Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο.
Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.
Επίσης, συμμετέχει σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων κ.ά. Ωστόσο, πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση.
Αν και το γάλα κι εν γένει τα γαλακτοκομικά προϊόντα έρχονται πρώτα στο μυαλό μας ως πηγές ασβεστίου, δεν είναι οι μόνες. Το χαρούπι περιέχει τριπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το γάλα, καθώς δίνει 350mg ασβεστίου ανά 100γρ., ενώ το γάλα μόνο 120-130 mg ασβεστίου ανά 100γρ. κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση του παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος.
Επιπλέον, το χαρούπι περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β και β-κατορένιο (προστάδιο των βιταμινών Α), μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο). Περιέχει ακόμα τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Το χαρούπι είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και την πέψη των τροφών. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωσή του συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα, ενώ είναι ιδανικό και για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς περιέχει ελάχιστα λιπαρά.