περιέχει ελάχιστη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου λίπος

Το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων που έχει η μπανάνα προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Η μπανάνα δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος ή πρωτεϊνη.

Τα λίπη και οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στη μπανάνα δεν αποτελούν ούτε το 8% από το συνολικό αριθμό των θερμίδων που περιέχει.

Η πρωτεΐνη είναι το βασικό δομικό συστατικό του σώματος και είναι απολύτως απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών, την υγεία των οστών και τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος.

Τα λίπη από την άλλη μεριά δίνουν ενέργεια στο σώμα και χρειάζονται για την μεταφορά και την καλύτερη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών.

Ως εκ τούτου η μπανάνα δεν μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί πλήρες γεύμα.
Εάν θέλετε να έχει ένα πιο ολοκληρωμένο σνακ, αντί για μια σκέτη μπανάνα καλό θα ήταν να καταναλώσετε μαζί και λίγους ξηρούς καρπούς, ένα βραστό αυγό ή λίγο άπαχο τυρί.

Κάνει να τρώμε μπανάνα τη νύχτα;

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να φάτε μια μπανάνα το βράδυ πριν τον ύπνο. Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν πως όσοι πάσχουν από αϋπνίες, η κατανάλωση υδατανθράκων όπως αυτοί που βρίσκονται στη μπανάνα συμβάλλουν στο να κοιμηθούν γρηγορότερα.

Επιπλέον η μπανάνα, όπως και ο ανανάς και τα πορτοκάλια, αυξάνουν τη συγκέντρωση της μελατονίνης ενώ περιέχει και σερετονίνη. Τα δύο αυτά στοιχεία συνδέονται άμεσα με την καλή ποιότητα ύπνου.

Εάν μαζί με την μπανάνα φάμε και ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας που περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε έναν υπέροχο και βαθύ ύπνο.  

Περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο.  

Μπορεί οι μπανάνες να είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και να ταιριάζουν σε πολλά διαιτολόγια, ωστόσο δε θα πρέπει να κάνουμε υπερβολή, καθώς θα μπορεί να έχουμε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Δε πρέπει να ξεχνάμε πως η μπανάνα περιέχει αρκετές θερμίδες. Εάν από συνήθεια τρώμε αρκετές μπανάνες την ημέρα μαζί με τα υπόλοιπα γεύματα είναι πολύ πιθανόν να παχύνουμε.

Μη ξεχνάμε πως παχαίνουμε εάν τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε μέσω του μεταβολισμού μας.

Πρέπει επιπλέον να επισημάνουμε πως το 90% των θερμίδων που περιέχει η μπανάνα είναι από υδατάνθρακες. Δεν είναι όμως όλες οι μπανάνες ίδιες.

Οι υδατάνθρακες που περιέχουν οι άγουρες όπως και οι πράσινες μπανάνες είναι ως επί το πλείστον αμυλούχοι.

Καθώς το φρούτο ωριμάζει τα άμυλα μετατρέπονται σε σάκχαρα. Οι αρκετά ώριμες μπανάνες περιέχουν μεγάλη ποσότητα από σάκχαρα.

Η μεγάλη κατανάλωση απλών υδατανθράκων όπως τα σάκχαρα στις ώριμες μπανάνες, όταν δε συνδυάζονται με πρωτεΐνες ή με λίπη στο ίδιο γεύμα έχουν άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις και μεγάλη έκκριση ινσουλίνης που συχνά οδηγεί αύξηση βάρους. Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ή προβλημάτων στη ρύθμιση του σακχάρο.

Συμπληρωματικά, εάν τρώτε πάρα πολλές μπανάνες ως γεύμα καθημερινά ενδέχεται να δημιουργηθούν διατροφικά κενά, ειδικά εάν δεν τρώτε άλλα τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά που δεν έχει η μπανάνα όπως Ω3 ωφέλιμα λιπαρά, υψηλής ποιότητα πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη D.

Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώμε ιδανικά την ημέρα;

Η ισορροπία και η μεγάλη ποικιλία είναι οι 2 βασικοί πυλώνες της υγιεινής διατροφής.
Το σώμα μας είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος μηχανισμός που χρειάζεται καθημερινά πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά.

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ωφέλιμα λιπαρά, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ίσα ίσα για να πάρετε μια γεύση.

Για να λαμβάνετε όλα τα παραπάνω συστατικά χρειάζεται να έχετε ποικιλία στη διατροφή μας και να τρώτε τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός από μπανάνες που πρέπει να τρώει κάποιος ως οδηγία.

Μια νεαρή κοπέλα που ζυγίζει 60 κιλά μπορεί να καταναλώνει καθημερινά 1  μπανάνα ενώ ένας αθλητής που ζυγίζει 85 κιλά μπορεί να καταναλώνει 3 μπανάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία και όχι στην υπερβολή. Εάν αθλείστε ή έχετε μια δύσκολη καθημερινότητα, 1 μπανάνα πριν την προπόνηση ή για σνακ στη δουλειά είναι μια εξαιρετική πρόταση.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν τρώμε για ευκολία μόνο μπανάνες και παραλείπουμε να φάμε άλλα τρόφιμα που περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Ένα άλλο πρόβλημα ξεκινάει όταν κάποιος τρώει για φρούτο μόνο μπανάνες και τίποτα άλλο.

Εάν τρώμε περίπου 3 μερίδες φρούτα την ημέρα καλό θα ήταν να είναι 3 διαφορετικά φρούτα εποχής, πράγμα που θα μας δώσει πολύ μεγαλύτερη πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Σαν μια γενική οδηγία, 2 με 3 μπανάνες για έναν μέσο άνθρωπο που έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας είναι ένα αποδεκτό νούμερο, δεδομένου ότι δεν κάνει υπερβολές στις θερμίδες που καταναλώνει συνολικά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Βοηθούν στο αδυνάτισμα; Πότε μας παχαίνουν οι μπανάνες;

Από μόνη της η μπανάνα δεν μας παχαίνει. Πολλοί διατροφολόγοι μάλιστα τη συστήνουν συχνά όταν σχεδιάζουν διαιτολόγιο για απώλεια βάρους, ως υποκατάστατο γλυκού. 

Μη ξεχνάμε πως παχαίνουμε εάν φάμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που θα κάψουμε (ενεργειακό ισοζύγιο) μέσα σε ένα 24ωρο.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί με τη μπανάνα που εύκολα μπορούν να μας παχύνουν λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Πάμε να τους δούμε:

  • Πολλές ώριμες μπανάνες (πάνω από 3) χωρίς να μειώσουμε την ποσότητα και τις θερμίδες από τα υπόλοιπα γεύματα που θα φάμε.
  • Μπανάνα μετά από ένα μεγάλο γεύμα
  • Μπανάνα με πραλίνα φουντουκιού
  • Μπανάνα με σιρόπι σοκολάτας
  • Μπανάνα με γλυκό του κουταλιού
  • Μπανάνα με σαντιγί
  • Μπανάνα με παγωτό
  • Μπανάνα με κέικ (ή μέσα σε κέικ)
  • Μπανάνα σαν συνοδευτικό αλκοολούχου ποτού

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού