Uncategorized

Μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, από την άνοιξη του 2020, η χώρα μας διέρχεται μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας SARS-Cov-2 (COVID-19).

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού βρέθηκε στην “πρώτη γραμμή”, τόσο με το έργο των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων αναφοράς, όσο και με το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο πολλών μελών του, καθώς και με τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημιακών μας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και σε άλλες Επιτροπές.

Παράλληλα, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και τη διάλυση μύθων και “πλαστών” ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.

Όλη αυτή την περίοδο το βασικό μέλημά μας ήταν να συνεχίσει το Πανεπιστήμιό μας αδιαλείπτως το έργο του ως προς την άρτια μετάδοση της γνώσης, την πρωτοποριακή έρευνα για την παραγωγή νέας γνώσης και την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας Παιδείας και Υγείας προς την Πολιτεία και την Κοινωνία.

Τα μέλη του ΕΚΠΑ κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία και με εναλλακτικές μεθόδους να ανταποκριθούν στους παραπάνω στόχους.

Το Ίδρυμά μας θα συνεχίσει με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες δράσεις να προσφέρει  σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με αυτή τη λογική προχωρήσαμε ήδη από τον Ιούλιο στη δημιουργία ενός ειδικού σποτ (https://hub.uoa.gr/spot-ekpa-vaccination/) σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα και με το πνεύμα της απόφασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Το μήνυμά μάς για το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι σαφές: Βγαίνουμε έξω σήμερα, ερχόμαστε πιο κοντά με ασφάλεια και αφήνουμε τον κορωνοϊό στο χθες! Εμβολιαζόμαστε όλοι και όλες τώρα! Είναι στο “χέρι” μας!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανταπόκριση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ για μαζικό εμβολιασμό ήταν θετική.

Λιγότερο από 20% των φοιτητών μας δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό ενώ τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μικρότερα για τους Καθηγητές και το Οργανικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων μας στο φυσικό μας χώρο, εναρμονιζόμενοι και με τις πρακτικές όλων των μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Μετά από 3 εξάμηνα, όπου η εκπαίδευση ήταν σχεδόν αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το τρέχον εξάμηνο πρέπει να γίνει δια ζώσης και είναι «στο χέρι μας» η πραγματοποίησή του.

Γιατί θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο Πανεπιστήμιο δια ζώσης, σε γεμάτα αμφιθέατρα, σε πρακτικές, σε ασκήσεις, σε Εργαστηριακά και Κλινικά μαθήματα, καθώς και σε φοιτητικές εκδηλώσεις.

Με ασφάλεια και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όμως, και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας, τους συμφοιτητές μας, τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες.

Το Πανεπιστήμιό μας, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας, εισέρχεται στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με σύνεση και μεθοδικότητα αλλά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τις δυνατότητες παρέμβασης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποδεικνύεται ολοένα και πιο καθαρά ότι αποτελεί στέρεο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική προσφορά”. 

Uncategorized

24.06.2025

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

«Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα όνειρα από την πραγματικότητα»

05.06.2025

Mυοκαρδίτιδα: Tι είναι και ποια η σύνδεσή της με τα εμβόλια κατά του Covid-19

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, που επηρεάζει τον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπιστεί. Τα τελευταία χρόνια, η μυοκαρδίτιδα έχει τραβήξει την προσοχή πολλών λόγω των αναφορών για κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, εγείροντας ερωτήματα, ανησυχίες και την ανάγκη για σαφείς, τεκμηριωμένες απαντήσεις. Αυτό […]

11.02.2025

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας