Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου, παρατηρείται μείωση στην ατομική χρήση αντιβιοτικών, παρόλο που στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά) εξακολουθεί 1 στους 2 από κάθε νοικοκυριό κάθε χρόνο να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζένη Κραμαστινού, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών στις 18 Νοεμβρίου.
Μεγάλη αντοχή στα μικρόβια επιδεικνύουν οι Έλληνες
Την υψηλότερη αντοχή απέναντι στα μικρόβια επιδεικνύουν οι Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, παρά τη μικρή ετήσια μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών που έχει αρχίσει να καταγράφεται από το 2010. Ο λόγος γι’ αυτή την μείωση είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αλόγιστη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, μας λένε οι επιστήμονες. Η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2004 δεν έχει τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη, παραχωρώντας “το προνόμιο” στην Ιταλία.
Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η αύξηση της λήψης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή (από 10% το 2007 σε 15,6% το 2013), της ύπαρξης αντιβιοτικών στο σπίτι για ώρα ανάγκης (36% το 2013), ενώ ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η αύξηση του ποσοστού που δηλώνει ότι, αν τους επόμενους μήνες παρουσιάσει κρυολόγημα ή γρίπη, δε θα πάρει αντιβιοτικά (από 20% το 2009 σε 45% το 2013), καθώς και το ποσοστό 88% που δηλώνει ότι στο προηγούμενο επεισόδιο κοινού κρυολογήματος δεν πήρε αντιβιοτικά.
Η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας, επεσήμαναν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα αντιβιοτικά συνεχώς μειώνονται ενώ τα μικρόβια αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής και αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, έθεσε μια άλλη διάσταση του θέματος εκτός από την ποσοτική, αυτή της ανορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών κατά την ενδονοσοκομειακή κατανάλωση, καθώς όπως είπε η εξωνοσοκομειακή χρήση τείνει να ελεγχθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως στα νοσοκομεία παρατηρείται μεγάλη έκταση διασποράς μικροβίων εξαιτίας της ανθεκτικότητας τους στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα η θνητότητα να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στη λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε, όπως είπε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, το πρόβλημα να ρυθμιστεί, μάλιστα ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης διοικητών και γιατρών.
Σήμερα, τόνισε η κ. Μακρή, υπάρχει η πολιτική βούληση για τη λήψη μέτρων καθώς έως τώρα οι δράσεις δεν ήταν στοχευμένες.
Πάντως οι επιστήμονες προτείνουν απαγόρευση της χορήγησης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή και εφαρμογή γρήγορων τεστ στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθώς στοιχεία από το Αττικό Νοσοκομείο δείχνουν σημαντική μείωση στη χρήση αντιβιοτικών όπου αυτά εφαρμόστηκαν.
Στη συνέντευξη Τύπου προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας, Tonio Borg, ο οποίος εστίασε στην απειλή για τη δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών, καθώς τα μικρόβια αποκτούν ανθεκτικότητα. “Όλοι είμαστε υπεύθυνοι, αυτό είναι το μότο για να παλέψουμε τις ασθένειες που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση μικροβίων”, σημείωσαν οι επιστήμονες.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στη χρήση των αντιβιοτικών, συνταγογραφούντων και καταναλωτών.
Υγεία
28.11.2025
Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!
Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50
19.11.2025
Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης
Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης
19.11.2025
Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025
Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
17.11.2025
3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025
Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025
Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
16.11.2025
Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
15.11.2025
Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
14.11.2025
Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
Δημοφιλή
1
Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ
2
Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
3
Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19
4
Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!
Περισσότερα
19.11.2025
Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης
Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης
19.11.2025
Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
Ο καταρράκτης οδηγεί σε μειωμένη όραση
19.11.2025
Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
17.11.2025
Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025
3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025
Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025
Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025
Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
16.11.2025
Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025
