Uncategorized

Τι συμβαίνει όταν δύο διαφορετικοί ιοί μολύνουν το ίδιο κύτταρο;

Τι συμβαίνει όταν δύο διαφορετικοί ιοί μολύνουν το ίδιο κύτταρο;

Τα τελευταία 2 χρόνια, ο ιός SARS-CoV-2 μάς έχει απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλο παθογόνο.

Ωστόσο, η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο αρκετούς ιούς του αναπνευστικού συστήματος, μεταξύ των οποίων:

-ο ιός της γρίπης Α, και,

-οι αναπνευστικοί συγκυτιακοί ιοί (RSV), οι οποίοι προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Για τους περισσότερους από τους παραπάνω ιούς δεν υπάρχει σήμερα κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο.

Κατά συνέπεια, υπάρχει το ρεαλιστικό ενδεχόμενο να μολυνθούμε ταυτόχρονα από περισσότερους του ενός ιούς.

Τι θα συμβεί όμως στο παραπάνω σενάριο;

Στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης η οποία έχει αναρτηθεί προς το παρόν ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα biorxiv.

Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος κυκλοφορούν συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στο διάστημα αυτό αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθούμε με ένα ή περισσότερα παθογόνα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου στο 30% των λοιμώξεων, ο ασθενής έχει μολυνθεί με 2 ή περισσότερους ιούς.

Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα της ρινός ή των πνευμόνων του ασθενούς καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και τα δύο παθογόνα.

«Αντιγονική μετατροπή”

Το φαινόμενο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενοχοποιείται για μία διαδικασία που λέγεται «αντιγονική μετατροπή» (antigenic shift).

Η τελευταία έχει παρατηρηθεί εκτενώς στους ιούς της γρίπης και αφορά στην ανταλλαγή τμημάτων γενετικού υλικού ανάμεσα σε δύο διαφορετικά στελέχη, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση νέων στελεχών.

Ωστόσο, οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς ιούς δεν είναι πάντοτε θετικές.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ορισμένοι ιοί μπορεί να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό άλλων ιών, ενώ άλλοι ιοί «συνεργάζονται» προκαλώντας σοβαρότερα συμπτώματα.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ιών, ωστόσο μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο αναφορικά με τα συμπτώματα που θα παρουσιάσουμε.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξέτασε τι συμβαίνει όταν κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος μολύνονται με 2 διαφορετικούς ιούς στο εργαστήριο.

Οι ιοί που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες ήταν ο ιός της γρίπης Α και ο RSV, οι οποίοι είναι αρκετά κοινοί και προκαλούν εκατομμύρια λοιμώξεις ετησίως.

Η αλληλεπίδραση των παθογόνων αυτών εξετάστηκε με μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης.

Όπως διαπίστωσαν, τελικά ορισμένα από τα κύτταρα είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα και από τα δύο παθογόνα.

Όταν τα κύτταρα αυτά τελικά καταστράφηκαν, τα νέα παθογόνα είχαν τελικά χαρακτηριστικά τόσο του ιού της γρίπης Α όσο και του RSV.

Τα νέα αυτά «χιμαιρικά» σωματίδια είχαν πρωτεΐνες και των δύο ιών στην επιφάνειά τους, με ορισμένους από αυτούς να έχουν επίσης γονίδια τόσο της γρίπης όσο και του RSV.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό από την ταυτόχρονη μόλυνση ενός κυττάρου από δύο ιούς στο εργαστήριο.

Περαιτέρω πειράματα από την ίδια επιστημονική ομάδα έδειξαν ότι οι νέοι αυτοί χιμαιρικοί ιοί ήταν πλήρως λειτουργικοί και είχαν την ικανότητα να μολύνουν και κύτταρα που είχαν ανθεκτικότητα στη γρίπη, γεγονός που δείχνει ότι οι πρωτεΐνες του RSV αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό πιθανώς να συμβαίνει συχνά τους χειμερινούς μήνες όταν κυκλοφορούν και τα δύο παραπάνω παθογόνα.

Γιατί είναι σημαντικό να μελετήσουμε τους χιμαιρικούς ιούς

Η μελέτη των παθογόνων είναι ιδιαίτερα σημαντική και διευκολύνει την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων, ωστόσο θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης δεν έκαναν γενετικές τροποποιήσεις στους ιού και προσπάθησαν να εξομοιώσουν την αλληλεπίδραση που συμβαίνει στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ακίνδυνα στελέχη των ιών.

Σήμερα γνωρίζουμε ήδη το σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει για έναν ιό η αλληλεπίδρασή του με άλλα παθογόνα.

Γνωρίζουμε για παράδειγμα την αντιγονική μεταβολή στους ιούς της γρίπης, καθώς και το φαινόμενο του ιού της ηπατίτιδας D που «δανείζεται» τμήματα από άλλα παθογόνα, όπως για παράδειγμα τον ιό της ηπατίτιδας B.

Η παρούσα μελέτη προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με την αλληλεπίδραση των ιών του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και τον τρόπο που ανταγωνίζονται ή ανταλλάσσουν γονίδια στο οικοσύστημα της ρινός και του πνεύμονα.

Οι μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν τον τρόπο που οι παραπάνω αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τη μολυσματικότητα και τα συμπτώματα που προκαλεί το κάθε παθογόνο.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Uncategorized

15.11.2025

Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H5N5 σε άνθρωπο στις ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Η5Ν5 καταγράφηκε σε έναν άνδρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Ο ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διατηρούσε στο σπίτι του ένα μικτό κοπάδι οικόσιτων πτηνών, όπως πάπιες και κότες, τα οποία φαίνεται ότι ήρθαν σε επαφή με άγρια πτηνά. Η μετάδοση στον άνθρωπο θεωρείται εξαιρετικά σπάνια και αποτελεί […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

10.05.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν stent που κρατά ανοιχτές τις αρτηρίες και στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χρήση βιοδιασπώμενων stent μπορεί να μειώσει σημαντικά τους μακροπρόθεσμους κινδύνους

09.05.2026

Τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία και οι πιθανές παρενέργειες

Χρησιμοποιείται συνήθως φρέσκια ή αλεσμένη για να αρωματίσει τα πιάτα

Σπάνια εμφάνιση της βασίλισσας Λετίσια με ανεκτίμητης αξίας διαμαντένια κοσμήματα – Δείτε φωτογραφίες
09.05.2026

Σπάνια εμφάνιση της βασίλισσας Λετίσια με ανεκτίμητης αξίας διαμαντένια κοσμήματα – Δείτε φωτογραφίες

Γ.Μαγιορκίνης για χανταϊό: «Δεν κινδυνεύουμε από πανδημία»
09.05.2026

Γ.Μαγιορκίνης για χανταϊό: «Δεν κινδυνεύουμε από πανδημία»

Πέντε πράγματα που θα συμβούν αν δεν πλένεις τα σεντόνια και τα σκεπάσματα κάθε εβδομάδα
09.05.2026

Πέντε πράγματα που θα συμβούν αν δεν πλένεις τα σεντόνια και τα σκεπάσματα κάθε εβδομάδα

Δελφίνι, λιοντάρι, λύκος ή αρκούδα; – Βρείτε τον «τύπο» ύπνου σας
09.05.2026

Δελφίνι, λιοντάρι, λύκος ή αρκούδα; – Βρείτε τον «τύπο» ύπνου σας

Ισπανία: Ύποπτο κρούσμα χανταϊού στο Αλικάντε – Ξεκίνησε από χωματερή στην Αργεντινή!
09.05.2026

Ισπανία: Ύποπτο κρούσμα χανταϊού στο Αλικάντε – Ξεκίνησε από χωματερή στην Αργεντινή!

Στη δημοσιότητα η αναγγελία γάμου της Αθηνάς Οικονομάκου με τον Μπρούνο Τσερέλα (φωτο)
08.05.2026

Στη δημοσιότητα η αναγγελία γάμου της Αθηνάς Οικονομάκου με τον Μπρούνο Τσερέλα (φωτο)

Με πολιτικό γάμο παντρεύτηκε η Άννα Μαρία Βέλλη – Δείτε φωτογραφίες
08.05.2026

Με πολιτικό γάμο παντρεύτηκε η Άννα Μαρία Βέλλη – Δείτε φωτογραφίες

Είναι η μυρωδιά καμένου τοστ ένδειξη εγκεφαλικού ή εμφράγματος; – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε 
08.05.2026

Είναι η μυρωδιά καμένου τοστ ένδειξη εγκεφαλικού ή εμφράγματος; – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε