Συνέδρια

Με αιχμές για Ελλάδα η επίσημη πρώτη του ευρωπαϊκού δικτύου Long Covid

Με αιχμές για Ελλάδα η επίσημη πρώτη του ευρωπαϊκού δικτύου Long Covid

Την επίσημη έναρξή του κήρυξε τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη μακροχρόνια Covid (Long Covid Europe – LCE).

Με έδρα το Heverlee του Βελγίου και μέλη περισσότερες από 20 ενώσεις ασθενών από 17 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα-, το Δίκτυο έχει στόχο να συντονίσει τις προσπάθειες των ασθενών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναδείξει τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης από κορωνοϊό σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, και να πιέσει τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη Long Covid ως κρίση δημόσιας υγείας εντός και εκτός της πανδημίας.

Στην εναρκτήρια ανακοίνωσή του, το Δίκτυο αφήνει αιχμές προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντάς την στις χώρες που δεν έχουν κάνει ακόμα σημαντικά βήματα στην αναγνώριση της βαρύτητας του ζητήματος.

Αφού αναφέρεται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χάρη και στις προσπάθειες των ομάδων υπεράσπισης ασθενών η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα αρχικό σχέδιο πέντε βημάτων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία πάνω από 80 κλινικών Long Covid, σημειώνει πως «σε άλλες χώρες, όπως π.χ. Ελλάδα και Ουγγαρία, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την έκταση και τη σοβαρότητα της Long Covid και τις επιπτώσεις του για τους πληγέντες πολίτες».

Οι Ενώσεις Ασθενών αγωνίζονται για την αναγνώριση της Long Covid ως φυσιολογική ιατρική κατάσταση.

Διαμαρτύρονται για την ανεπαρκή και άνιση πρόσβαση των ασθενών σε μονάδες φροντίδας και αποκατάστασης, καθώς και για τη σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης για έρευνα στον τομέα των θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Ε. Ιασωνίδου: Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται μόνο όσοι έχουν νοσηλευτεί

Η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου από τη Θεσσαλονίκη είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του γκρουπ «Long Covid – Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης», που εκπροσωπεί την Ελλά δα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (LCE).

Νόσησε η ίδια, ήπια από COVID-19 τον Οκτώβριο του 2020 και μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, ταλαιπωρείται από έντονα συμπτώματα της μακροχρόνιας Covid.

“Στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως λέει, στο iatronet, αναγνωρίζονται και έχουν πρόσβαση σε θεραπείες αποκατάστασης μόνο όσοι έχουν νοσηλευτεί

«Η Long Covid, ή Past Acute Sequelae of Sars-CoV-2, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ στις ΗΠΑ έχει ήδη ανακηρυχθεί ως αναπηρία.

Η μία μετά την άλλη χώρες υιοθετούν πολιτικές υγείας για την αντιμετώπιση της νέας υγειονομικής κρίσης που είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες της Long Covid, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής νόσησης», σημειώνει και προσθέτει:

«Στη χώρα μας, δυστυχώς η Long Covid αναγνωρίζεται μόνο στο πλαίσιο σοβαρής νόσησης, όπου έχει προηγηθεί νοσηλεία.

 Δεν υπάρχει καταγραφή και follow up. 

Δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές και post Covid ιατρεία, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι ασθενείς παρά μόνο αν έχει προηγηθεί νοσηλεία.

Δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για επανένταξη στην εργασία.

Δεν δικαιούμαστε ασφαλιστική κάλυψη για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες ή πρόσβαση σε κέντρα αποκατάστασης.

Τη δικαιούνται μόνο όσοι έχουν νοσηλευτεί”.

Σήμερα Τετάρτη ο ΠΟΥ θα δώσει τον ορισμό της Long Covid

Πάνω από 230 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 10% των προσβεβλημένων εξακολουθούν να εμφανίζουν έντονα εξουθενωτικά συμπτώματα για περισσότερους από 6 μήνες.
-Αδυναμία,
-υπέρμετρη κόπωση,
-δυσκολία στην αναπνοή,
-μυαλγία- αρθραλγία,
-τριχόπτωση,
-ταχυκαρδίες,
-ανοσμία – παροσμία – υποσμία,
-βραχνή φωνή,
-πήξη,
-δυσκολία επανένταξης στην εργασία,
-γαστρεντερική διαταραχή,
-δυσαυτονομία,
-άγχος, είναι ορισμένα από τα συμπτώματα, ενώ σε ορισμένους ασθενείς η μακροχρόνια Covid συνεπάγεται επίσης μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα.
Σήμερα Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να δώσει τον πρώτο κλινικό ορισμό της Long Covid ή Post Covid στο τρίτο κατά σειρά διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει για το θέμα, με τίτλο «Διεύρυνση της κατανόησής μας για την post Covid-19».
Παράλληλα, θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις, μοντέλα και πρωτόκολλα για την αποκατάσταση ασθενών με μακροχρόνια Covid.

Κλινικοί γιατροί και ερευνητές που έχουν επιλεγεί με βάση την κλινική και διαχειριστική τους εμπειρία καθώς και τις δημοσιεύσεις τους, θα μοιραστούν πληροφορίες μέσω παρουσιάσεων, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.05.2025

Γιατί ερωτεύεσαι τοξικούς ανθρώπους – και πώς να το σταματήσεις

Μπαίνεις ξανά και ξανά σε σχέσεις που σε εξαντλούν, σε πληγώνουν και όμως δεν φεύγεις. Δεν είσαι μόνη σου. Υπάρχει εξήγηση

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα
09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου
09.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο
09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα
09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε
09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών
09.05.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!
08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)
08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)