Η υγεία των ματιών επηρεάζεται άμεσα από τις διατροφικές συνήθειές μας και δεν είναι τυχαίο ότι από παιδιά μεγαλώνουμε με την παρότρυνση να τρώμε ψάρια και καρότα για να έχουμε καλή όραση.
Ωστόσο, τα καρότα δεν ωφελούν μόνο στα μάτια, μέσω της βήτα-καροτίνης, αλλά παρέχουν κι άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καρότα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους καπνιστές που τρώνε καρότα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Το απόσταγμα του χυμού του καρότου φαίνεται πως μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα της λευχαιμίας και να δράσει ανασταλτικά στην ανάπτυξή τους. Στους νεαρότερους άνδρες, φαίνεται πως το β-καροτένιο μπορεί επίσης να δράσει προστατευτικά εναντίον της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Πέρα από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, το καρότο είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, ενώ με τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά που περιέχει βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου, στην καθυστέρηση των συμπτωμάτων της γήρανσης, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε διαλυτές φυτικές ίνες, συμβάλλει στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών επιπλοκών.
Εκτός από βιταμίνη Α, τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή ενός άλλου σημαντικού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό, της βιταμίνης C, η οποία είναι σημαντική για την επούλωση των τραυμάτων, επειδή είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, της κυριότερης πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς μας.