Σεξ

Άνδρες: Η χαμηλή ερωτική επιθυμία στα 40 «καμπανάκι κινδύνου» για την κατάσταση της υγείας

Άνδρες: Η χαμηλή ερωτική επιθυμία στα 40 «καμπανάκι κινδύνου» για την κατάσταση της υγείας

Η ερωτική επιθυμία είναι απαραίτητη για μια υγιή ερωτική ζωή, η οποία θεωρείται ένδειξη ευεξίας και καλής ποιότητας ζωής. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η απώλεια της επιθυμίας μπορεί να είναι δείκτης εύθραυστης υγείας, και μάλιστα από νωρίς στη ζωή.

Η μελέτη διεξήχθη σε χιλιάδες εθελοντές από την Ιαπωνία, ηλικίας 40 ετών και άνω. Το συμπέρασμά της ήταν πως όσοι είχαν επίμονη απώλεια της ερωτικής επιθυμίας τους, διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η χαμηλή ερωτική επιθυμία δεν είναι εγγενής κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Πιθανώς αποτελεί ένδειξη κακών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή υπερφαγία, λένε. Όλες αυτές οι συνήθειες όμως ανοίγουν τον δρόμο στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One. Όπως γράφουν οι ερευνητές, μολονότι η σεξουαλική δραστηριότητα και ικανοποίηση θεωρούνται σημαντικές για καλή υγεία μέχρι την τρίτη ηλικία, δεν έχει εξεταστεί σε κλινικές μελέτες η δυνητική συσχέτιση της ερωτικής επιθυμίας με την μακροζωία.

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν με τη μελέτη τους, η οποία είναι η πρώτη που εξέτασε σε πληθυσμιακό επίπεδο πως συσχετίζεται η ερωτική επιθυμία με τη θνησιμότητα:

 • Από κάθε αιτία
 • Από καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Από καρκίνο

Η νέα μελέτη

Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 20.969 εθελοντές, ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι 8.558 από αυτούς ήσαν άνδρες και οι 12.411 γυναίκες. Όλοι τους εντάχθηκαν στη μελέτη όταν πήγαν στους γιατρούς για προγραμματισμένο τσεκάπ. Στο πλαίσιό του, συμπλήρωσαν και ειδικά ερωτηματολόγια για την ερωτική επιθυμία τους.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, οι γυναίκες που είχαν απώλεια της ερωτικής επιθυμίας ήταν σχεδόν διπλάσιες από τους άνδρες. Ειδικότερα, μειωμένη λίμπιντο ανέφερε:

 • Το 8,3% των ανδρών
 • Το 16,1% των γυναικών

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 7 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα έχασαν τη ζωή τους 503 από τους εθελοντές. Οι 67 πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια και οι 162 από καρκίνο.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες εξέτασαν αν οι θάνατοι ήταν περισσότεροι στους άνδρες και τις γυναίκες χωρίς ερωτική επιθυμία. Όπως διαπίστωσαν υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μόνο μεταξύ των ανδρών.

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες που είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ είχαν κατά 69% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, έναντι όσων είχαν υγιή ερωτική επιθυμία. Είχαν επίσης 72% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο.

Τα ευρήματα αυτά δεν άλλαξαν όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συσχέτισή τους, όπως:

 • Η ηλικία
 • Το ιστορικό υπέρτασης, διαβήτη ή δυσλιπιδαιμίας (π.χ. υψηλή χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια)
 • Το ιστορικό καπνίσματος
 • Η κατανάλωση αλκοόλ
 • Το σωματικό βάρος
 • Το μορφωτικό επίπεδο
 • Η οικογενειακή κατάσταση
 • Η ψυχική κατάσταση
 • Το στρες και το γέλιο

Αντιθέτως, η έλλειψη της ερωτικής επιθυμίας δεν φάνηκε να σχετίζεται με την υγεία των γυναικών. Ούτε φάνηκε να σχετίζεται με την καρδιαγγειακή υγεία των δύο φύλων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Οι ερευνητές εξέτασαν τα βασικά χαρακτηριστικά των ανδρών που είχαν χάσει την ερωτική επιθυμία τους. Όπως διαπίστωσαν, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που την είχαν διατηρήσει έτειναν να είναι συχνότερα καπνιστές, να πίνουν αλκοόλ και να πάσχουν από διαβήτη. Είχαν επίσης περισσότερο ψυχολογικό στρες και ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα ύποπτα για κατάθλιψη.

«Βάσει των ευρημάτων μας, εικάζουμε ότι η ερωτική επιθυμία από μόνη της συμβάλλει στη θνησιμότητα από κάθε αιτία στους άνδρες», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Μένει να εξακριβώσουν πως θα μπορούσε να ερμηνευθεί η συσχέτιση, πέραν των διαφορών στις συνήθειες (π.χ. κάπνισμα) ή στην δυσμενή ψυχική κατάσταση που κατέγραψε η μελέτη τους.

Σεξ

06.11.2023

Αυτό είναι το μπαχαρικό που υπόσχεται να «απογειώσει» την ερωτική σας ζωή

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα από τα μπαχαρικά που βάζουν οι μάγειρες στα πιάτα τους για να ενισχύσουν τη γεύση και τη μυρωδιά του φαγητού. Συνήθως μπαίνει στο φαγητό τριμμένο, για να μην είναι η αίσθηση περίεργη σε αυτόν που το τρώει. Στην αρχαία Ασία έχουν βρεθεί συγγράμματα που το θεωρούσαν φάρμακο για την ανδρική ανικανότητα […]

01.11.2023

Μελέτη: Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης και ότι η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της. Αυτά τα δεδομένα υποψίασαν τους ερευνητές και στράφηκαν στην πιθανή επίδραση των ορμονών αυτών στη σεξουαλική λειτουργία. Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The […]

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας
26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά