Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Κάνναβη: Αυξημένος κίνδυνος σχιζοφρένειας στους νέους

Συνδέεται τόσο με υψηλή όσο και χαμηλή χρήση της ουσίας
Κάνναβη: Αυξημένος κίνδυνος σχιζοφρένειας στους νέους

Υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση κάνναβης σε όλο τον κόσμο. 

Δίπλα στο αλκοόλ και τον καπνό, είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό σε πολλές χώρες. 

Ωστόσο, ενώ πολλοί μπορεί να μην βλέπουν πλέον την κάνναβη ως επικίνδυνη ή επιβλαβή ουσία, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πράγματα που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για την κάνναβη – συμπεριλαμβανομένου του γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σχιζοφρένεια μετά τη χρήση.

Οι ερευνητές ερευνούν τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 .

Έκτοτε, η έρευνα επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του μεγαλύτερου κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας .

Μέχρι τώρατα περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της κάνναβης και της ανάπτυξης σχιζοφρένειας οφείλεται στη συχνή χρήση της και σε υψηλές δόσεις, ή ότι η γενετική προδιάθεση μπορεί να είναι ένας παράγοντας – όπως και ένα οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας.

Αλλά μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση δείχνει τώρα ότι δεν υπάρχει διαφορά στον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας μεταξύ χρηστών κάνναβης τόσο υψηλής όσο και χαμηλής συχνότητας.

Συχνότητα χρήσης

Για να κατανοήσουν καλύτερα εάν η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει ή όχι τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας στους εφήβους, οι ερευνητές εξέτασαν όλο το υλικό που δημοσιεύτηκε για το θέμα μεταξύ 2010 και 2020 – συμπεριλαμβανομένων μελετών που προηγούμενες ανασκοπήσεις για το θέμα δεν είχαν συμπεριλάβει.

Επικεντρώθηκαν στην έρευνα που εξέτασε εφήβους ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών.

Διαπίστωσαν ότι:

όσο οι χρήστες κάνναβης υψηλής όσο και χαμηλής συχνότητας, είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση κάνναβης.

Η χαμηλή χρήση ορίστηκε ως δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, ενώ η υψηλή χρήση ορίστηκε ως καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση.

Ωστόσο, ενώ ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τη σχέση μεταξύ οποιασδήποτε χρήσης κάνναβης και σχιζοφρένειας, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί περιορισμοί αυτής της μελέτης που πρέπει να σημειωθούν.

Ένα από αυτά είναι ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται η χρήση κάνναβης χαμηλής και υψηλής συχνότητας .

Ο ορισμός ποικίλλει μεταξύ των μελετών –ακόμη και αυτών που εξέτασε η ανασκόπηση– καθιστώντας τις συγκρίσεις δύσκολες .

Και όπως συμβαίνει με άλλα ναρκωτικά, η κάνναβη ποικίλλει επίσης σε ισχύ – και όσο ισχυρότερη είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει ένα άτομο προβλήματα, όπως η σχιζοφρένεια, ακόμα κι αν η χρήση τους δεν είναι πολύ συχνή.

Αυτό δεν είναι κάτι που έλαβε υπόψη η κριτική.

Πολλά άγνωστα

Ωστόσο, ενώ μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας στους νέους, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η κάνναβη την προκαλεί.

Ένα άτομο τοποθετεί μια άρθρωση μαριχουάνας ανάμεσα στα δάχτυλά του.
Οι ερευνητές έχουν ακόμη πολλά ερωτήματα να απαντήσουν.

Η εφηβεία και η πρώιμη ενήλικη ζωή είναι οι πιο συχνές περίοδοι κατά τις οποίες οι άνθρωποι αναπτύσσουν σχιζοφρένεια. 

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικίακατά μέσο όρο τείνει να συμβαίνει στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της δεκαετίας του ’20 για τους άνδρες , και στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και στις αρχές της δεκαετίας του ’30 για τις γυναίκες. 

Η εφηβεία είναι επίσης μια περίοδος που πολλοί νέοι αρχίζουν να πειραματίζονται με ναρκωτικά – συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης.

Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να δούμε ξεκάθαρα εάν η χρήση κάνναβης προκαλεί πράγματι ή όχι σχιζοφρένεια στους νέους.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης προτείνει ότι τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν σχιζοφρένεια μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση κάνναβης .

Αλλά και πάλι, αυτή η μελέτη εξακολουθεί να μην μπορεί να μας δείξει οριστικά ότι η χρήση κάνναβης προκαλεί σχιζοφρένεια – απλώς ότι τα δύο συνδέονται.

Το άλλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε εκ των προτέρων ποια άτομα που κάνουν χρήση κάνναβης θα αναπτύξουν επίσης σχιζοφρένεια. 

Αυτό καθιστά δύσκολη την αποστολή μηνυμάτων για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μπορούμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα πληροφορίες σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια από τη χρήση κάνναβης.

Μια εκτίμηση υποδηλώνει μάλιστα ότι θα πρέπει να αποτρέψουμε 10.500 νέους από τη χρήση κάνναβης για την πρόληψη μιας περίπτωσης σχιζοφρένειας – δείχνοντας περαιτέρω πόσο αναποτελεσματική θα ήταν πιθανώς οποιαδήποτε στρατηγική δημόσιας υγείας.

Οι νέοι μπορεί επίσης να μην θέλουν να δώσουν προσοχή σε τέτοιες προειδοποιήσεις, ειδικά αν έχουν ήδη μια θετική εμπειρία με την κάνναβη. 

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να μην θέλουν να ακούσουν τις προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η χρήση κάνναβης προκαλεί πραγματικά σχιζοφρένεια.

Η συχνότητα εμφάνισης της σχιζοφρένειας στο γενικό πληθυσμό είναι:

-περίπου ένα στα 300 άτομα ,

-ενώ όσοι κάνουν χρήση κάνναβης έχουν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια, καθιστώντας τον κίνδυνο περίπου 1 στους εκατό.

Αν και ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η κάνναβη προκαλεί σχιζοφρένεια, μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε ότι η χρήση ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.

Και, αυτή η τελευταία μελέτη μας δείχνει ότι τόσο η χαμηλή συχνότητα όσο και η βαριά χρήση κάνναβης ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο.

Ενώ οι αντιλήψεις για την ασφάλεια της κάνναβης έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια – ειδικά με πολλές χώρες να τη νομιμοποιούν για χρήση – εξακολουθεί να είναι σημαντικό οι άνθρωποι να σκέφτονται προσεκτικά τους κινδύνους τους πριν τη χρήση κάνναβης.

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους που μπορεί ήδη να αντιμετωπίζουν πρώιμα σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθώς η κάνναβη θα μπορούσε να τα επιδεινώσει.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/cannabis-increased-schizophrenia-risk-in-young-people-linked-to-both-low-and-high-use-175463?

Ναρκωτικά -Αλκοόλ

05.08.2022

Αλκοόλ: Πέντε τρόποι με τους οποίους σαμποτάρει το αδυνάτισμα

Αν προσπαθείτε να χάσετε τα περιττά σας κιλά ή έστω να μην πάρετε άλλα, προσέξτε τις ποσότητες των οινοπνευματωδών ποτών που καταναλώνετε. Το αλκοόλ μπορεί να σαμποτάρει το σωματικό βάρος σας όχι με έναν, ούτε με δύο, αλλά με πέντε διαφορετικούς τρόπους, προειδοποιούν διαιτολόγοι από τις ΗΠΑ. «Η ιατρική έρευνα συνεχίζεται για το πώς ακριβώς […]

07.06.2022

Δείτε πώς βοηθά το αλκοόλ στην καθημερινότητα, τον πόνο και την ψυχική υγεία

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι άνω των 60 ετών που έπιναν μια «δυνητικά ανθυγιεινή ποσότητα» αλκοόλ είχαν συνήθως καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι βαριοί πότες ανέφεραν σημαντικά καλύτερη κινητικότητα, αυτοεξυπηρέτηση και λιγότερα προβλήματα στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων μετά από μια επέμβαση σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο ή καθόλου. Σύμφωνα με την ερευνήτρια […]

H πανδημία αύξησε κατά 25% τους θανάτους από αλκοόλ και καταχρήσεις σύμφωνα με έρευνα
23.03.2022

H πανδημία αύξησε κατά 25% τους θανάτους από αλκοόλ και καταχρήσεις σύμφωνα με έρευνα

Νέα μελέτη για το αλκοόλ: Πόσο πιο γρήγορα γερνάμε αν πίνουμε καθημερινά;
08.03.2022

Νέα μελέτη για το αλκοόλ: Πόσο πιο γρήγορα γερνάμε αν πίνουμε καθημερινά;

Ανατροπή με τις τοξικολογικές εξετάσεις της Γ.Μπίκα: Βρέθηκε σημαντική ποσότητα αλκοόλ -Ποιοι έλεγαν ότι είναι «καθαρές»
08.02.2022

Ανατροπή με τις τοξικολογικές εξετάσεις της Γ.Μπίκα: Βρέθηκε σημαντική ποσότητα αλκοόλ -Ποιοι έλεγαν ότι είναι «καθαρές»

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

07.10.2022

«Σβήνουν» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών!

H κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως ενόψει εκλογών και «σβήνει» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ενώ ετοιμάζεται να επαναφέρει πίσω και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Σβήνονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστος άνω των 60 ετών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα επανεξεταστεί και το θέμα των ανεμβολίαστων […]

06.10.2022

Έρευνα: Δείτε πως τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν το μυαλό των 50άρηδων

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι μεσήλικες άνθρωποι που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε […]

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns
06.10.2022

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες
05.10.2022

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%
05.10.2022

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;
05.10.2022

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!
05.10.2022

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»
05.10.2022

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»
05.10.2022

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε
05.10.2022

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε