Όπως είναι γνωστό, με το πέρασμα των χρόνων, η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου μας.
Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άλλων παρόμοιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση ζάχαρης και η κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών, επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την εγκεφαλική λειτουργία.
Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να λειτουργεί σωστά και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε;
1. Ρόκα: Η ρόκα παρέχει νιτρικές ενώσεις, συστατικά που αυξάνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο κι έτσι επιτρέπουν την καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων.
2. Μύρτιλα: Από όλα τα μούρα, τα μύρτιλα είναι τα πιο πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
3. Κρόκος αυγού: Ο κρόκος του αυγού παρέχει χολίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε ακετυλοχολίνη. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας πολύτιμος νευροδιαβιβαστής που συμβάλλει στην καλή μνήμη και στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων.
4. Ελαιόλαδο: Ιδιαίτερα το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από τον σχηματισμό των πλακών βήτα αμυλοειδούς και των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων που προκαλούν το Αλτσχάιμερ. Η ελαιοκανθάλη του ελαιόλαδου είναι ένα από τα συστατικά που θεωρείται ότι παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη θετική επίδραση.
5. Σολομός: Το γευστικό ψάρι ως γνωστόν παρέχει μεγάλη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς καταπολεμούν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.
6. Καρύδια: Και τα υγιεινά λιπαρά φυτικής προέλευσης είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο. Τα καρύδια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άλφα λινολενικό οξύ, ένα είδος Ω-3 λιπαρών φυτικής προέλευσης.