Υγεία

Δυσοίωνες προβλέψεις για το γλαύκωμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γλαυκώματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος  η οποία είναι από 12 – 18 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γλαυκώματος (World Glaucoma Association)  δίνει στη δημοσιότητα μελέτες που αποδεικνύουν ότι για την επιδείνωση της κατάστασης ευθύνονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στον τομέα της υγείας και η έλλειψη ενημέρωσης κυρίως στους αγροτικούς πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, το οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις του γλαυκώματος είναι τεράστιο και ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λπ.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 – 20.000 ευρώ.
 
Ωστόσο, και οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Γλαυκώματος, για το μέλλον είναι δυσοίωνες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το γλαύκωμα «καλπάζει» κυριολεκτικά, τυφλώνοντας κάθε χρόνο πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Από τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, έχει καταγραφεί ότι το 2013, οι άνθρωποι με γλαύκωμα έφτασαν στα 64,3 εκατομμύρια και ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί το 2020 στα 76 εκατομμύρια.
 
Αναφερόμενος στις μελέτες αυτές, ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης, τόνισε ότι παρά την εξέλιξη της οφθαλμολογίας, το γλαύκωμα είναι η 2η πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον γιατρό, στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι, όταν πλέον, διαγνωστεί η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη. Όμως, σύμφωνα με τον γιατρό, η έλλειψη ενημέρωσης ειδικά στους αγροτικούς πληθυσμούς, είναι πολύ μεγάλη και γι΄ αυτό η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών φτάνει στον γιατρό όταν έχει υποστεί  μη αναστρέψιμη βλάβη.
 
Και μπορεί η πάθηση να εμφανίζεται συνήθως σε άτομα της 3ης ηλικίας, όμως έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις σε νέους ανθρώπους, καθώς επίσης και σε παιδιά. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η αυξημένη πίεση στα μάτια, το ιστορικό της οικογένειας, ο λεπτός κερατοειδής, η μυωπία, ο διαβήτης, κάποιος τραυματισμός των ματιών και η πολύχρονη χρήση κορτιζόνης.
 
Σύμφωνα με τον Δρ. Κοζομπόλη, πολλές μελέτες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι το περπάτημα και η αερόβιος άσκηση δρουν ευεργετικά στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ αντίθετα η συστηματική άρση βαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της.
 
Ο γιατρός επισημαίνει τη σημαντικότητα της προληπτικής οφθαλμολογικής εξέτασης ειδικά, όπως λέει, στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος.
 
Ενώ αναφορικά με την αντιμετώπιση της πάθησης, ο Δρ. Κοζομπόλης σημειώνει ότι οι νέες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως είναι η χρήση  μικροσκοπικών βαλβίδων, βοηθούν στην απορροή του υδατοειδούς υγρού το οποίο είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πίεση του οφθαλμού και βάζουν φρένο στην εξέλιξη της νόσου. Επιπροσθέτως όπως λέει, οι μέθοδοι αυτοί μπορούν να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με την εγχείρηση καταρράκτη.
 
Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος ονομάζεται τραμπεκουλεκτομή. Σε αυτή ο γιατρός με εργαλεία μικροχειρουργικής δημιουργεί μία παρακαμπτήριο οδό αποχέτευσης του υγρού του ματιού με σκοπό τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
 
Στις περιπτώσεις που έχουν προηγηθεί άλλες επεμβάσεις στο μάτι και η πιθανότητα επιτυχίας της τραμπεκουλεκτομής κρίνεται από τον γιατρό ότι είναι μειωμένη, τότε μπορεί να γίνει αντιγλαυκωματική επέμβαση με τοποθέτηση αντιγλαυκωματικής βαλβίδας.

Υγεία

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη, τάση για λιποθυμία, κόπωση, ξερό στόμα και δίψα

04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

04.07.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

04.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε