Συνέδρια

Δέσμευση Υπουργών Υγείας Ελλάδας και Κύπρου για στήριξη πρόληψης και πρόσβασης σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο

Δέσμευση Υπουργών Υγείας Ελλάδας και Κύπρου για στήριξη πρόληψης και πρόσβασης σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο

Με τη δέσμευση της ηγεσίας των Υπουργείων Ελλάδας και Κύπρου ότι θα στηρίξουν την πρόληψη, την πρόσβαση σε νέες θεραπείες και την ανάπτυξη των κλινικών μελετών για τον καρκίνο, ολοκληρώθηκε μια πλήρης συνεδριακή ψηφιακή εβδομάδα για τον καρκίνο, το  Cancer Week 2021, που διοργανώθηκε και φέτος από το Health Daily και τη BOUSSIAS, από τις 18-22 Οκτωβρίου.

Στις πέντε ημέρες του συνεδρίου 94 εξέχοντες επιστήμονες από τον διεθνή, Ελληνικό και Κυπριακό χώρο, εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου, εκπρόσωποι των υπουργείων, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, εκπρόσωποι ασθενών, συνομίλησαν για τα πλέον επίκαιρα θέματα που αφορούν την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ανέφερε ότι σύντομα οι πολίτες θα καλούνται με ένα sms για να κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, έτσι ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο και έτσι να έχει περισσότερες πιθανότητες για θεραπεία.

Τόνισε ότι, παρά τους κλειστούς προϋπολογισμούς και το clawback η κυβέρνηση έχει στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.

“Οι διαπραγματεύσεις των τιμών για τα καινοτόμα σκευάσματα είναι μια στρατηγική προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει φέρει ήδη καλά αποτελέσματα σε αγαστή συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες“, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για επενδυτικά κίνητρα που θα δοθούν για την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών στη χώρα μας, οι οποίες πέρα από τα οικονομικά οφέλη θα δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους  ασθενείς να συμμετέχουν σε αυτές, γεγονός που συμβάλλει στο να έχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μιλώντας στο Cancer Conference, ανέφερε ότι στην Κύπρο, με βάση τα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου, υπάρχουν 3.700 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Παρά την αυξητική τάση που καταγράφεται, τα περισσότερα διαγιγνώσκονται γρήγορα και έτσι η Κύπρος διαγράφει χαμηλή ποσόστωση σε σχέση με την κλίμακα της ΕΕ.

Όπως ανέφερε, το υπουργείο Υγείας Κύπρου έχει αναπτύξει συνεργασίες με όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς ώστε από κοινού να συμβάλλουν σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Διαχρονικές δράσεις αποτελούν:

-η αντικαπνιστική εκστρατεία,

-οι εκστρατείες για διάφορες μορφές καρκίνου, κ.ά.

Σύμφωνα με το αρχείο, το 2020, με τη βοήθεια των προληπτικών ελέγχων, καταγράφηκαν 620 περιστατικά καρκίνου του μαστού και 6 νέα περιστατικά σε άνδρες.

Προγραμματίζεται επίσης προληπτικός έλεγχος για γυναίκες 45-69 ετών, καθώς και πλαίσιο νόμου παροχής ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς.

Τέλος, σημαντική είναι η στήριξη του νεοσύστατου Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου με 1 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μητρώο ανισοτήτων για τον καρκίνο

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, δήλωσε η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στην ομιλία της, την πρώτη ημέρα των εργασιών του Cancer Week.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε:

-ένα εκατομμύριο ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ,

-ένας στους πέντε ασθενείς δεν έχει λάβει την κατάλληλη θεραπεία ή τη χειρουργική επέμβαση που χρειάζεται.

-Το ¼  των θανάτων σε Ελλάδα και Κύπρο οφείλεται στον καρκίνο,

-ενώ στην Ελλάδα αναμένονται 33.000 θάνατοι εξ’ αιτίας του καρκίνου, τον επόμενο χρόνο.

Όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου για τον καρκίνο, τον Ιούνιο εγκαινιάστηκε το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο, που περιλαμβάνει νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές  όσον αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και ειδικά του παιδικού καρκίνου.

Τον Ιούλιο ξεκίνησε η δημιουργία του Δικτύου Νέων με εμπειρία καρκίνου, με στόχο τη λειτουργία του στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ήδη  έχει ήδη ξεκινήσει η πρωτοβουλία HealthyLifestyle4All που θα αναδεικνύει τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής σε όλες τις γενιές και τις κοινωνικές ομάδες. 

Για το πρόγραμμα Horizon Europe Mission Cancer, η Επίτροπος ανέφερε ότι αναμένονται φιλόδοξα αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι “σύντομα πρόκειται να δημιουργηθεί Μητρώο Ανισότητας του Καρκίνου,  έτσι ώστε οι επενδύσεις και οι παρεμβάσεις να κατευθύνονται εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, και να πάψουν να υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης όσο και μεταξύ διαφορετικών περιφερειών μέσα στην ίδια χώρα”.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκθεση της επιτροπής BECA για τον καρκίνο στις αρχές Δεκεμβρίου με 1.537 τροπολογίες

Η Επιτροπή BECA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει υποβάλει έκθεση με τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που θα δημοσιευθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, και περιλαμβάνει 1537 τροπολογίες, δήλωσε η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος, Europa Donna Hellas, Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στο Cancer Week.

Οι προτάσεις της Επιτροπής εστιάζουν:

-α) στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους,

β) στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να καθιερωθεί από τους πολίτες ένας υγιεινός τρόπος ζωής με στόχο την πρόληψη του καρκίνου και,

γ) στη σημασία των εκστρατειών και των προγραμμάτων ενημέρωσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου.

“Η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τον τομέα της Υγείας, είναι ζωτικής σημασίας” επεσήμανε η Ευρωβουλευτής, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγείας, που υφίσταται τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μεταξύ διαφορετικών περιφερειών της ίδιας χώρας. 

Η πανδημία οδήγησε σε υποδιάγνωση του καρκίνου

Η πανδημία είχε μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς με καρκίνο, τόνισε η Αμάντα Ψυρρή, ESMO Nomination Committee Chair, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Cancer Week.

Οι ίδιοι οι ασθενείς φοβούμενοι την Covid-19 απέφυγαν να δουν το γιατρό τους με αποτέλεσμα να έχουμε υποδιάγνωση ή θανάτους διότι ο καρκίνος  διαγνώσθηκε σε προχωρημένα στάδια.

Όπως τόνισε, οι γιατροί είδαν:

-1,5 εκατ. λιγότερους ασθενείς με καρκίνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας,

-100 εκατομμύρια προσυμπτωματικοί έλεγχοι δεν έγιναν λόγω της πανδημίας,

-1 εκατ. ασθενείς δεν είχαν σε ιατρική φροντίδα, ή είχαν μεγάλη καθυστέρηση στο να τους δει γιατρός.

-Ένας στους δύο ασθενείς δεν χειρουργήθηκαν εγκαίρως ή δεν έλαβαν τη χημειοθεραπεία τους, ενώ,

-ένας στους πέντε ασθενείς δεν την λαμβάνει ακόμα.

-Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ασυμπτωματικών λοιμώξεων με κορωνοϊό σε ασθενείς με καρκίνο καθώς είναι πιο ευαίσθητοι και έχουν πολλές συν-νοσηρότητες.

Οι επακόλουθες επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση και συσσώρευση διαγνώσεων νέων περιπτώσεων καρκίνου, καθώς και εμφάνιση περιπτώσεων που μπορούν να αποφευχθούν, επηρεάζοντας τη θνησιμότητα τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2021:

-σε 87 εκατ. περιστατικά με κορωνοϊό είχαμε 1,9 εκατ. θανάτους.

Το 2020 είχαμε 19,3 εκατ. νέες διαγνώσεις καρκίνου εκ των οποίων  τα 4,4 εκατ. είναι στην Ευρώπη.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού