Uncategorized

Mary Wortley Montagu: Η γυναίκα που έθεσε τη βάση για τα πειράματα του Jenner στον εμβολιασμό

Mary Wortley Montagu: Η γυναίκα που έθεσε τη βάση για τα πειράματα του Jenner στον εμβολιασμό

Η επιτυχία των εμβολίων στην αντιμετώπιση της COVID-19 έχει αναδείξει την αποτελεσματικότητα της παραπάνω προσέγγισης στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν την ιστορία του Edward Jenner, ο οποίος χορήγησε για πρώτη φορά εμβόλια για την ευλογιά πριν από περίπου 250 χρόνια.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η Mary Wortley Montagu, μία αριστοκράτης που είχε εξερευνήσει το ενδεχόμενο του εμβολιασμού πριν τις ανακαλύψεις του Jenner, ήταν αυτή που έθεσε τις βάσεις για τα πειράματα του τελευταίου.

Φέτος, συμπληρώνονται 300 χρόνια από τα πρώτα πειράματα της Wortley Montagu, επομένως είναι μία καλή ευκαιρία για μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο έργο της.

Η Mary Pierrepont (το πατρικό όνομα της Wortley Montagu) γεννήθηκε το 1689.

Ήταν μία δυναμική γυναίκα και έγραψε αρκετά ποιήματα, ενώ είχε και αρκετές προοδευτικές απόψεις σχετικά με το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.

Προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός προσυμφωνημένου γάμου, στα 23 της χρόνια παντρεύτηκε τον Edward Wortley Montagu, εγγονό του 1ου Κόμη του Sandwich.

Το 1726 ο Edward έγινε πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Mary Wortley Montagu ακολούθησε τον σύζυγό της στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγραψε αρκετά κείμενα για τις γυναίκες της Τουρκίας και συγκεκριμένα την ενδυμασία, τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις τους.

Μία πρακτική που κέντρισε το ενδιαφέρον της Wortley Montagu ήταν μία μέθοδος εμβολιασμού για την ευλογιά.

Εδώ και αρκετά χρόνια ήταν γνωστό ότι ο κάθε άνθρωπος νοσούσε από ευλογιά μόνο μία φορά.

Αν επιβίωνε, τότε δεν ήταν δυνατό να νοσήσει ξανά στην υπόλοιπη ζωή του.

Θέλοντας να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας λοίμωξης με τον ιό, οι ηλικιωμένες γυναίκες της Τουρκίας προσπαθούσαν να προκαλέσουν ήπια νόσηση στα παιδιά με άλλο τρόπο.

Η ευλογιά προκαλεί χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις (κηλίδες) στο δέρμα των ασθενών.

Οι γυναίκες λάμβαναν ένα δείγμα πύου από έναν ασθενή με ευλογιά.

Ακολούθως, έκαναν μία πληγή στο μπράτσο ενός παιδιού, στην οποία έτριβαν το παραπάνω δείγμα.

Μέσω αυτής της μεθόδου, το παιδί παρουσίαζε ήπια συμπτώματα και είχε ανοσία στην ευλογιά εφ’ όρου ζωής.

«Ορισμένες ηλικιωμένες γυναίκες στην Τουρκία χορηγούν αυτή τη θεραπεία κάθε φθινόπωρο.

Σήμερα δεν υπάρχει καμία αναφορά ατόμου που πέθανε από την παραπάνω θεραπεία», έγραψε η Wortley Montagu.

Η αριστοκράτης είχε νοσήσει και η ίδια από ευλογιά και ως αποτέλεσμα απέκτησε ορισμένες ουλές στο πρόσωπο.

Ο αδερφός της είχε καταλήξει από τη νόσο.

Θέλοντας να προστατεύσει τον γιό της από την ευλογιά αποφάσισε να του χορηγήσει την προαναφερθείσα θεραπεία.

«Μετά από μία εβδομάδα, το παιδί δεν έχει κανένα σύμπτωμα, τραγουδάει και παίζει και ανυπομονεί για το δείπνο του», έγραψε σε μία επιστολή η Wortley Montagu.

Ακολούθως, αποφάσισε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ενημερώσει τους γιατρούς της Αγγλίας γι’ αυτή την προσέγγιση.

Σε λίγα χρόνια, το 1721 η Wortley Montagu επέστρεψε στην Αγγλία, η οποία αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή μία επιδημία ευλογιάς.

Θέλοντας να προστατεύσει την μικρή της κόρη, ζήτησε από τον γιατρό της πρεσβείας, ο οποίος είχε επιστρέψει επίσης στην Αγγλία, να της κάνει το εμβόλιο.

Ο γιατρός, θέλοντας να προστατεύσει την υπόληψή του, ζήτησε από αρκετούς άλλους γιατρούς να παρακολουθήσουν τη χορήγηση του εμβολίου.

Τον Απρίλιο του 1721, η νεαρή Mary Alice ήταν το πρώτο άτομο που εμβολιάζεται στη Βρετανία.

Αν και ορισμένοι γιατροί εντυπωσιάστηκαν, άλλοι είχαν αμφιβολίες σχετικά με αυτή την επικίνδυνη θεραπεία, όπως τη χαρακτήρισαν.

Η Wortley Montagu θέλοντας να αποδείξει ότι πράγματι έχει ανοσία, επισκέφθηκε μαζί με την κόρη της αρκετά σπίτια ασθενών με ευλογιά.

Παρά το γεγονός ότι δεν μολύνθηκε δεν ήταν λίγοι οι γιατροί της εποχής που υποστήριξαν ότι η θεραπεία αυτή μπορεί δυνητικά να είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Εμβολιασμός ή θάνατος

Τον Αύγουστο του 1721, ένα πείραμα στις φυλακές Newgate του Λονδίνου έπεισε αρκετούς γιατρούς σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.

Σε ορισμένους θανατοποινίτες δόθηκε η επιλογή να κάνουν το παραπάνω εμβόλιο της ευλογιάς και, αν επιβίωναν, τότε θα τους άφηναν ελεύθερους.

Όλοι συμφώνησαν και τελικά έκαναν το εμβόλιο και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μάλιστα, προκειμένου να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης οι γιατροί της παραπάνω «κλινικής δοκιμής» είπαν σε μία γυναίκα που αποφυλακίστηκε να μείνει με ένα νεαρό αγόρι που έπασχε από ευλογιά.

Η γυναίκα έμεινε και κοιμόταν με το αγόρι για 6 εβδομάδες, ωστόσο ποτέ δεν παρουσίασε συμπτώματα ευλογιάς.

Αν και η πρακτική αυτή αμφισβητήθηκε από ορισμένους ιατρικούς και θρησκευτικούς κύκλους, το παραπάνω πείραμα άλλαξε ριζικά τις απόψεις του κοινού για τον εμβολιασμό.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, στενή φίλη της Wortley Montagu, πείστηκε μετά το παραπάνω πείραμα και αποφάσισε να εμβολιάσει και τα δικά της παιδιά.

Ένα σημαντικό κομμάτι των αριστοκρατών της Ευρώπης εντυπωσιάστηκε επίσης από το πείραμα και εμβολιάστηκε άμεσα.

Αν και ο εμβολιασμός εκείνη την εποχή συνδέθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις με σοβαρή νόσηση ή ακόμα και θάνατο των ασθενών, τελικά κατάφερε να σώσει χιλιάδες ζωές.

Ο Γάλλος ποιητής Βολταίρος αναφέρθηκε αρκετά στη συμβολή της Wortley Montagu και ο εμβολιασμός αποτέλεσε σημείο-σταθμό στην Αναγέννηση.

75 χρόνια αργότερα, ο Άγγλος γιατρός Edward Jenner, ο οποίος είχε εμβολιαστεί στην παιδική του ηλικία, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στον εμβολιασμό.

Όπως παρατήρησε, οι άνθρωποι που είχαν νοσήσει από cowpox (μία παρόμοια νόσο με την ευλογιά που επηρεάζει τις αγελάδες και προκαλεί ήπια συμπτώματα στον άνθρωπο), είχαν ανοσία στην ευλογιά.

Κατά συνέπεια, αποφάσισε να εμβολιάσει διάφορα άτομα με τον παραπάνω ιό χρησιμοποιώντας την πρακτική της Wortley Montagu.

Ο Jenner ήταν επίσης ο πρώτος που έδωσε το όνομα «εμβολιασμός» στην προσέγγιση αυτή (vaccination από το λατινικό vacca=αγελάδα).

Μόλις αποδείχθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν έχει κινδύνους για τον ασθενή, οι περισσότερες χώρες άρχισαν να χορηγούν εμβόλια μαζικά.

Ο Jenner έλαβε αρκετά βραβεία και η δουλειά του οδήγησε στην εξάλειψη της ευλογιάς το 1976.

Σήμερα, κάθε φοιτητής ιατρικής μαθαίνει για τον Jenner, το πορτραίτο του οποίου βρίσκεται στο Royal College of Physicians του Λονδίνου.

Ακόμα και η Blossom, η αγελάδα από την οποία απομονώθηκαν οι ιοί cowpox που χρησιμοποίησε ο Jenner για τα αρχικά του πειράματα, απεικονίζεται στο Royal College of Pathologists.

Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν τη συμβολή της Mary Wortley Montagu, τα πειράματα της οποίας έθεσαν τη βάση για τις ανακαλύψεις του Jenner.

Κατά πάσα πιθανότητα, το γεγονός ότι ήταν γυναίκα της αριστοκρατίας και όχι άνδρας γιατρός στάθηκε εμπόδιο στην αναγνώριση της προσφοράς της, κάτι που προσπαθεί να διορθώσει σήμερα το Royal College of Physicians του Λονδίνου.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Uncategorized

17.09.2021

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

Μπορεί τα διαβατήρια εμβολιασμού να διευκολύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουν και πόσο καλά τα προστατεύουν. Σύμφωνα με τον Tony Anscombe, τον επικεφαλής για την ενημέρωση κοινού σε θέματα ασφάλειας στην παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, να τι πρέπει να γνωρίζουμε: Καθ’ όλη τη διάρκεια της […]

15.09.2021

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Προσφορά με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Το Τμήμα Check-Up του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη και θέλοντας να επισημάνει την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, προσφέρει το πακέτο healthUp PROSTATE στην προνομιακή τιμή των 45€ με τη χρήση παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ και στα 59€ χωρίς χρήση παραπεμπτικού. Το πακέτο περιλαμβάνει: PSA Free PSA Υπερηχογράφημα προστάτη Ουρολογική εξέταση Η προσφορά ισχύει για ραντεβού που […]

Τα καινοτόμα επιστημονικά επιτεύγματα για την αντιμετώπιση της COVID-19 κέρδισαν δύο από τα πέντε Βραβεία Breakthrough 2022
15.09.2021

Τα καινοτόμα επιστημονικά επιτεύγματα για την αντιμετώπιση της COVID-19 κέρδισαν δύο από τα πέντε Βραβεία Breakthrough 2022

Ιατροδικαστής Α.Ακριβούση: «Οι θρόμβοι που παρατηρούνται μετά τον εμβολιασμό δεν έχουν καμία σχέση με τους κλασικούς»
14.09.2021

Ιατροδικαστής Α.Ακριβούση: «Οι θρόμβοι που παρατηρούνται μετά τον εμβολιασμό δεν έχουν καμία σχέση με τους κλασικούς»

Τι συμβαίνει όταν δύο διαφορετικοί ιοί μολύνουν το ίδιο κύτταρο;
14.09.2021

Τι συμβαίνει όταν δύο διαφορετικοί ιοί μολύνουν το ίδιο κύτταρο;

Απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ
13.09.2021

Απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ

Ο ΙΣΑ με επιστολή του στην EUROBANK διαμαρτύρεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις διατήρησης των POS της τράπεζας από τους ιατρούς μέλη του.
10.09.2021

Ο ΙΣΑ με επιστολή του στην EUROBANK διαμαρτύρεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις διατήρησης των POS της τράπεζας από τους ιατρούς μέλη του.

Οι Γιατροί του Κόσμου στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
10.09.2021

Οι Γιατροί του Κόσμου στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Eπίσκεψη του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. στον νέο Υπουργό Υγείας  Αθανάσιο Πλεύρη
10.09.2021

Eπίσκεψη του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. στον νέο Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Μηδενική ανοχή στις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης
10.09.2021

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Μηδενική ανοχή στις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Uncategorized
4

ΕΚΠΑ: Δια ζώσης από 1/10 τα μαθήματα – Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές

Περισσότερα

17.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (ΕΣΟΟ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), από την αρχή των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε προοπτική μελέτη παρακολούθησης της ανοσολογικής απάντησης […]

17.09.2021

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι πέρασε, οι διακοπές τελείωσαν και οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στη βάση τους ανανεωμένοι. Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Μπορεί μεν το καλοκαίρι και οι διακοπές να ξεκουράζουν το σώμα και το πνεύμα, από την άλλη πλευρά όμως ταλαιπωρούν το δέρμα και του προσθέτουν… χρόνια. Η ζέστη το αφυδατώνει και το […]

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα
17.09.2021

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη
17.09.2021

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General
17.09.2021

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;
17.09.2021

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι
17.09.2021

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας
17.09.2021

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
17.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca
17.09.2021

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca