Uncategorized

Τα καινοτόμα επιστημονικά επιτεύγματα για την αντιμετώπιση της COVID-19 κέρδισαν δύο από τα πέντε Βραβεία Breakthrough 2022

Τα καινοτόμα επιστημονικά επιτεύγματα για την αντιμετώπιση της COVID-19 κέρδισαν δύο από τα πέντε Βραβεία Breakthrough 2022

Τα Διεθνή Βραβεία Breakthrough ιδρύθηκαν το 2012 από το Ρώσο-Ισραηλινό εκατομμυριούχο Yuri Milner και σήμερα χρηματοδοτούνται, εκτός από τον ίδιο, και από άλλους επιχειρηματίες του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου του Facebook, Mark Zuckerberg.

Τα πέντε (5)συνολικά βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο σε ερευνητές που ασχολούνται με τις Επιστήμες της Ζωής, τα Μαθηματικά και τη Βασική Έρευνα στη Φυσική, ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής τους στην εξέλιξη της επιστήμης και των εφαρμογών της.

Η επιτροπή των Βραβείων αποτελείται από ήδη βραβευθέντες επιστήμονες μεταξύ των οποίων είναι και κάτοχοι των Βραβείων Nobel.

Το χρηματικό ποσό που συνοδεύει τη διάκριση είναι 3 εκατομμύρια δολάρια ανά επιστημονική ομάδα, δηλαδή, συνολικά 15 εκατομμύρια δολάρια.

Τα Βραβεία Breakthrough για το 2022 ανακοινώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 και σύμφωνα με την ανακοίνωση στο έγκριτο περιοδικό Nature (https://www.nature.com/articles/d41586-021-02449-y), τα δύο (2) εξ’ αυτών απονεμήθηκαν στους πρωτοπόρους επιστήμονες που συνέβαλλαν στη δημιουργία των mRNA εμβολίων και στην τεχνολογία αλληλούχησης επόμενης γενιάς (next-generationsequencing), καθώς αυτές οι ερευνητικές εξελίξεις βοήθησαν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της πανδημίας από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Το σχετικό άρθρο παρουσιάζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι δύο τεχνικές που παρείχαν στην ανθρωπότητα ίσως τα πιο σημαντικά όπλα στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού και της νόσου COVID-19, βραβεύθηκαν γιατί η καινοτομία τους πράγματι έσωσε ανθρώπινες ζωές:

-Ειδικότερα, η τεχνολογία μεταφοράς mRNA μέσα σε κύτταρα συνέβαλλε στη δημιουργία των εμβολίων της PfizerBioNTech και της Moderna, και η τεχνολογία της αλληλούχησης επόμενης γενιάς οδήγησε στην ταχύτατη αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του SARSCoV-2.

Όπως ανέφερε ο Βιοχημικός του Πανεπιστημίου του Chicago, Yamura Krishnan, «αυτά τα δύο βραβεία για πρώτη φορά απονέμονται σε επιστήμονες που η έρευνα τους είχε τόσο μεγάλη παγκόσμια επίδραση».

Το Βραβείο για τα mRNA εμβόλια μοιράστηκαν η Ουγγαρέζα Βιοχημικός Katalin Karikó, συνεργαζόμενη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και Πρόεδρος της εταιρείας BioNTech στο Mainz της Γερμανίας, και ο Αμερικανός Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Drew Weissman.

Και οι δύο, εργάστηκαν για δεκαετίες με τις τεχνολογίες mRNA,παρά τις αντίθετες επιστημονικές απόψεις ότι η δημιουργία mRNA εμβολίων είναι αδύνατη.

Και αυτό γιατί είχε διαπιστωθεί ότι η χορήγηση ενός mRNA εμβολίου προκαλούσε την ανεπιθύμητη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του λήπτη, που αμέσως έκοβε και κατέστρεφε το εισαγόμενο mRNA.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι δύο ερευνητές αντικατέστησαν ένα μόριο στο mRNA, την ουριδίνη, με ένα παρόμοιο, την ψευδο-ουριδίνη, παρακάμπτοντας έτσι την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα αυτή μεταφράζεται σήμερα στα mRNA εμβόλια για τον SARSCoV-2, στα οποία το χορηγούμενο mRNA καθοδηγεί τα κύτταρα να συνθέσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να φτιάξει τα ειδικά για τον ιό αντισώματα.

Με τη βράβευσή της, η Karikó αναφέρθηκε στον αρχικό επιστημονικό σκεπτικισμό γύρω από την έρευνά της, ειδικά στη δεκαετία του 1990, στις επανειλημμένες αποτυχίες της να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της, όπως και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, και τις πολλαπλές απορρίψεις των εργασιών της και των προγραμμάτων που υπέβαλλε.

Οι αποτυχίες αυτές την είχαν οδηγήσει τότε, να μειώσει ακόμα και τους μισθούς των συνεργατών της.

Ειρωνικά, η δημοσίευσή της σχετικά με την ιδέα της αντικατάστασης της ουριδίνης στο mRNA, που το 2005 είχε απορριφθεί από όλα τα διεθνή περιοδικά, σήμερα της χάρισε το Διεθνές Βραβείο Breakthrough.

Η Karikó σκοπεύει να παραχωρήσει ένα σημαντικό μέρος του χρηματικού επάθλου στην έρευνα για τα μελλοντικά mRNA εμβόλια και τις σχετικές θεραπείες, για παράδειγμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

-Το δεύτερο βραβείο στις Επιστήμες Ζωής απενεμήθη από κοινού στον Ινδικής καταγωγής Καθηγητή Ιατρικής Χημείας Shankar Balasubramanian και στο Βρετανό Καθηγητή Βιοφυσικής Χημείας David Klenerman που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στο Γάλλο Βιοφυσικό Μακρομορίων Pascal Mayer, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Alphanosos στο Riom της Γαλλίας.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, και οι τρεις συνέβαλλαν στην εφεύρεση μιας τεχνικής που επιτρέπει την παράλληλη ταυτοποίηση και ανάγνωση δισεκατομμυρίων θραυσμάτων DNA, επιταχύνοντας την αλληλούχηση του γενετικού υλικού κατά 10 εκατομμύρια φορές.

Μέχρι τότε, η αλληλούχηση γινόταν με τη κλασική μέθοδο Sanger, «διαβάζοντας» κάθε φορά μόνο ένα κομμάτι του DNA, μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί για την επίπονη και χρονοβόρα αλληλούχηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Ο Balasubramanian τότε συνειδητοποίησε ότι η γενετική αλληλούχηση χρειαζόταν έναν μετασχηματισμό «μαμούθ», που θα μπορούσε να επιταχύνει και να μειώσει το κόστος της, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως προς όφελος των ασθενών.

Το τεχνολογικό άλμα από την αλληλούχηση Sanger στην αλληλούχηση επόμενης γενιάς παρομοιάζεται με το άλμα από το αεροπλάνο των αδελφών Wright στα αεροσκάφη τύπου Boeing!

Εκτός από τη σημαντικότατη συμβολή της στην COVID-19, ο γρήγορος και αποτελεσματικός προσδιορισμός της αλληλουχίας του DNA είναι καθοριστικός στην ιατρική γενετική και στη διαλεύκανση της δομής και της δυναμικής των πρωτεϊνών, αλλά και στη βιολογία του RNA και στις τεχνολογίες επεξεργασίας των γονιδίων, όπως η μέθοδος γενετικής παρέμβασης CRISPR-Cas9.

-Τα υπόλοιπα τρία Βραβεία απονεμήθηκαν:

-για τις Επιστήμες της Ζωής στον Χημικό Jeffrey Kelly, Καθηγητή στο Scripps Research Institute στη LaJolla της Καλιφόρνια, για την έρευνά του στη λανθασμένη αναδίπλωση των πρωτεϊνών, των Μαθηματικών,

στον Takuro Mochizuki του Πανεπιστημίου Kyoto της Ιαπωνίας, και,

ης Βασικής Έρευνας στη Φυσική στους Hidetoshi Katori, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, και Jun Ye, Ερευνητή στο US National Institute of Standards and Technology στο Boulder, Colorado.

Uncategorized

18.10.2021

Τι μας κάνει… ανθρώπους;

Η απάντηση στο ερώτημα ” τι μας κάνει… ανθρώπους”, ίσως βρίσκεται σε αλληλουχία του DNA μας που δεν κωδικοποιεί πρωτεΐνες. Το DNA μας είναι πολύ παρόμοιο με αυτό του χιμπατζή, ο οποίος εξελικτικά είναι ο πιο κοντινός φυλογενετικά συγγενής μας. Περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια χρόνια πριν, οι εξελικτικοί μας δρόμοι χωρίστηκαν, οδηγώντας στον χιμπατζή […]

15.10.2021

Ο Έρικ Κλάπτον που έχει ταχθεί κατά των εμβολίων και των μέτρων βοηθά μουσικούς να πληρώσουν πρόστιμα

Μετά την περιπέτειά του με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο διάσημος τραγουδοποιός έχει ταχθεί κατά των εμβολίων και των lockdown. Ο Έρικ Κλάπτον φέρεται να βοήθησε οικονομικά το συγκρότημα κατά του lockdown, “Jam for Freedom”, για να κάνει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το Rolling Stone, ο Άγγλος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης της ροκ,  […]

Η πρώτη ακαδημαϊκή δράση της Έδρας Jean Monnet «Ανθρωπιστική Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων στην Πράξη» του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη
15.10.2021

Η πρώτη ακαδημαϊκή δράση της Έδρας Jean Monnet «Ανθρωπιστική Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων στην Πράξη» του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη

Συνεργασία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του ΙΤΕ και Ελληνικής Ένωσης Βιοτεχνολογίας
15.10.2021

Συνεργασία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του ΙΤΕ και Ελληνικής Ένωσης Βιοτεχνολογίας

Πλήρης αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας – Λιγότεροι και γηραιότεροι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
15.10.2021

Πλήρης αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας – Λιγότεροι και γηραιότεροι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο καθηγητής του Yale Ν. Χρηστάκης
13.10.2021

Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο καθηγητής του Yale Ν. Χρηστάκης

Έρευνα της ΑΚΟΣ για την πρόληψη: Το διαδίκτυο οδηγός για εμβόλια  και υγεία
12.10.2021

Έρευνα της ΑΚΟΣ για την πρόληψη: Το διαδίκτυο οδηγός για εμβόλια και υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης η 14η Οκτωβρίου
12.10.2021

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης η 14η Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Οι ρευματοπαθείς «εγκλωβισμένοι» λόγω COVID-19 και εργασιακά εμπόδια
11.10.2021

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Οι ρευματοπαθείς «εγκλωβισμένοι» λόγω COVID-19 και εργασιακά εμπόδια

«Όλοι Μετράμε» – Αρχίζει η απογραφή του πληθυσμού από την ΕΛΣΤΑΤ
10.10.2021

«Όλοι Μετράμε» – Αρχίζει η απογραφή του πληθυσμού από την ΕΛΣΤΑΤ

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

18.10.2021

Φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος

Βίντεο

18.10.2021

Αυτά τα φρούτα περιέχουν τη λιγότερη ζάχαρη (βίντεο)

Στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών. Τι ισχύει όμως για τα φρούτα; Τα φρούτα είναι σίγουρα υγιεινά και απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Επειδή αυξάνουν όμως τα επίπεδα σακχάρου, οι διαβητικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το είδος και την ποσότητα φρούτων που καταναλώνουν. Φρούτα όπως η μπανάνα […]

ΕΟΔΥ: 247 κρούσματα COVID-19 σε 6.279 rapid tests την Κυριακή
18.10.2021

ΕΟΔΥ: 247 κρούσματα COVID-19 σε 6.279 rapid tests την Κυριακή

ΑΡΣΙΣ: Σε 9 μήνες εντόπισε 294 παιδιά-θύματα εμπορίας σε δρόμους της Θεσσαλονίκης
18.10.2021

ΑΡΣΙΣ: Σε 9 μήνες εντόπισε 294 παιδιά-θύματα εμπορίας σε δρόμους της Θεσσαλονίκης

Valneva: Θετικά αποτελέσματα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
18.10.2021

Valneva: Θετικά αποτελέσματα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Υπέρ της ενισχυτικής δόσης με J&J ψήφισε η Συμβουλευτική Επιτροπή του FDA
18.10.2021

Υπέρ της ενισχυτικής δόσης με J&J ψήφισε η Συμβουλευτική Επιτροπή του FDA

Θεσπίζουν «μωβ» περιοχές και επιβάλλουν μάσκα παντού και διπλή μασκοφορία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!
18.10.2021

Θεσπίζουν «μωβ» περιοχές και επιβάλλουν μάσκα παντού και διπλή μασκοφορία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Ακμή που οφείλεται σε μύκητα: Πώς αντιμετωπίζεται
18.10.2021

Ακμή που οφείλεται σε μύκητα: Πώς αντιμετωπίζεται

H Ν.Μπακογιάννη αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο: Πολλαπλό μυέλωμα η διάγνωση
18.10.2021

H Ν.Μπακογιάννη αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο: Πολλαπλό μυέλωμα η διάγνωση

Ανεύρυσμα ή απλή ημικρανία; Πώς να το ξεχωρίσετε
18.10.2021

Ανεύρυσμα ή απλή ημικρανία; Πώς να το ξεχωρίσετε