Uncategorized

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 2021: Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα
Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 2021: Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που έχει οριστεί η 30η Μαΐου, και στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασθένεια, διοργάνωσε σήμερα διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.

Η Παγκόσμια Ημέρα είναι μια μέρα ορόσημο για τους πάσχοντες και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον καθώς έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό για την πάθηση και τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, κα Βάσω Μαράκα, απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό, καλωσορίζοντας ομιλητές και συμμετέχοντες και στην συνέχεια τόνισε τις σημαντικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στην θεραπεία, την αποκατάσταση, την παρακολούθηση, την φροντίδα και την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων.

Το θέμα της παγκόσμιας εκστρατείας για τα έτη 2020-2022 είναι MS Connections και η κ. Μαράκα σημείωσε πως «Είναι σημαντικό για κάθε ασθενή να βρει τις δικές του «συνδέσεις». 

Το άτομο με ΠΣ πρέπει να έχει σχέσεις ειλικρινείς με τους οικείους του και να αισθάνεται εμπιστοσύνη πως θα σέβονται τις ανάγκες του.

Μόνο η αμοιβαιότητα αποδοχής κι αγάπης μπορούν να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα πασχόντων και φροντιστών».

Η πρόεδρος ευχαρίστησε την YouBeHeroγια την καλή συνεργασία και την «Σύνδεση» που επέφερε την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου στόχου crowdfundingτης ΠΟΑμΣΚΠ.

Περισσότερα στο  https://youbehero.com/gr/cause/panellinia-omospondia-atomon-me-sklirinsi-kata-plakas.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης  για την τιμητική παρουσία τους και τις εταιρείες Genesis Pharma και Roche Hellas για την ευγενική χορηγία τους.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο  Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γ. Κωνσταντάτος και η  Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Αθηναίων Κ. Γκαγκάκη που δήλωσαν την στήριξή τους στο έργο της Ομοσπονδίας.

 

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης θα φωταγωγήσει το Δημαρχείο με πορτοκαλί χρώμα προκειμένου να συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Επιπλέον, η κ. Γκαγκάκη ανακοίνωσε πως ο Δήμος Αθηναίων, για δεύτερη χρονιά, θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης με την φωταγώγηση του σιντριβανιού της πλατείας Ομονοίας στις 30 Μαΐου.

Ο κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ, Δ/ντης Β’ Νευρολογικής Κλινικής, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροαναοσολογίας ανέφερε πως το θέμαMS Connectionsεκτός από τις  επικοινωνιακές «συνδέσεις» των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ) παραπέμπει και στις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών δομών του ιδίου του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στην ΠΣ οι οποίες αναδεικνύονται σε σημαντικό στοιχείο της υποκείμενης παθολογίας.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα

Όσον αφορά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση ο κ. Γρηγοριάδης επεσήμανε πως “Ο  έλεγχος της ενεργότητας της νόσου και η αποφυγή υποτροπών έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τις τρέχουσες ανοσοτροποποιητικές και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες“.

Τα B-λεμφοκύτταρα και η μικρογλοία φαίνεται να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία της προοδευτικής εγκατάστασης της αναπηρίας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τεράστια θεραπευτική πρόκληση να βρεθούν εκείνες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα πετύχουν να δώσουν λύση στο θέμα της εσωτερικής επικοινωνίας των δομών του ΚΝΣ”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Κωνσταντίνα Πετροπούλου MD  PhD  Συντονίστρια Διευθύντρια Β ́κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάσταση και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης η οποία ανέφερε πως «Η αποκατάσταση περιλαμβάνει διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις στο σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων.

Το  συνταγογραφούμενο πρόγραμμα Αποκατάστασης (το οποίο είναι εξατομικευμένο και πρέπει να ξεκινά πρώιμα), δίνει την δυνατότητα στην Ομάδα Αποκατάστασης (Ιατρός Αποκατάστασης, Νοσηλεύτρια, Διαιτολόγος, Φυσικοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής, Ψυχολόγος, Νευροψυχολόγος κ.α),  και πάντα σε συνεργασία με τον Νευρολόγο, να οδηγήσει το άτομο με ΠΣ σε λειτουργικότητα των συστημάτων του οργανισμού, σε κοινωνική και επαγγελματική  δραστηριότητα και σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του».

Τέλος, η κ. Μόιρα Τζίτζικα – PhDc, MSc, BTEC, EFT, ECPS, MSCS Ψυχολόγος, Ψυχ/τρια, Κλινική Σεξολόγος, Ειδική Σύμβουλος ΑμεΑ, Αντιπρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ, ανέφερε με αφορμή το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ότι «Οι άνθρωποι αποκόπτονται και απομονώνονται όταν δεν αισθάνονται πραγματικά ορατοί και κατανοητοί από τους άλλους, όταν δεν εισπράττουν εκτίμηση γι’ αυτό που είναι, όταν δεν αισθάνονται ασφάλεια και δεν απολαμβάνουν την αγάπη και την αποδοχή».

Σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση:

Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και στη συνέχεια εκφύλιση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπου καταστρέφεται η μυελίνη, το λιπίδιο που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, και οδηγεί τον πάσχοντα βαθμιαία σε αναπηρία.

Πάσχουν, περίπου 2.500.000 άτομα παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται σε 21.000 άτομα χωρίς να υπάρχει επίσημη καταγραφή.

Η πάθηση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με τα εμφανή και αφανή συμπτώματά της.

Είναι  προς το παρόν άγνωστη η αιτία στην οποία οφείλεται  αλλά πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου όπως ιογενείς λοιμώξεις, περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.

Δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα ούτε κλασική κληρονομική πάθηση.

Λίγα λόγια για την ΠΟΑμΣΚΠ:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η οποία εδρεύει στο Ελληνικό στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2008, είναι δευτεροβάθμιος φορέας στον οποίο εντάσσονται 9 Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Ασθενών από όλη την Ελλάδα.

Διοικείται αποκλειστικά από ασθενείς με  Πολλαπλή Σκλήρυνση – Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΣ-ΣΚΠ), με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας πανελλαδικά, την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την νόσο και την διεκδίκηση εκ μέρους των πασχόντων στην ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, αθλητική και πολιτισμική ζωή της χώρας .

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Σοφοκλέους & Αριστοτέλους 19, Ελληνικό 16777

Τηλέφωνο 2130222777

email: [email protected]

site: www.poamskp.gr

Facebook: https://www.facebook.com/poamskp/

YouTube: poamskp

Uncategorized

24.06.2025

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

«Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα όνειρα από την πραγματικότητα»

05.06.2025

Mυοκαρδίτιδα: Tι είναι και ποια η σύνδεσή της με τα εμβόλια κατά του Covid-19

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, που επηρεάζει τον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπιστεί. Τα τελευταία χρόνια, η μυοκαρδίτιδα έχει τραβήξει την προσοχή πολλών λόγω των αναφορών για κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, εγείροντας ερωτήματα, ανησυχίες και την ανάγκη για σαφείς, τεκμηριωμένες απαντήσεις. Αυτό […]

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;
11.02.2025

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας
03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα
03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας
03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας