Συνέδρια

Τριήμερο συνέδριο για τις νεότερες εξελίξεις στις Νευροεπιστήμες

Τριήμερο συνέδριο για τις νεότερες εξελίξεις στις Νευροεπιστήμες

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των Νευροεπιστημών θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) στις 8-10 Οκτωβρίου 2021.

Κορυφαίοι ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο θα αναφερθούν σε καινοτόμες εργασίες σε ερευνητικά πεδία των νευροεπιστημών όπως είναι:

-η νευροεπιστήμη της συμπεριφοράς,

-ο πόνος,

-η απεικόνιση του εγκεφάλου,

-η σχέση του εγκεφάλου με τον εντερικό σωλήνα,

-η ανάπτυξη και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ειδικές συνεδριάσεις θα ασχοληθούν με την οπτογενετική, μια σχετικά καινούρια τεχνική, η οποία επιτρέπει τη διέγερση συγκεκριμένων νευρωνικών δικτύων και το ρόλο τους σε συγκεκριμένες λειτουργίες (ή συμπεριφορές) και τα οργανοειδή, τα οποία είναι δομές ιστού που δημιουργούνται από βλαστοκύτταρα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και χρησιμοποιούνται τόσο στην έρευνα της αναπτυξιακής νευροβιολογίας, όσο και σε καινοτόμες προσπάθειες για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι ομιλητές του Συνεδρίου προέρχονται είτε από πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς της Ελλάδος είτε από χώρες όπως:

η Κορέα και η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Χιλή, αλλά και από την Ευρώπη, όπως η Ολλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και το Ισραήλ.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στο εξωτερικό.

Επιπλέον, νέοι επιστήμονες (υποψήφιοι διδάκτορες ή μεταδιδάκτορες) θα παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες, μερικές εκ των οποίων, θα βραβευθούν (μετά από κρίση) με σκοπό τη χρηματοδότηση του ταξιδιού των ερευνητών στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Εταιρειών Νευροεπιστημών των Ευρωπαϊκών χωρών που θα διεξαχθεί στο Παρίσι το 2022.

Ο συνδυασμός του διεθνούς κύρους ερευνητών με τα θέματα αιχμής που θα συζητηθούν συμβάλλει στην προαγωγή της γνώσης και στην ενημέρωση των νέων επιστημόνων για νέες τεχνικές στη μελέτη του υγιούς αλλά και του νοσούντος εγκεφάλου.

Έχει, επίσης, δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα, διαμέσου του slack, στην οποία, θα μπορούν οι συμμετέχοντες να επικοινωνούν άμεσα με κάθε ομιλητή, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί η αδυναμία της επικοινωνίας που δίνει η διά ζώσης πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Εκτός από το επιστημονικό πρόγραμμα, το διαδικτυακό συνέδριο θα εμπλουτίζεται με προβολές video που δημιουργήθηκαν από τον εικαστικό καλλιτέχνη Σταύρο Παναγιωτάκη (http://www.stavros-panagiotakis.net/).

Τα video που θα προβληθούν τόσο στη διάρκεια των διαλειμμάτων, όσο και στην «κοινωνική ώρα» του Συνεδρίου, έχουν θεματική που αφορά στην κοσμογονία, το κύτταρο και τον εγκέφαλο.

Human brain digital illustration. Electrical activity, flashes and lightning on a blue background.

Το Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Φέτος, το 29ο Συνέδριό της, λόγω των συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://e-talk.gr/hsfn2021-29th-meeting/.

Επιπλέον δραστηριότητες της Εταιρείας, περιλαμβάνουν εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας εβδομάδας ενημέρωσης για την έρευνα στον εγκέφαλο (https://brainawareness.org/), αλλά και δημιουργία σύντομων εκλαϊκευμένων παρουσιάσεων νευροεπιστημονικών θεμάτων, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της εταιρείας: https://www.hsfn.gr/εκπαιδευτικά-βίντεο-νευροεπιστημών/.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

26.09.2026

Γιατί πεταγόμαστε στον ύπνο σαν να πέφτουμε στο κενό – Τι είναι το απότομο τίναγμα πριν αποκοιμηθούμε

Το «τίναγμα ύπνου» είναι ένα συχνό φαινόμενο

26.09.2026

Τώρα ο ΙΣΑ δίνει οδηγίες για το πως θα γίνονται καταγγελίες!

Ανάλογα με την φύση κάθε υπόθεσης

Το μαύρο φρούτο που πολλοί αγνοούν αλλά θεωρείται «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών
26.09.2026

Το μαύρο φρούτο που πολλοί αγνοούν αλλά θεωρείται «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών

Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις την οδοντόβουρτσα ακάλυπτη δίπλα στην τουαλέτα
25.09.2026

Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις την οδοντόβουρτσα ακάλυπτη δίπλα στην τουαλέτα

Το μυστήριο των ανθρώπων που νιώθουν ότι «ξέρουν» τι θα συμβεί πριν γίνει
25.09.2026

Το μυστήριο των ανθρώπων που νιώθουν ότι «ξέρουν» τι θα συμβεί πριν γίνει

Νέα εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ενδείξεις για 17 διαφορετικούς τύπους καρκίνου
25.09.2026

Νέα εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ενδείξεις για 17 διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Όταν η υγεία το απαιτεί… η δύναμη της επιλογής κάνει τη διαφορά
24.09.2026

Όταν η υγεία το απαιτεί… η δύναμη της επιλογής κάνει τη διαφορά

Έλαιο μαγνησίου στα πόδια: Τι πραγματικά προσφέρει και όσα πρέπει να προσέχετε
24.09.2026

Έλαιο μαγνησίου στα πόδια: Τι πραγματικά προσφέρει και όσα πρέπει να προσέχετε

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τώρα…  σαφές πλαίσιο για τις ιατρικές πράξεις
24.09.2026

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τώρα… σαφές πλαίσιο για τις ιατρικές πράξεις

Αυτό είναι το καλλυντικό που τύφλωσε εκατοντάδες γυναίκες προτού γίνει ένα από τα πιο απαραίτητα
24.09.2026

Αυτό είναι το καλλυντικό που τύφλωσε εκατοντάδες γυναίκες προτού γίνει ένα από τα πιο απαραίτητα