Βιοτεχνολογία

Το ΙΤΕ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το ΙΤΕ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δυναμικό «παρών» στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 11-19 Σεπτεμβρίου, θα δώσει το  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) στο περίπτερο 7, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για τη συνεισφορά του ΙΤΕ στην Έρευνα και την Καινοτομία, ως πυλώνες της Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης, θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, στην εκδήλωση της ΓΓΕΚ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 17.15 – 17.30.

Στον χώρο του ΙΤΕ θα σας υποδεχθεί η Περσεφόνη,  ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ-ξεναγός, που σήμερα χρησιμοποιείται στο Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες.

Είναι αυτόνομη, πολύγλωσση και πανέξυπνη, αφού μπορεί να απαντάει ακόμα και σε ερωτήσεις σχετικά με τα εκθέματα του σπηλαίου.

Η Περσεφόνη θα βρεθεί στην έκθεση στις 11 & 12 Σεπτεμβρίου.

ite

Θα γνωρίσουμε επίσης τρεις, δυναμικά αναπτυσσόμενες και βραβευμένες, εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spin off) του ΙΤΕ:

  •  Την Εταιρία OramaVR (http://oramavr.com/), τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Πληροφορικής, η οποία, συνδυάζοντας αρχές ιατρικής, νευροεπιστήμης, παιδαγωγικής, μαθηματικών και επιστήμης υπολογιστών, έχει αναπτύξει το «MAGES», ένα λογισμικό που αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως, υπερ-ρεαλιστική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας για ιατρική εκπαίδευση και αξιολόγηση της απόδοσης των εκπαιδευομένων. Το εγχείρημα της ORamaVR, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ιδρυμάτων υψηλού κύρους, όπως τα Πανεπιστήμια της Ν. Υόρκης, της Γενεύης, του Σίδνεϋ, της Νότιας Καλιφόρνια, το ΕΚΠΑ, αλλά και ο ελβετικός ιατρικός όμιλος Inselspital του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

ite

  • Την εταιρεία PCN Materials (https://pcnmaterials.com/), τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ,  η οποία παράγει φωτοκαταλυτικά υλικά που αποδομούν ρύπους και εξαφανίζουν βακτήρια και ιούς, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα κυρίως σε κλειστούς χώρους όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, βιολογικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κ.ά. Εξαιρετικά αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η δράση τους στην καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα, που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Η εταιρία έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF), μέσω της εταιρίας Venture Capital, «Big Pi».
  •  Την εταιρία Biomimetic (https://www.biomimetic.gr/),  επίσης τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, η οποία χρησιμοποιεί ειδική κατεργασία με λέιζερ για την μόνιμη τροποποίηση της τοπογραφίας επιφανειών στην μικρο- και νανο- κλίμακα, δημιουργώντας νέες ιδιότητες που συναντώνται σε φυσικούς οργανισμούς. Η πρωτοπόρος καινοτομία της Biomimetic είναι η μίμηση των επιφανειακών νανο-δομών των φτερών του τζίτζικα (Cicada Cretensis), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ταυτόχρονα αντι-ανακλαστικών γυαλιών για πολλαπλές εφαρμογές σε οθόνες κάθε τύπου αλλά και σε συστήματα απεικόνισης. Η Biomimetic είναι η δεύτερη εταιρία του ΙΤΕ που χρηματοδοτήθηκε από την Big Pi Ventures.

ite

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής θα παρουσιάσει τη συνδυαστική χρήση νέων τεχνολογιών που αναπτύσσει στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και για τη μείωση της ρύπανσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, μέσω βιο-μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα και χρήσιμα χημικά.

ite

Επίσης το κοινό θα γνωρίσει τη χρήση του θαυματουργού «γραφενίου»  ως διαφανούς επικάλυψης για την προστασία έργων τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί, από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, όπως το ξεθώριασμα, το κιτρίνισμα και ο αποχρωματισμός.

ite

Παρόν επίσης θα είναι το Hellenic BioCluster (HBio), ο πρώτος και μεγαλύτερος συνεργατικός σχηματισμός καινοτομίας στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του ΙΤΕ και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Αποτελείται από 65 μέλη τα οποία προέρχονται από τους τομείς της υγείας, της βιοτεχνολογίας και των βιοεπιστημών γενικότερα.

Περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, μεγάλους εταίρους από τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία, μεταξύ των οποίων πολυεθνικές με δράση στην Ελλάδα, αλλά και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστούς.

Το HBio συνδέει βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους με στόχο τη στήριξη και την προώθηση της καινοτομίας αλλά και την έμπρακτη  συνδρομή της επιστήμης στην κοινωνία και την οικονομία.

Συμμετέχει ενεργά σε δημόσιες  διαβουλεύσεις και στη χάραξη πολιτικής για φλέγοντα θέματα, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ενημερωθούμε για τα εργαλεία πληροφορικής τα οποία έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας Γενετικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Πρόληψης Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, το οποίο αποτελεί μια Σύμπραξη Καρδιολογικών Κλινικών Νοσοκομείων, Ιατροδικαστικών Εργαστηρίων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της χώρας και το οποίο χρηματοδοτείται από τη ΓΓΕΚ.

Βασικός σκοπός του Δικτύου είναι η μελέτη, στη βάση της Ιατρικής Ακριβείας, των σπάνιων και κληρονομικών νοσημάτων της καρδιάς τα οποία σχετίζονται κατά κανόνα με το νεανικό αιφνίδιο θάνατο.

Στο Δίκτυο συμμετέχει επίσης, εκ μέρους του ΙΤΕ, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Θα μάθουμε επίσης για τη Γεωπληροφορική και την αξιοποίησή της στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, από το εργαστήριο γεωφυσικής και δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

Οι γεωφυσικές διασκοπήσεις, τα καινοτόμα δορυφορικά συστήματα και η ανάπτυξη βελτιωμένων αλγορίθμων και συστημάτων επεξεργασίας για την ενίσχυση του σήματος και της ποιότητας των ψηφιακών εικόνων, παρέχουν μεγάλες δυνατότητες εξαγωγής χωρο-χρονικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών από τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ταυτόχρονα, η χρήση τρισδιάστατων (3-D) μοντέλων και μεθόδων εικονικής πραγματικότητας στοχεύει στην αναπαράσταση των μνημείων και στην ανοικοδόμηση του περιβάλλοντος των αρχαιολογικών θέσεων.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

09.09.2026

Αθήνα: 54χρονη έγινε μητέρα με έμβρυο που είχε καταψυχθεί πριν από 22 χρόνια!

Η εμβρυομεταφορά έγινε τον Δεκέμβριο και θεωρείται η μεγαλύτερη δημοσιευμένη διάρκεια κρυοσυντήρησης αυτολόγου γενετικού υλικού που έχει οδηγήσει σε γέννηση

06.09.2026

Καρδιολόγοι αποκαλύπτουν: Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης

Ποια τρόφιμα χρειάζονται περιορισμό

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά
05.09.2026

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες
05.09.2026

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας
05.09.2026

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης
04.09.2026

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)
02.09.2026

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)
02.09.2026

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία
01.09.2026

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε
31.08.2026

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε