Uncategorized

Το ΙΤΕ πρωτοπόρο στην ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), πρωτοστατεί στη διάχυση των νέων τεχνολογιών και στην ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας στην ίδρυση δύο νέων Κέντρων Ικανοτήτων, του Ελληνικού Κέντρου Προσθετικής Κατασκευής (ΕΚεΠεΚ) και του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής, τα οποία εγκρίθηκαν  για χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). 

Το ΙΤΕ θα παράσχει την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία, με στόχο την υποστήριξη της καινοτομίας σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, επεσήμανε:

«Οι νέες αυτές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, φιλοδοξούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, στους τομείς της αγροδιατροφής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η ίδρυση των δυο νέων Κέντρων Ικανοτήτων θα συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη της καινοτομίας στις Περιφέρειες της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας, μέσω της πολύτιμης τεχνογνωσίας και των υπερσύγχρονων υποδομών που διαθέτει το ΙΤΕ και οι Φορείς που συμμετέχουν.

Παράλληλα, θα συνεισφέρει σημαντικά στη διάχυση νέων τεχνολογιών και στη διασύνδεση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της έρευνας και του επιχειρηματικού κόσμου».

Επίσης, ο Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ του ΙΤΕ, κ. Παναγιώτης Καρνιούρας, σχολίασε:

«Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποτελούν -από τη σύλληψη και το σχεδιασμό τους- απτό παράδειγμα ουσιαστικής συνεργασίας του ερευνητικού ιστού με τη βιομηχανία. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΙΤΕ θα κληθεί να υποστηρίξει με καθοριστικό τρόπο τις σχετικές προσπάθειες δύο πολλά υποσχόμενων νέων πρωτοβουλιών, στον χώρο της Αγροδιατροφής και της Προσθετικής Κατασκευής, σε 2 από τις πιο καινοτόμες περιφέρειες της Χώρας, την Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι τόσο η έρευνα αιχμής που διενεργείται στο ΙΤΕ όσο και η δυναμική αλληλεπίδρασή μας με τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης, θα αποτελέσουν εχέγγυα για την επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων».

Το Ελληνικό Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής (ΕΚεΠεΚ), θα αποτελέσει το πρώτο και μοναδικό Κέντρο Ικανοτήτων σε τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) στην Ελλάδα και NA Ευρώπη.

Με έδρα την Πάτρα, το ΕΚεΠεΚ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοναδικό one-stop-shop για την ολοκληρωμένη υποστήριξη εταιρειών σε θέματα κατάρτισης, έρευνας και ανάπτυξης, σχετικά με τις προσθετικές κατασκευές.

Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία, οι πόροι και οι υποδομές του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής του ΙΤΕ, προς όφελος των επιχειρήσεων που επιθυμούν να εντάξουν στα αναπτυξιακά τους σχέδια τις τεχνολογίες 3D printing, αλλά δε διαθέτουν ακόμα την εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία, προσωπικό και πόρους που απαιτούνται.

Επιπλέον, το ΙΤΕ θα προσφέρει τη σημαντική εμπειρία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας.

Η δραστηριότητα του ΕΚεΠεΚ θα επικεντρώνεται στο τρίπτυχο:

α) παροχή υπηρεσιών,

β) εκπαίδευση/κατάρτιση και

γ) έρευνα.

Στο μετοχικό σχήμα του ΕΚεΠεΚ, σε συνεργασία με το ΙΤΕ, συμμετέχουν έντεκα (11) ισχυρά καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις με έντονη παρουσία στον ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο.

Το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (Mediterranean Agrofood Competence Center (MACC) αποτέλεσε μια κοινή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με τη συμμετοχή τεσσάρων εκ των Ινστιτούτων του:

-Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας,

-Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ,

-Επιστημών Χημικής Μηχανικής και Μεσογειακών Σπουδών.

Η πρωτοβουλία αυτή πλαισιώθηκε και υποστηρίχθηκε από τα τοπικά επιμελητήρια, την Περιφέρεια Κρήτης, την τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σημαντικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα.

Αποτελεί μια σύμπραξη 30 ιδιωτικών και 10 δημόσιων φορέων από τους τομείς της έρευνας, των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, του πρωτογενούς τομέα, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της συμβουλευτικής επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στη διασύνδεση των φορέων αλλά και στη δημιουργία αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικότητας.

Τα δύο νέα Κέντρα Ικανοτήτων έχουν στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, τη διάδοση νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους, τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Η δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2014-2020»

Uncategorized

24.06.2025

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

«Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα όνειρα από την πραγματικότητα»

05.06.2025

Mυοκαρδίτιδα: Tι είναι και ποια η σύνδεσή της με τα εμβόλια κατά του Covid-19

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, που επηρεάζει τον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπιστεί. Τα τελευταία χρόνια, η μυοκαρδίτιδα έχει τραβήξει την προσοχή πολλών λόγω των αναφορών για κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, εγείροντας ερωτήματα, ανησυχίες και την ανάγκη για σαφείς, τεκμηριωμένες απαντήσεις. Αυτό […]

11.02.2025

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας