Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία στην Ελλάδα είναι τριπλάσια ή και τετραπλάσια θνησιμότητα στους φορείς του κορωνοϊού σε σχέση με τη Γερμανία, την Γαλλία την Βρετανία, την Αυστρία και άλλες χώρες, κάτι που δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά τόσο για την κατάσταση του ΕΣΥ, όσο και για τον αριθμό των τεστ που γίνονται.
Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων, μερικές φορές ισάριθμων με την θανατηφόρα πρώτη φάση της πανδημίας την περασμένη άνοιξη.
Όμως ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον αναλογικά κατά πολύ μικρότερος αυτών της Ελλάδος.
Ετσι η «καμπύλη» των θυμάτων του κορωνοϊού έχει γίνει ευθεία εν αντιθέσει με την Ελλάδα που παρουσιάζει σημαντικές αυξητικές τάσεις.
Την ίδια ώρα εντυπωσιάζει η πύκνωση κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας (όρια του δήμου Αθηναίων) όπου φέρεται να καταγράφεται το 40% των συνολικών φορέων της Αττικής, όταν αυτό το ποσοστό στις 3 Μαΐου ήταν μόλις 20% (314 κρούσματα στο κέντρο της πρωτεύουσας επί συνόλου 1496 σε όλη την Αττικη).
Στην Ελλάδα από τις αρχές του μήνα κατεγράφησαν 3876 κρούσματα και σημειώθηκαν 54 θάνατοι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 14 νεκρών ανά 1.000 φορείς του ιού .
Σχετικά κοντά στα ποσοστά της Ελλάδος είναι η Ισπανία όπου σημειώνονται πλέον καθημερινά περίπου 7.000 κρούσματα με 73 νεκρούς ανά ημέρα κατά μέσο όρο. Κάτι που αντιστοιχεί σε 10 νεκρούς ανά 1000 κρούσματα.