Uncategorized

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Σ. Ελισάφ

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Σ. Ελισάφ

Την 24η Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελετή της αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών του Δημάρχου Ιωαννίνων, ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωϋσή Σ. Ελισάφ.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά:https://youtu.be/E8tDPzzssOo<

Η προσφώνηση και παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Ακολούθησε ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμο Δ. Σιάσο.

Η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής έγινε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Εμμανουήλ Α. Πικουλή.

Στην προσφώνηση και παρουσίαση του έργου του τιμωμένου, ο Καθηγητής κ. Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Όταν κανείς συνομιλήσει με ανθρώπους που γνωρίζουν τον Καθηγητή Ελισάφ και κυρίως φοιτητές του, αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι το πρώτο χαρακτηριστικό που του προσδίδεται αυθόρμητα είναι αυτό του χαρισματικού Δασκάλου.

Πράγματι, έχει να επιδείξει αξιοζήλευτη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία στην οποία περιλαμβάνονται πολύχρονη συμμετοχή στα μαθήματα των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επίβλεψη 23 διατριβών που έχουν με επιτυχία ολοκληρωθεί, συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε διάφορα Ελληνικά Πανεπιστήμια, συμμετοχή σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα κλινικών διαφόρων Ελληνικών νοσοκομείων, αλλά και πολυάριθμες διαλέξεις σε διεθνείς και εγχώριες επιστημονικές εκδηλώσεις”.

Η Ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων ομότιμου καθηγητή Μωϋσή Ελισάφ είχε τίτλο: «Σε αναζήτηση της αυθεντικής γνώσης».

Ο κ. Ελισάφ, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διετέλεσε, μεταξύ άλλων:  Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συνεχής ήταν και είναι η ενασχόλησή του με τα κοινά ως ενεργού πολίτη της κοινωνίας της πόλης του (μέλος δημοτικού συμβουλίου, πρόεδρος Πνευματικού κέντρου Δήμου Ιωαννιτών).

Οργάνωσε πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες πολλές φορές συμμετείχε ενεργά.

Αποκορύφωση αυτής της πορείας ήταν η ψήφος των συμπολιτών του, οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν το ανώτατο αξίωμα της πόλης, αυτό του Δημάρχου.

Μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής Δήμαρχος σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης (New York Times, Washington Post, BBC News) και στα οποία φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του.

Επί 17 συναπτά έτη είναι Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) ενώ διετέλεσε επί διετία και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες: https://hub.uoa.gr/honorary-doctorate-elisaf/

Uncategorized

15.11.2025

Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H5N5 σε άνθρωπο στις ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Η5Ν5 καταγράφηκε σε έναν άνδρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Ο ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διατηρούσε στο σπίτι του ένα μικτό κοπάδι οικόσιτων πτηνών, όπως πάπιες και κότες, τα οποία φαίνεται ότι ήρθαν σε επαφή με άγρια πτηνά. Η μετάδοση στον άνθρωπο θεωρείται εξαιρετικά σπάνια και αποτελεί […]

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

Τα ευρήματα της έρευνας ανατρέπουν τα δεδομένα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

05.05.2026

Νέα μελέτη για τον χυμό από κράνμπερι: Μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών σε ουρολοιμώξεις

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν ουρολοιμώξεις κάθε χρόν

05.05.2026

Τα πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένετε στο νεροχύτη – Τι μπορείτε να κάνετε

Το πλύσιμο μπορεί να διασπείρει βακτήρια, να μολύνει επιφάνειες και σκεύη ή ακόμα και να υποβαθμίσει τη θρεπτική αξία τους

Γαλλία: 61χρονη έχασε την όρασή της μετά από βαφή μαλλιών – Πώς ξαναβρήκε το «φως» της
05.05.2026

Γαλλία: 61χρονη έχασε την όρασή της μετά από βαφή μαλλιών – Πώς ξαναβρήκε το «φως» της

Δημιούργησαν «έξυπνο» θεραπευτικό έμπλαστρο που εξουδετερώνει έως και το 97% των καρκινικών κυττάρων
05.05.2026

Δημιούργησαν «έξυπνο» θεραπευτικό έμπλαστρο που εξουδετερώνει έως και το 97% των καρκινικών κυττάρων

Άνδρας κατάφερε να παράγει σπέρμα από ιστό όρχεων που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί
05.05.2026

Άνδρας κατάφερε να παράγει σπέρμα από ιστό όρχεων που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος; 
05.05.2026

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος; 

Σαλμονέλα στο 80% των κοτόπουλων που εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη Βραζιλία βάσει της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur!
05.05.2026

Σαλμονέλα στο 80% των κοτόπουλων που εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη Βραζιλία βάσει της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur!

Αυτές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται μετά τα 50 έτη
05.05.2026

Αυτές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται μετά τα 50 έτη

Τα οφέλη για την υγεία από την καθημερινή χρήση ξύστρας γλώσσας – Πώς να την χρησιμοποιήσετε
04.05.2026

Τα οφέλη για την υγεία από την καθημερινή χρήση ξύστρας γλώσσας – Πώς να την χρησιμοποιήσετε

Οξυγόνο στο αίμα: Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα την ηλικία
04.05.2026

Οξυγόνο στο αίμα: Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα την ηλικία