Όπως όλοι γνωρίζουμε, το βούτυρο είναι ένα από τα πιο «κακόφημα» συστατικά μαγειρικής.
Δικαιολογημένα εν μέρει, καθώς δίνει 2,6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και 25 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια.
Παρά την κριτική που δέχεται όμως, ιδιαίτερα από τους υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, υπάρχουν τροφές που ενώ θεωρούνται πιο υγιεινές από το βούτυρο, περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.
Τα κορεσμένα λιπαρά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αθηροσκλήρωση, η οποία προκαλεί καρδιοπάθειες.
Δείτε λοιπόν, εκτός από το βούτυρο, ποιες άλλες τροφές πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο:
Λάδι καρύδας: Μόλις μία κουταλιά της σούπας περιέχει 11,8 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Παρά τα υποτιθέμενα οφέλη που έχει για την υγεία το λάδι καρύδας, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά.
Κατσικίσιο τυρί: Έχει έντονη γεύση και μαλακή υφή, γι’ αυτό απλώνεται σαν βούτυρο, είναι όμως πλούσιο σε κορεσμένα και συγκεκριμένα 6 γραμμάρια ανά μερίδα 30 γραμμαρίων.
Γάλα χαμηλών λιπαρών: Το πλήρες γάλα περιέχει πολλά «κακά» λιπαρά. Αλλά και ένα φλιτζάνι αγελαδινού γάλακτος 2%, δίνει τρία γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.
Φιστικοβούτυρο: Δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν 3,4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.
Μαύρη σοκολάτα: Παρά τα οφέλη της για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά, η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς τα 30 γραμμάρια περιέχουν πάνω από έξι γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, δηλαδή ποσότητα υπερδιπλάσια από αυτή που περιέχει το βούτυρο.