Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι με την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα Αγωγής Στοματικής Υγείας είναι αρωγοί της πολιτείας στην κατεύθυνση της πρόληψης, προκειμένου να αναδείξουν τον φετινό τίτλο της παγκόσμιας ημέρας.
Δυστυχώς τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι θλιβερά. Ο στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 2010 ήταν το ποσοστό των παιδιών χωρίς τερηδόνα να φτάνει το 90%, στην χώρα μας ωστόσο τα αντίστοιχα ποσoστά ανέρχονται στο 64% για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το 37% για τα παιδιά 12 ετών και μόλις το 29% για τα παιδιά 15 ετών!
Επιπλέον, το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα νοσήσουν από κάποια ασθένεια από το ευρύ φάσμα των στοματικών ασθενειών που ξεκινούν από την τερηδόνα, τις περιοδοντικές νόσους και τη φθορά των δοντιών και φθάνουν ως τον καρκίνο του στόματος.
Μόνον ένα ποσοστό 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη στοματική υγειονομική περίθαλψη. 60% – 90% του μαθητικού πληθυσμού διεθνώς εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα. Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 10 περιπτώσεων ανά 100.000 στις περισσότερες χώρες.
Ο στοματικός καρκίνος, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, αποτελεί την 8η συνηθέστερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και την πιο δαπανηρή στη θεραπεία της.
Ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικού καρκίνου μάλιστα είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζονται οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου, χρήση καπνού και αλκοόλ. 5% -10% των δημόσιων δαπανών για την υγεία στις χώρες με υψηλό εισόδημα σχετίζεται με τη στοματική υγεία.
Ο πονόδοντος είναι, σε πολλές χώρες, ο πρώτος και κύριος λόγος για τη συστηματική απουσία από τα σχολεία. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών και την εμφάνιση διαβήτη.