Uncategorized

Επίσκεψη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη στο ΕΚΠΑ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Τον κ. Υπουργό υποδέχθηκε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής κ. Νικόλαος Βούλγαρης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής κ. Δημήτριος Τούσουλης, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής κ. Ιωάννης Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, καθηγητής κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, και ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ. Θωμάς Σφηκόπουλος.

Ο Πρύτανης, υποδεχόμενος τον Υπουργό κ. Στυλιανίδη, εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΕΚΠΑ  για την τιμητική επίσκεψη στο αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας και παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τις δράσεις του ΕΚΠΑ σε ζητήματα Κλιματικής Κρίσης, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Καταστροφών.

Εν συνεχεία οι καθηγητές του ΕΚΠΑ που συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας παρουσίασαν αναλυτικότερα τις δράσεις του ΕΚΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων:, δράσεις του ΕΚΠΑ μέσω των Κέντρων Αριστείας “Κλιματική Αλλαγή – Προσαρμογή και Μετριασμός”, “Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων”, “Ενέργεια-Ανανεώσιμες Μορφές της και Μεταφορές”, “Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων” και “Γαλάζια Ανάπτυξη – Nαυτιλιακή Eπιχειρηματικότητα – Θαλάσσιο Περιβάλλον – Νησιωτικότητα”, καθώς και των Εργαστηρίων Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Σεισμολογίας, Τεκτονικής και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων, Χημείας Περιβάλλοντος, όπως και των εξειδικευμένων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ σχετικά με την Κλιματική Κρίση και τη Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών σε όλα τα επίπεδα.

Ο  Υπουργός σημείωσε τη συγκίνησή του για την επίσκεψη, υπογραμμίζοντας το υψηλό επίπεδο των ελληνικών Πανεπιστημίων και ειδικότερα του ΕΚΠΑ, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία δημιουργίας του νέου Υπουργείου, το οποίο συνενώνει κατά τρόπο πρωτοποριακό την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης μέσω δράσεων πρόληψης, καθώς και ενίσχυσης της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας, με τον πυλώνα της Πολιτικής Προστασίας.

Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, τη στέρεη βούληση της Πολιτείας για ανάπτυξη στενής συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια προς υποβοήθηση του έργου που καλείται να επιτελέσει το νεοσύστατο Υπουργείο.

Ο κ. Πρύτανης έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου και της Πολιτείας τις δυνάμεις του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι έχει ήδη αναπτυχθεί σημαντικό έργο και σειρά δράσεων από δομές του ΕΚΠΑ, οι οποίες ενισχύουν συστηματικά την Πολιτεία.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι σε θέση, λόγω γνωστικού αντικειμένου και υψηλής εξειδίκευσης, να συμβάλλει ουσιαστικά και στα θέματα Κλιματικής Κρίσης, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Καταστροφών σε όλα τα επίπεδα.

Uncategorized

24.06.2025

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

«Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα όνειρα από την πραγματικότητα»

05.06.2025

Mυοκαρδίτιδα: Tι είναι και ποια η σύνδεσή της με τα εμβόλια κατά του Covid-19

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, που επηρεάζει τον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπιστεί. Τα τελευταία χρόνια, η μυοκαρδίτιδα έχει τραβήξει την προσοχή πολλών λόγω των αναφορών για κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, εγείροντας ερωτήματα, ανησυχίες και την ανάγκη για σαφείς, τεκμηριωμένες απαντήσεις. Αυτό […]

11.02.2025

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας