Uncategorized

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα – Σημάδια και συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα – Σημάδια και συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Οι δράσεις και οι έρευνες για την εξάλειψη του ιού AIDS βρίσκονται σε κίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόλο που ο HIV παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος προς τους στόχους για τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, έχει σταματήσει, οι πόροι έχουν συρρικνωθεί και ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν.

Ο διχασμός, η ανισότητα και η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεταξύ των αποτυχιών που επέτρεψαν στον HIV να γίνει και να παραμείνει παγκόσμια κρίση υγείας.

Την 1η Δεκεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ενώνεται με τους εταίρους του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2022, με θέμα “Εξισώνουμε”. Ο Π.Ο.Υ. καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με τόλμη τις ανισότητες που εμποδίζουν την πρόοδο στον τερματισμό του AIDS και να εξισώσουμε την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες HIV, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους βασικούς πληθυσμούς και τους συντρόφους τους: άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τρανς άτομα, άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, εργαζόμενοι του σεξ και άτομα στις φυλακές.

Το μήνυμα του Άλισον Μπέκερ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Άλισον Μπέκερ, είναι Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και σε αυτό το πλαίσιο στήριξε την φετινή καμπάνια του Π.Ο.Υ. για την “εξίσωση” στον αγώνα κατά του AIDS.

Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2022: Η παρούσα κατάσταση με αριθμούς

Για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι 95–95–95 που έχουν τεθεί από τον UNAIDS, θα χρειαστεί να διπλασιαστούν οι προσπάθειές μας για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο των 7,7 εκατομμυρίων θανάτων που σχετίζονται με τον ιό HIV τα επόμενα 10 χρόνια, λόγω της αύξησης των μολύνσεων HIV από τις διαταραχές στα συστήματα υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και την επιβράδυνση της ανταπόκρισης της δημόσιας υγείας στον HIV.

Ο HIV εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού έχει στοιχίσει περίπου 40 εκατομμύρια ζωές μέχρι στιγμής.

Το 2021, περίπου 650.000 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον HIV και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι απέκτησαν HIV.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την μόλυνση από τον HIV. Ωστόσο, με την αυξανόμενη πρόσβαση σε αποτελεσματική πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα του HIV, το AIDS έχει γίνει μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορείς και ασθενείς του HIV να ζήσουν μακροχρόνια και υγιή ζωή.

Υπήρχαν περίπου 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με HIV στο τέλος του 2021, τα δύο τρίτα των οποίων (25,6 εκατομμύρια) βρίσκονται στην Αφρική.

AIDS: Σημάδια και συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης με HIV ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της μόλυνσης. Αν και τα άτομα που ζουν με HIV τείνουν να είναι πιο μολυσματικά τους πρώτους μήνες μετά την μόλυνση, πολλοί δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους μέχρι τα τελευταία στάδια.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα ή μια ασθένεια παρόμοια με τη γρίπη, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα ή πονόλαιμο.

Καθώς το AIDS εξασθενεί προοδευτικά το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αναπτύξουν άλλα συμπτώματα, όπως:

πρησμένους λεμφαδένες
απώλεια βάρους
πυρετό
διάρροια και
βήχα
Χωρίς θεραπεία, θα μπορούσαν επίσης να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες όπως:
φυματίωση
κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα
σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις και
καρκίνους όπως λεμφώματα και σάρκωμα Kaposi

AIDS: Μετάδοση του HIV

Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανταλλαγής μιας ποικιλίας σωματικών υγρών από μολυσμένα άτομα, όπως αίμα, μητρικό γάλα, σπέρμα και κολπικές εκκρίσεις.

Ο HIV μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω της συνηθισμένης καθημερινής επαφής, όπως φιλιά, αγκαλιά, χειραψία ή κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων, φαγητού ή νερού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με AIDS που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) και είναι ιικά κατασταλμένα δεν μεταδίδουν τον HIV στους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Η έγκαιρη πρόσβαση στην ART και η υποστήριξη για να συνεχιστεί η θεραπεία είναι επομένως κρίσιμη όχι μόνο για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με AIDS αλλά και για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV.

AIDS: Παράγοντες κινδύνου

Συμπεριφορές και καταστάσεις που θέτουν τα άτομα σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV περιλαμβάνουν:

Σεξ χωρίς προφυλακτικό

Υφιστάμενη σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) όπως σύφιλη, έρπης γεννητικών οργάνων, χλαμύδια, γονόρροια και βακτηριακή κολπίτιδα

Επιβλαβής χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο σεξουαλικής συμπεριφοράς

Κοινή χρήση μολυσμένων βελονών, συρίγγων και άλλου εξοπλισμού ενέσιμης χρήσης και διαλυμάτων φαρμάκων κατά την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών

Λήψη μη ασφαλών ενέσεων, μεταγγίσεων αίματος και μεταμόσχευσης ιστών και ιατρικών διαδικασιών που περιλαμβάνουν μη αποστειρωμένη κοπή ή διάτρηση του δέρματος

Τυχαίο τραυματισμό από βελόνα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά