Υγεία

Αυτά είναι τα πέντε τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό

Αυτά είναι τα πέντε τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή, ανάλογα με την κατάσταση.

Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να προστατεύεται όταν τραυματίζεται ή όταν αρρωσταίνει. Βοηθά το σώμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τους ξένους εισβολείς και μπορεί να τονώσει την επούλωση.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια παρατεταμένη φλεγμονή είναι επιβλαβής. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και πολλά άλλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη φλεγμονή του σώματος.

Η έρευνα έχει εντοπίσει 5 τρόφιμα που μπορεί να διατηρούν υψηλότερα τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό εικάζεται ότι συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα τροποποιούν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων με αποτέλεσμα να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες προφλεγμονωδών μορίων.

1. Σιρόπι καλαμποκιού ζάχαρης και υψηλής φρουκτόζης

Η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) είναι οι δύο κύριοι τύποι προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή.

Η ζάχαρη είναι 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει συνήθως 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή είναι ότι διατηρούν αυξημένη τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Σε μια μελέτη, όταν τα ποντίκια τρέφονταν με δίαιτες υψηλής σακχαρόζης, ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού που εξαπλώθηκε στους πνεύμονές τους, εν μέρει λόγω φλεγμονώδους αντίδρασης προς τη ζάχαρη.

Σε μια άλλη μελέτη, η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3 λιπαρών οξέων μειώθηκε σε ποντίκια που έλαβαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Και σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, όπου οι άνθρωποι έπιναν αναψυκτικό με ζάχαρη, αναψυκτικό διαίτης, γάλα ή νερό, μόνο εκείνοι με τα σακχαρούχα αναψυκτικά είχαν αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος, το οποίο συνδέεται σε φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ζάχαρη ίσως προκαλεί βλάβη λόγω κυρίως της φρουκτόζης. Ενώ οι μικρές ποσότητες φρουκτόζης στα φρούτα και τα λαχανικά δεν κάνουν κακό στην υγεία, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων από τα πρόσθετα σάκχαρα θεωρείται κακή ιδέα. Η κατανάλωση πολλής φρουκτόζης έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη, τη λιπώδη ηπατική νόσο, τον καρκίνο και τη χρόνια νεφρική νόσο. Οι ερευνητές έχουν επίσης βρει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή εντός των ενδοθηλιακών κυττάρων που επικαλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.

2. Τεχνητά τρανς λιπαρά

Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι τα τεχνητά τρανς λιπαρά είναι τα πιο ανθυγιεινά λίπη που μπορείτε να φάτε. Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα φυτικά έλαια, μέσω μια βιομηχανικής διαδικασίας που ονομάζεται μερική υδρογόνωση. Τα τρανς λιπαρά συχνά αναφέρονται ως “μερικώς υδρογονωμένα έλαια” στις ετικέτες των τροφίμων.

Σε αντίθεση με τα φυσικώς ενυπάρχοντα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας, τα τεχνητά τρανς λιπαρά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Εκτός από το γεγονός ότι τα αυξάνουν τη κακή χοληστερίνη (LDL) και μειώνουν την καλή (HDL), τα τρανς λιπαρά μειώνουν τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων. Η πρόσληψή τους από τη διατροφή έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη 6 (IL-6), ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) και η C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
Τα επίπεδα CRP ήταν 78% υψηλότερα στις γυναίκες που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών στη μελέτη Nurses Health Study.

Σε μια ελεγχόμενη δοκιμή υπέρβαρων και ηλικιωμένων γυναικών, το υδρογονωμένο σογιέλαιο αύξησε τη φλεγμονή πολύ περισσότερο από το φοινικέλαιο και το ηλιέλαιο.

3. Φυτικά έλαια και σπορέλαια

Παρά τα όσα ακούμε εδώ και χρόνια, ότι η κατανάλωση φυτικών ελαίων είναι καλή (διότι ρίχνουν τη χοληστερίνη) υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι βλαβερά για την υγεία.

Σε αντίθεση με το παρθένο ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας, τα φυτικά έλαια και τα σπορέλαια εξάγονται συχνά από τρόφιμα χρησιμοποιώντας διαλύτες όπως το εξάνιο, ένα συστατικό της βενζίνης που είναι νευροτοξίνη. Τα φυτικά έλαια που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το καρθαμέλαιο, την ελαιοκράμβη, το φυστικέλαιο, το σησαμέλαιο και το σογιέλαιο. Αντίθετα, στο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται η μέθοδος της ψυχρής έκθλιψης.

Εκτός από την αμφίβολη επεξεργασία τους, αυτά τα έλαια προάγουν τη φλεγμονή ως αποτέλεσμα της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6 τα οποία είναι επιρρεπή σε βλάβες λόγω οξείδωσης.

Αν και ορισμένα διαιτητικά ωμέγα-6 λιπαρά είναι απαραίτητα, η τυπική δυτική διατροφή παρέχει περισσότερες ποσότητες από τις ανάγκες των ανθρώπων. Τον 20ό αιώνα, η κατανάλωση φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 130% στις ΗΠΑ λόγω της προώθησής τους με σκοπό να μειωθεί η χοληστερίνη.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να τρώμε περισσότερα πλούσια σε ωμέγα-3 τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, προκειμένου να βελτιώσουμε την αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 και να αντλήσουμε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των ωμέγα-3.

Σε μια μελέτη, οι αρουραίοι που κατανάλωσαν αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 20: 1 ανταποκρίθηκαν με πολύ υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών από αυτούς που κατανάλωναν αναλογία 1: 1 ή 5: 1.

4. Υπερβολικό αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ίσως παρέχει οφέλη για την υγεία αν και αυτό δεν είναι οριστικό. Ιδιαίτερα το κρασί μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά όταν καταναλώνεται εντός των γευμάτων οπότε και η απορρόφησή του είναι πιο αργή. Από την άλλη μεριά το αλκοόλ, ακόμα και σε χαμηλές ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Πάντως, σε υψηλές υψηλότερες ποσότητες το αλκοόλ σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Σε μία μελέτη, ο φλεγμονώδης δείκτης CRP αυξήθηκε σε άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο περισσότερο αυξάνεται η CRP.

Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ συχνά αναπτύσσουν προβλήματα με τα βακτήρια που μετακινούνται από το παχύ έντερο προς το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η κατάσταση, συχνά αποκαλούμενη “Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου”, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη οργάνων.

Για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, η πρόσληψη πρέπει να περιορίζεται σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες.

5. Επεξεργασμένο κρέας

Η κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου του στομάχου και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι συνήθεις τύποι επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνουν τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και τα καπνιστά κρέατα (γενικότερα τα αλλαντικά).

Το μεταποιημένο κρέας περιέχει πιο πολλά τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGE) από τα περισσότερα άλλα κρέατα. Τα AGE σχηματίζονται με το μαγείρεμα του κρέατος και μερικών άλλων τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονώδεις αλλαγές.

Από όλες τις ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος, η σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η ισχυρότερη. Αν και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ένας μηχανισμός πιστεύεται ότι είναι η φλεγμονώδης απόκριση στο επεξεργασμένο κρέας από τα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Υγεία

30.11.2023

Οι ελληνικές ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρείες ξεπερνούν τις προκλήσεις της επέκτασης των επιχειρηματικών ευκαιριών στο εξωτερικό

Του Δημήτριου Τσακούνη

23.11.2023

Αυτά είναι τα τέσσερα βότανα που θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» τη χοληστερίνη

Αν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας είναι υψηλά, τότε είναι απαραίτητο να ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να την επαναφέρετε στα φυσιολογικές τιμές. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά βότανα τα οποία θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» τη χοληστερίνη και να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας. Κανέλα Η κανέλα είναι γνωστή για τη […]

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»
22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Μελανιές: Δείτε ποιες είναι οι αιτίες που τις προκαλούν
21.11.2023

Μελανιές: Δείτε ποιες είναι οι αιτίες που τις προκαλούν

Κόρη γνωστού δημοσιογράφου είναι η 16χρονη από τον Βύρωνα που της έδωσαν «κοκτέιλ» ναρκωτικών και βρίσκεται σε κώμα
20.11.2023

Κόρη γνωστού δημοσιογράφου είναι η 16χρονη από τον Βύρωνα που της έδωσαν «κοκτέιλ» ναρκωτικών και βρίσκεται σε κώμα

Συκώτι και αυξημένα ηπατικά ένζυμα: Όσα πρέπει να ξέρετε
10.11.2023

Συκώτι και αυξημένα ηπατικά ένζυμα: Όσα πρέπει να ξέρετε

Απόσπαση προσοχής: 4 συμβουλές για να την καταπολεμήσετε
10.11.2023

Απόσπαση προσοχής: 4 συμβουλές για να την καταπολεμήσετε

Αυτές είναι οι τέσσερις αιτίες που προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση
08.11.2023

Αυτές είναι οι τέσσερις αιτίες που προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση

Πάτρα: Φοιτητές εντόπισαν κοριούς σε αίθουσες και αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου
08.11.2023

Πάτρα: Φοιτητές εντόπισαν κοριούς σε αίθουσες και αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί αλλάζει το χρώμα των δοντιών;
07.11.2023

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί αλλάζει το χρώμα των δοντιών;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

30.11.2023

Οι ελληνικές ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρείες ξεπερνούν τις προκλήσεις της επέκτασης των επιχειρηματικών ευκαιριών στο εξωτερικό

Του Δημήτριου Τσακούνη

28.11.2023

Δες πώς οι μπανάνες θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Όλοι μας γνωρίζουμε πως οι μπανάνες αποτελούν μια θρεπτική και νόστιμη προσθήκη στη διατροφή μας, ωστόσο εσύ ήξερες ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος; Γεμάτες με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, οι μπανάνες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό και […]

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε
27.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

Αυτά είναι τα τέσσερα βότανα που θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» τη χοληστερίνη
23.11.2023

Αυτά είναι τα τέσσερα βότανα που θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» τη χοληστερίνη

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;
23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Μυστηριώδης πνευμονία σαρώνει στην Κίνα και γεμίζει τα νοσοκομεία: Νέα επιδημία ή έλλειψη ανοσίας
23.11.2023

Μυστηριώδης πνευμονία σαρώνει στην Κίνα και γεμίζει τα νοσοκομεία: Νέα επιδημία ή έλλειψη ανοσίας

Μελέτη: Το συστατικό στο βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά που προστατεύει από τον καρκίνο
23.11.2023

Μελέτη: Το συστατικό στο βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά που προστατεύει από τον καρκίνο