Υγεία

Έρευνα: Το DNA δεν είναι «μοιραίος» παράγοντας της ζωή μας – Αρκεί να προσέχουμε πώς ζούμε

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής (όχι κάπνισμα, έλεγχος βάρους, σωματική άσκηση, καλή διατροφή) μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ακόμη και σε όσους ανθρώπους έχουν μεγάλη γενετική προδιάθεση για έμφραγμα ή ανακοπή.
 
Αυτό διαπίστωσε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που στο DNA τους έχουν γονίδια υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, μπορούν να αντισταθμίσουν σε ένα σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο, εφόσον ακολουθούν συστηματικά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.
 
Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι το DNA δεν αποτελεί την μοίρα ενός ανθρώπου. Συνεπώς, αν οι γονείς ή τα αδέρφια ενός ανθρώπου πέθαναν από έμφραγμα, δεν πρέπει κανείς να τρέμει ότι κατ’ ανάγκη θα πάθει το ίδιο – αρκεί να προσέχει πώς ζει.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γενετικής Σεκάρ Καθιρεζάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικου Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν γενετικά και κλινικά στοιχεία για πάνω από 55.000 άτομα.
 
Κάθε συμμετέχων «βαθμολογήθηκε» για το ατομικό γενετικό ρίσκο που αντιμετώπιζε σε σχέση με έμφραγμα, καρδιακή ανακοπή ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Παράλληλα, αξιολογήθηκε πόσο υγεινά ζούσε ο καθένας, με βάση τέσσερις παράγοντες (κάπνισμα, βάρος, άσκηση, διατροφή). Στη συνέχεια, έγινε συσχέτιση ανάμεσα στις δύο «βαθμολογίες»: του γενετικού κινδύνου και του υγιεινού τρόπου ζωής.
 
Διαπιστώθηκε αφενός ότι ο γενετικός παράγων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για την καρδιά έως κατά 90%, αφετέρου ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Τα άτομα με το πιο επιβαρημένο DNA έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος, αν ζουν υγιεινά.
 
Ένας άνθρωπος με «κακά» γονίδια και ταυτόχρονα «κακό» τρόπο ζωής έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα σχεδόν 11% να πάθει έμφραγμα ή ανακοπή μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ αν ζει σωστά ο κίνδυνος μειώνεται στο 5%. Θα διερευνηθεί περαιτέρω στο μέλλον ποιος συγκεκριμένα παράγων του τρόπου ζωής αντισταθμίζει περισσότερο τον γενετικό κίνδυνο για την καρδιά.
 
Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ακόμη κι αν κανείς έχει ευνοηθεί γενετικά, προκαλεί την τύχη του, αν ζει ανθυγιεινά. Οι άνθρωποι με «καλά» γονίδια και «καλό» τρόπο ζωής έχουν 3% πιθανότητα να πάθουν κάτι μέσα στη δεκαετία, αν όμως ζουν ανθυγιεινά, τότε ο κίνδυνος ανεβαίνει σχεδόν στο 6%, δηλαδή διπλασιάζεται.

Υγεία

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

15.11.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε