Υγεία

Πώς θα προλάβουμε τον διαβήτη;

Πώς θα προλάβουμε τον διαβήτη;
Πριν επισημανθεί η κατάλληλη μέθοδος για την πρόληψη του διαβήτη καλό θα ήταν να αναφερθούν τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη. Ποιά είναι λοιπόν αυτά;
 

  1. Συχνή διούρηση
  2. Υπερβολική δίψα
  3. Αυξημένο αίσθημα πείνας
  4. Απότομη απώλεια βάρους
  5. Υπερβολική κόπωση
  6. Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης
  7. Εμετούς και στομαχικό πόνο
  8. Αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος στα
  9. χέρια ή τα πόδια
  10. Θολή όραση
  11. Συχνές λοιμώξεις
  12. Πληγές που αργούν να επουλωθούν
Αυτά μπορεί να είναι ήπια ή να μην υπάρχουν καν σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
 
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
 
Ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του είναι συλλογική.
 
Επί του παρόντος, ο διαβήτης τύπου 1 δε μπορεί να προληφθεί. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θεωρείται ότι πυροδοτούν την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων τα οποία παράγουν την ινσουλίνη ακόμα ερευνώνται. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α., αλλά και τη Φινλανδία και την Κίνα.
 
Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε ότι το 1985 30 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν διαβήτη. Λίγο παραπάνω από μια δεκαετία αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (I.D.F. ), τα άτομα αυτά υπερβαίνουν τα 285 εκατομμύρια. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου, η IDF προβλέπει ότι έως το 2030 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια.
 
Για το λόγο αυτόν, η IDF συνιστά την ταυτοποίηση όλων των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η ταυτοποίηση αυτή μπορεί να γίνει μέσω ενός απλού ερωτηματολογίου που θα εκτιμά τους παράγοντες κινδύνου όπως την ηλικία, την περίμετρο μέσης, το οικογενειακό και το καρδιαγγειακό ιστορικό, καθώς και το ιστορικό κύησης. Μετά την ταυτοποίηση, τα άτομα αυτά θα πρέπει να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί εάν παρουσιάζουν Διαταραγμένη Γλυκόζη Νηστείας ή Ανοχή στη Γλυκόζη, καθώς η ύπαρξή αυτών των δεικτών θα σήμαινε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι δράσεις πρόληψης θα πρέπει να έχουν ως στόχο τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου προκειμένου να καθυστερήσει ή να αποφευχθεί η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
 
Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι η διατήρηση κανονικού βάρους σώματος και η εφαρμογή ενός προγράμματος μέτριας σωματικής άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Η IDF συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά ημερήσια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορό. Κανονικό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%.
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ
 
Ο διαβήτης είναι μια δύσκολη πάθηση που έχει δια βίου απαιτήσεις από τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να μπορούν να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους.
 
Επιπλέον, μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσουν και ζητήματα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της νόσου, γεγονός που έχει και ουσιαστικές ψυχολογικές παραμέτρους. Με δεδομένο το γεγονός ότι η πορεία της υγείας τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις αποφάσεις που θα πάρουν, είναι υψίστης σημασίας τα άτομα με διαβήτη να λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση που θα είναι εξατομικευμένη σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός και η οποία θα παρέχεται από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.
 
Χωρίς την εκπαίδευση, τα άτομα με διαβήτη θα είναι λιγότερο προετοιμασμένα να λάβουν σωστές αποφάσεις, να πραγματοποιήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, να αντιμετωπίσουν τα ψυχολογικά ζητήματα που προκύπτουν από το διαβήτη και, τέλος, μπορεί να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου τους. Η λανθασμένη διαχείριση θα οδηγήσει σε κακή έκβαση και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Κατά συνέπεια, η εκπαίδευση είναι υψίστης σημασίας και για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη, και αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.
 
Επιπλέον, ο ρόλος του εκπαιδευτή είναι ζωτικός στην προσπάθεια αυτή, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στο να καταλάβουν τα άτομα με διαβήτη το πώς να διαχειρίζονται την πάθησή τους όσο καλύτερα μπορούν, έτσι ώστε οι επιλογές και οι ενέργειές τους να βασίζονται σε σωστή κρίση.
 
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
 
Σημαντικές μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες έχουν ήδη από ετών τεκμηριώσει τις πολύ ευμενείς επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής. Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» (Mediterranean diet) χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των διαιτητικών συνηθειών διαφόρων χωρών της λεκάνης της Μεσογείου στις αρχές της δεκαετίας του 1960 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία).
 
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) διαθέτει τα ακόλουθα 8 βασικά χαρακτηριστικά:
 
  • Yψηλό πηλίκο μονοακόρεστου λίπους (ελαιόλαδο)
  • προς κορεσμένο
  • Mέτρια κατανάλωση αλκοόλ
  • Μεγάλη κατανάλωση οσπρίων
  • Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών
  • Άφθονα φρούτα
  • Άφθονα λαχανικά
  • Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
  • Mέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
Τα άτομα που ακολουθούν πιστά μια διατροφή με τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζουν σε μελέτες χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας και αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης. Ένας μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών μελετών παρατήρησης και παρέμβασης συσχετίζει την υιοθέτηση της ΜΔ με μικρότερη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, κατάθλιψης, γνωστικών διαταραχών τύπου Alzheimer και συγκεκριμένων μορφών κακοήθειας.
 
Η καρδιοπροστατευτική δράση της ΜΔ επιβεβαιώθηκε στη μελέτη Nurses’ Health Study, όπου 74.886 νοσηλεύτριες ηλικίας 38-63 ετών παρακολουθήθηκαν προοπτικά για μια εικοσαετία. Οι γυναίκες που ανήκαν στο ανώτερο πεμπτημόριο συμμόρφωσης με τη ΜΔ παρουσίαζαν το μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.
 
Σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία, διαιτητικά σχήματα που προσομοιάζουν τη ΜΔ φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και καλύτερη ρύθμιση των μεταβολικών παραμέτρων σε σύγκριση με τις τυπικές δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, οι οποίες είναι συνήθως δυσκολότερο να εφαρμοστούν. Πέραν αυτού, η υιοθέτηση της ΜΔ σχετίζεται με μικρότερο επιπολασμό κοιλιακής παχυσαρκίας (μικρότερη περίμετρος μέσης), όπως προκύπτει από δεδομένα σε μεγάλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Φαίνεται τελικά ότι η ιδιαιτερότητα της ΜΔ δεν περιορίζεται στην απλή συνάθροιση των ευεργετικών δράσεων των επιμέρους συστατικών της, αλλά συνίσταται στον ιδανικό συνδυασμό και τη συνεργιστική αλληλεπίδραση των διαφόρων τροφίμων, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται το κλινικό όφελος.
 
Ένας άλλος σημαντικός παράγων είναι η φυσική δραστηριότητα. Αυτή βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του διαβήτη, στην διατήρηση του χαμένου σωματικού βάρους σε παχύσαρκα άτομα που έκαναν δίαιτα, αλλά και στη βελτίωση του σακχάρου αίματος στα άτομα με διαβήτη. Επί πλέον, η φυσική άσκηση συμβάλλει στον έλεγχο της υπέρτασης, στη βελτίωση της υπερλιπιδαιμίας αλλά και της ποιότητας ζωής. Μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι το σημαντικό για την υγεία είναι η συστηματική αυξημένη φυσική δραστηριότητα και όχι η πολύ έντονη άσκηση.
 
Κατά τα τελευταία χρόνια μεγάλη έμφαση έχει επίσης δοθεί και σε άλλους παράγοντες. Ενδεικτικά καταρχήν αναφέρεται ο ρόλος της επαρκούς διάρκειας του ύπνου. Άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς έχουν σχετικά μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν μελλοντικά διαβήτη. Μια άλλη παράμετρος που δρα δυσμενώς είναι το κάπνισμα. Τα διαβητικά άτομα που καπνίζουν παρουσιάζουν συχνότερα καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και βλάβη των μικρών αγγείων (νεφροπάθεια και βλάβη στα μάτια).
 
Πρόσφατα, εξάλλου, δημοσιεύθηκε μια μεγάλη Αμερικανική μελέτη που δείχνει ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί έναν επιπρόσθετο παράγοντα που ευθύνεται για αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
 
Είναι λοιπόν ευνόητο ότι η παρέμβαση στον πληθυσμό για αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απόλυτα αναγκαία για να προληφθεί ο διαβήτης. Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για εκείνους που εξ ορισμού έχουν μεγάλο σχετικό κίνδυνο, λόγω κληρονομικού, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καπνίσματος κ.ά.
 

Υγεία

28.04.2026

Οι σκέψεις σας κυκλοφορούν κρυφά στο σώμα σας!

Και δεν το γνωρίζετε καν

28.04.2026

Τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμες βλάβες στο ήπαρ πριν εξελιχθούν σε καρκίνο

Βασίζεται στην ανάλυση ελεύθερου DNA στο αίμα και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη

Για ποιο λόγο πονάει τόσο πολύ το κόψιμο από χαρτί; – Πώς να το αντιμετωπίσετε
27.04.2026

Για ποιο λόγο πονάει τόσο πολύ το κόψιμο από χαρτί; – Πώς να το αντιμετωπίσετε

Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν χάπι που αναδομεί τα οστά και μπορεί να αναστρέψει την οστεοπόρωση
27.04.2026

Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν χάπι που αναδομεί τα οστά και μπορεί να αναστρέψει την οστεοπόρωση

Θρόμβωση στο πόδι: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι παράγοντες κινδύνου
27.04.2026

Θρόμβωση στο πόδι: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι παράγοντες κινδύνου

Δύο εβδομάδες χωρίς καφέ: Πώς αλλάζει το έντερο και τι συμβαίνει στο σώμα σας
27.04.2026

Δύο εβδομάδες χωρίς καφέ: Πώς αλλάζει το έντερο και τι συμβαίνει στο σώμα σας

Δείτε γιατί κάποιες φορές ξυπνάτε με πρησμένα χείλη – Όλες οι πιθανές αιτίες
26.04.2026

Δείτε γιατί κάποιες φορές ξυπνάτε με πρησμένα χείλη – Όλες οι πιθανές αιτίες

Οι 11 τρόποι για να αντιμετωπίσετε άμεσα τον πονοκέφαλο – Τι πρέπει να κάνετε
26.04.2026

Οι 11 τρόποι για να αντιμετωπίσετε άμεσα τον πονοκέφαλο – Τι πρέπει να κάνετε

Να γιατί πρέπει να πλένεις τα χέρια σου με αλάτι και ρύζι για να αλλάξει η τύχη σου (βίντεο)
26.04.2026

Να γιατί πρέπει να πλένεις τα χέρια σου με αλάτι και ρύζι για να αλλάξει η τύχη σου (βίντεο)

Το εμβόλιο της Pfizer κατά του RSV μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας σε έγκυες γυναίκες
26.04.2026

Το εμβόλιο της Pfizer κατά του RSV μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας σε έγκυες γυναίκες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

28.04.2026

Δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ της Σάσας Μπάστα από τα γενέθλιά της: «Ευγνώμων για όλα – Σας αγαπώ»

«Με θυμήθηκε τόσος κόσμος και προσπάθησα να απαντήσω σε όλους, όσο μπορούσα», έγραψε στην λεζάντα της ανάρτησής της

28.04.2026

Οι σκέψεις σας κυκλοφορούν κρυφά στο σώμα σας!

Και δεν το γνωρίζετε καν

Τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμες βλάβες στο ήπαρ πριν εξελιχθούν σε καρκίνο
28.04.2026

Τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμες βλάβες στο ήπαρ πριν εξελιχθούν σε καρκίνο

Δείτε ποιες τροφές να καταναλώνετε το βράδυ για να έχετε χαμηλό σάκχαρο το πρωί
28.04.2026

Δείτε ποιες τροφές να καταναλώνετε το βράδυ για να έχετε χαμηλό σάκχαρο το πρωί

Τα οφέλη που έχουν τα όσπρια: Μειώνουν τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές
27.04.2026

Τα οφέλη που έχουν τα όσπρια: Μειώνουν τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές

Για ποιο λόγο πονάει τόσο πολύ το κόψιμο από χαρτί; – Πώς να το αντιμετωπίσετε
27.04.2026

Για ποιο λόγο πονάει τόσο πολύ το κόψιμο από χαρτί; – Πώς να το αντιμετωπίσετε

Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν χάπι που αναδομεί τα οστά και μπορεί να αναστρέψει την οστεοπόρωση
27.04.2026

Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν χάπι που αναδομεί τα οστά και μπορεί να αναστρέψει την οστεοπόρωση

Θρόμβωση στο πόδι: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι παράγοντες κινδύνου
27.04.2026

Θρόμβωση στο πόδι: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι παράγοντες κινδύνου

Δύο εβδομάδες χωρίς καφέ: Πώς αλλάζει το έντερο και τι συμβαίνει στο σώμα σας
27.04.2026

Δύο εβδομάδες χωρίς καφέ: Πώς αλλάζει το έντερο και τι συμβαίνει στο σώμα σας

Τι ισχύει πραγματικά με την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα: Πότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε
27.04.2026

Τι ισχύει πραγματικά με την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα: Πότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε