Εκτός από το άρωμα και τη γεύση που δίνει στα φαγητά, το σκόρδο θεωρείται υπερτροφή για τα αναρίθμητα οφέλη του για την υγεία.
Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η δράση του δεν σταματάει εκεί, καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι βακτηρίων, ιών, μυκήτων, παρασίτων και άλλων παθογόνων.
Οι μελέτες που έχουν γίνει για την αντιβακτηριακή δράση του σκόρδου είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, ειδικά για βακτήρια που προσβάλουν το δέρμα και τη στοματική κοιλότητα, ενώ καταπολεμάει και το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο είναι συχνά υπεύθυνο για γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Σημαντική είναι και η αντιιική δράση του, κυρίως μέσω της αλλισίνης, έναντι κάποιων κύριων ανθρώπινων εντερικών πρωτοζωικών παρασίτων, ενώ δρα και ως αντιθρομβωτικό. Η δράση του οφείλεται στην αλληλεπίδρασή του με τα αιμοπετάλια και τη φιβρίνη, δηλαδή τους δύο παράγοντες που ελέγχουν την πήξη του αίματος.
Παράλληλα, είναι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών, και συμβάλλει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων του μυϊκού συστήματος. Χρησιμοποιείται κατά της αρτηριοσκλήρυνσης, έχει υποτασικές ιδιότητες και επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση στην εμφάνισης κάποιας πάθησης του καρδιαγγειακού συστήματος με σχέση την κατανάλωσή του. Προλαμβάνει, επίσης, το να δημιουργηθούν θρόμβοι.