Συνέδρια

Η Ψυχική μας Υγεία στην εποχή του COVID-19

Η Ψυχική μας Υγεία στην εποχή του COVID-19

Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ψηφιακή ημερίδα με τίτλο «Η Ψυχική μας Υγεία στην εποχή του COVID-19» διοργάνωσε η  Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το απόγευμα της Δευτέρας (13/12).

Στα πλαίσια της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης με γραπτή επιστολή του, αναγνωρίζοντας την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία αλλά και την αναγκαιότητα της άσκησης ως μέτρο πρόληψης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, με την σειρά του ζήτησε από τους πολίτες να μην φοβούνται να συζητήσουν  τα συναισθήματά τους με συγγενείς και φίλους ή να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς όταν το κρίνουν αναγκαίο.

Στις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στους νέους και συγκεκριμένα στους φοιτητές αλλά και τους υγειονομικούς, στάθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής της Παθολογικής του ΠΓΝΠ, κ. Μάρκος Μαραγκός, ενώ ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης υπογράμμισε την αύξηση του φόβου που με την σειρά του οδηγεί σε κρίσεις πανικού.

Στην εισαγωγική ομιλία ο Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του MetropolitanGeneral, κ. Χαράλαμπος Γώγοςπαρέθεσε τα στατιστικά δεδομένα της πανδημίας μέχρι σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού και με την τρίτη δόση, τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις, LongCOVID, που είναι κυρίως αναπνευστικές, καρδιολογικές αλλά και τα ψυχικά προβλήματα που δημιουργούνται στους νοσήσαντες.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι ειδική της ψυχικής υγείας με τον Καθηγητή κ. Μάρκο Μαραγκό και την Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Αʹ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κα. Μένη Μαλλιώρη, να κάνουν το προεδρείο της ενότητας.

Για την αύξηση των καταθλιπτικών αλλά και των αγχώδη συμπτωμάτων που παρουσιάζονται στους ενήλικες στον καιρό της πανδημία,  μίλησε ο Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Φίλιππος Γουρζής.

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την αύξηση αλλά και στους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της.

Για το ίδιο θέμα αλλά αυτή την φορά από την πλευρά των παιδιών μίλησε η Παιδοψυχίατρος, MD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών , Επιστημονική Υπεύθυνος Κέντρο Ημέρας – Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.), κ. Κατερίνα Καραϊβάζογλου τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν προστατευτικοί παράγοντες όπως η διατήρηση καθημερινής ρουτίνας και τα όρια στην χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και τα στοιχεία που παρέθεσε η Πρόεδρος του  Συλλόγου  για την Ψυχική Υγεία –Σ.Ο.Ψ.Υ., κ. Χριστίνα Μπίκου, αναφέροντας  ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 ο Σύλλογος δέχτηκε 1.373 αιτήματα από άτομα που ζητούσαν ψυχολογική βοήθεια.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την Καθηγήτρια, κ. Μένη Μαλλιώρη να συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα ακούστηκαν τονίζοντας πως όλοι θα επηρεαστούμε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό, γι’ αυτό θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά, ομαδικά και ανθρωποκεντρικά για να νικήσουμε αυτήν την «μάχη».

Τον πλήρη συντονισμό της ημερίδας έκανε ο Δρ. Νεφρολόγος, Πρόεδρος Ι.Ε.Δ.Ε.Π., Επιστημονικός υπεύθυνος νεφρολόγος ΜΧΑ Κυανούς Σταύρος Πατρών, κ. Περικλής Δουζδαμπάνης και η κ. Μαρίνα Ριζογιάννη, Αρχισυντάκτρια Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Συντάκτης Υγείας.

Πληροφοριακό υλικό για την ημερίδα, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Την ψηφιακή ημερίδα μπορείτε να παρακολουθήσετε on-demandεδώ.

Διοργάνωση: Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.)

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χορηγοί Επικοινωνίας:NEWS4HEALTH, Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας
03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα
03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας
03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας