Υγεία

“Εξαφανίζουν” την χοληστερίνη με ειδικά φίλτρα

Αξιοσημείωτη πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των ασθενών με υψηλή χοληστερίνη.
 

Ή συντριπτική πλειοψηφία αυτών, λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα, όπου προεξέχουσα θέση κατέχουν οι στατίνες. Ορισμένοι εξ’αυτών επιτυγχάνουν τον επιθυμητό στόχο μείωσης των τιμών των λιπιδίων τους, άλλοι όμως χρειάζεται να λάβουν συνδυασμένη αγωγή. Και πάλι όμως κάποιοι εξακολουθούν να έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης. Τα τελευταία χρόνια η φαρμακοβιομηχανία έχει δημιουργήσει καινούργια και πολλά υποσχόμενα σκευάσματα, εκ των οποίων κάποια είδη κυκλοφορούν, και άλλα βρίσκονται στη τελική φάση των κλινικών μελετών τους. 
 
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου οι ασθενείς έχουν αδυναμία στη λήψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων  λόγω εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών στα συγκεκριμένα φάρμακα. Οι ασθενείς αυτοί καθώς και αυτοί όπου έχουν κληρονομικής αιτιολογίας δυσλιπιδαιμία, πλέον μπορούν να αντιμετωπίσουν το χρόνιο αυτό πρόβλημά τους και με άλλες θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν την εξωσωματική κάθαρση των λιπιδίων καθώς και η γονιδιακή θεραπεία. 
 
Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Γιώργος Χ.Χατζηγεωργίου «αναφορικά με τη μέθοδο της εξωσωματικής κάθαρσης των λιπιδίων, αυτή γίνεται όπως με το τεχνητό νεφρό στους νεφροπαθείς, δηλαδή, το αίμα του ασθενούς μεταφέρεται σε ειδικά φίλτρα, τα οποία το διηθούν κατακρατώντας τη χοληστερόλη. Οι πρώτες συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του ΄90 όπου και παρατηρήθηκε μια ελάττωση της LDL (κακής χοληστερόλης) της τάξεως του 50%. Έκτοτε πληθώρα μελετών δημοσιεύθηκαν έως σήμερα, όπου διαφαίνεται η σημαντική βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ των ασθενών καθώς και η καλύτερη κλινική τους έκβαση με την εφαρμογή της μεθόδου.  Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από το έτος 2004, όπου και έγιναν οι πρώτες συνεδρίες στο Ωνάσειο, σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Με την τεχνική αυτή εκτός της ελάττωσης της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης, έχει αναφερθεί και μια πληθώρα άλλων ευνοϊκών επιδράσεων, όπως μείωση της CRP (δείκτης φλεγμονής) και άλλων δεικτών, ενώ μακροπρόθεσμα έχει παρατηρηθεί υποστροφή των ξανθωμάτων (εναποθέσεις χοληστερόλης στους τένοντες και στο δέρμα), βελτίωση στη λειτουργία των επικαρδιακών αγγείων καθώς και βελτίωση της μικροκυκλοφορίας των στεφανιαίων αγγείων. Σαν συνέπεια των αναφερθέντων ευνοϊκών αποτελεσμάτων της μεθόδου επί του λιπιδαιμικού προφίλ των ασθενών, είναι η μείωση των επεισοδίων στηθάγχης, η βελτίωση της διάρκειας ασκήσεως, ελάττωση των επεμβατικών μεθόδων αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου (αγγειοπλαστική , αορτοστεφανιαία παράκαμψη), μείωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων  και της καρδιακής θνητότητας. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συνεδρίες LDL-αφαιρέσεως δεν υποκαθιστούν αλλά δρουν συνοδευτικά της αντιλιπιδαιμικής αγωγής (εφόσον είναι ανεκτή)». 
 
Η άλλη εξέλιξη που παρουσιάζεται στα παγκόσμια ιατρικά δρώμενα, είναι η εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας.  Είδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυκλοφορεί επισήμως η πρώτη γονιδιακή θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο κλινικής μελέτης και άλλες γονιδιακές θεραπείες.  Η ήδη εγκεκριμένη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γονιδιακή θεραπεία, έλαβε ένδειξη για μία σπάνια, κληρονομική μορφή υπερχοληστερολαιμίας, και βασίζεται στην αδρανοποίηση συγκεκριμένων νοσογόνων γονιδίων. Η μέθοδος αυτή, που αποκαλείται τεχνολογία αντικωδικού RNA, επιδρά στην επιδιόρθωση γονιδιακών «σφαλμάτων» με την αδρανοποίησή τους.
 
«Για όλες όμως τις υπάρχουσες θεραπείες, καθώς και για αυτές που τώρα εμφανίζονται, πάντοτε πρέπει να συνοδεύονται με υπολιπιδαιμική δίαιτα. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας και θα πρέπει πάντοτε να είμαστε ιδιαιτέρως σχολαστικοί στη πιστή τήρηση αυτής διότι η νόσος αυτή είναι σιωπηρή και όταν δώσει συμπτώματα είναι ήδη αργά. Τότε καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλινική εκδήλωσή της, έχοντας όμως χάσει το πλεονέκτημα της πρόληψης του συμβάντος», συμπληρώνει ο κ. Χατζηγεωργίου.
 
 

Υγεία

05.05.2025

Αυτά τα έξι φρούτα θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» την κοιλιά

Τα συγκεκριμένα φρούτα συμβάλλουν στη διάσπαση του λίπους

05.05.2025

Αυτοί είναι οι 9+1 ξηροί καρποί που σάς χορταίνουν και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και υγιεινά λιπαρά

05.05.2025

Κίνα: Γυναίκα ισχυρίζεται ότι κόλλησε έρπη από μικρόφωνο σε καραόκε μπαρ

05.05.2025

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

05.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

05.05.2025

«Grey divorce»: Η δεύτερη ζωή ξεκινά στα 60

Ξέχνα ό,τι νόμιζες για τον γάμο, την ηλικία και την «τελευταία ευκαιρία» γιατί το να φύγεις είναι συχνά η αρχή

05.05.2025

Αυτά τα έξι φρούτα θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» την κοιλιά

05.05.2025

Αυτοί είναι οι 9+1 ξηροί καρποί που σάς χορταίνουν και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα

05.05.2025

Κίνα: Γυναίκα ισχυρίζεται ότι κόλλησε έρπη από μικρόφωνο σε καραόκε μπαρ

05.05.2025

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

02.05.2025

Μακιαβελικές προσωπικότητες: Οι γοητευτικοί «στρατηγοί» της καθημερινότητας

02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία