Uncategorized

Hello World!”: Το Πρώτο Δοκιμαστικό Chip Του Ευρωπαϊκού επεξεργαστή RISC-V δίνει σημάδια ζωής στο Ηράκλειο Κρήτης

Σημάδια «ζωής» έδωσε το EPAC1.0, το πρώτο δοκιμαστικό chip του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή, με το μήνυμα «HELLO WORLD» να εμφανίζεται στην κονσόλα του, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Οι επεξεργαστές αποτελούν την καρδιά όλων των ψηφιακών συστημάτων, από κινητά, υπολογιστές, και κέντρα δεδομένων, μέχρι αυτοκίνητα, μηχανές και αυτοματισμούς, δηλαδή. την τεχνολογική βάση της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Ευρωπαϊκός Επεξεργαστής αποτελεί εμβληματικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προμετωπίδα στην κατεύθυνση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της Ευρώπης, σε όλες τις κρίσιμες υποδομές της ψηφιακής εποχής.

Η επίσημη ανακοίνωση της Κοινοπραξίας: https://www.european-processor-initiative.eu/epi-epac1-0-risc-v-test-chip-samples-delivered

Από την Ελλάδα, στην Κοινοπραξία συμμετέχει το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, με σημαντική συνεισφορά στις τεχνικές εργασίες, που κατατάσσει τη χώρα μας στις πρώτες πέντε (5) θέσεις μεταξύ όλων των συμμετεχουσών χωρών.

«Μεταξύ των άλλων εργασιών σχεδιασμού και υλοποίησης σημαντικών υποσυστημάτων, η Ελλάδα συμμετέχει και στις δοκιμές των chips, κι έτσι ή πρώτη αυτή έκδοση του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή έδωσε τα πρώτα σημάδια ζωής του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Προ ολίγων ημερών, τύπωσε το μήνυμα “Hello World!” στην κονσόλα του, στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI (CARV) του ΙΠ-ΙΤΕ, με τις επίμονες προσπάθειες της πολυπληθούς ομάδας έμπειρων σχεδιαστών, η πλειοψηφία των οποίων είναι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την καθοδήγηση των Δρ. Βασίλη Παπαευσταθίου, Ερευνητή Γ’, και Δρ. Μανόλη Μαραζάκη, Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα Β’, στο ΙΠ-ΙΤΕ»,  εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης.

«Το chip, που “ζωντάνεψε” για πρώτη φορά στην Κρήτη, αφορά το τμήμα του Ευρωπαϊκού επεξεργαστή που στηρίζεται στο ανοικτό διεθνές ρεπερτόριο εντολών RISC-V. Το εν λόγω τμήμα υλοποιήθηκε καθ’ ολοκληρία και αμιγώς στην Ευρώπη.

Η ελληνική συνεισφορά στον Ευρωπαϊκό Επεξεργαστή συνίσταται στην κοινόχρηστη κρυφή μνήμη δεύτερου επιπέδου (shared L2 cache) του επεξεργαστή, σε λογισμικό συστήματος, στο περιβάλλον προσομοίωσης και επαλήθευσης μέσω FPGA και στις δοκιμές μετά την κατασκευή», ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου CARV, κ. Μανόλης Κατεβαίνης.

«Οι δραστηριότητες αυτές, σε τόσο σημαντικές διεθνείς ερευνητικές πρωτοβουλίες, είναι αποτέλεσμα της σημαντικής τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης που διαθέτουν το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συνιστούν δε, ένα εξαιρετικό περιβάλλον που δίνει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες, μηχανικούς και φοιτητές, να συμμετέχουν στην επίλυση βασικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση δύσκολων τεχνολογικών και επιστημονικών προκλήσεων στην Επιστήμη και Μηχανική των Υπολογιστών», ανέφερε ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αντώνης Αργυρός.

Την εξαιρετική σημασία δράσεων όπως αυτή του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή τόνισε, προ δυο εβδομάδων, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα von der Leyen, στη φετινή της ομιλίαState of the Union 2021
(https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/SPEECH_21_4701), αναφέροντας σχετικά:

«Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στους ημιαγωγούς, σ’ αυτά τα μικροσκοπικά τσιπ χάρη στα οποία λειτουργούν τα πάντα: από έξυπνα τηλέφωνα και ηλεκτρικά σκούτερ έως τρένα ή ολόκληρα έξυπνα εργοστάσια.

Δε νοούνται ψηφιακές τεχνολογίες χωρίς μικροτσίπ. […]….το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την ανταγωνιστικότητά μας. Αφορά επίσης την τεχνολογική κυριαρχία.

Ας δώσουμε λοιπόν όλη μας την προσοχή εκεί.

Θα παρουσιάσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ.»

Η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή (2019-2021) χρηματοδοτήθηκε πλήρως με 80 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η δεύτερη φάση του (2022-2024) αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από την Ευρώπη και το άλλο ήμισυ από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα συμμετέχει και στις δύο φάσεις, κατατασόμενη στην πέμπτη (5η) θέση από πλευράς προϋπολογισμού, αμέσως μετά τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, και την Ιταλία.

Uncategorized

24.06.2025

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

«Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα όνειρα από την πραγματικότητα»

05.06.2025

Mυοκαρδίτιδα: Tι είναι και ποια η σύνδεσή της με τα εμβόλια κατά του Covid-19

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, που επηρεάζει τον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπιστεί. Τα τελευταία χρόνια, η μυοκαρδίτιδα έχει τραβήξει την προσοχή πολλών λόγω των αναφορών για κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, εγείροντας ερωτήματα, ανησυχίες και την ανάγκη για σαφείς, τεκμηριωμένες απαντήσεις. Αυτό […]

11.02.2025

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας