Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Άλλος ένας γύρος; Τι πραγματικά συμβαίνει όταν πίνετε μικρές ποσότητες αλκοόλ

Άλλος ένας γύρος; Τι πραγματικά συμβαίνει όταν πίνετε μικρές ποσότητες αλκοόλ

Στην τελευταία ταινία του Δανού σκηνοθέτη Thomas Vinterberg, Another Round , οι φίλοι Martin, Tommy, Peter και Nikolaj συμφωνούν να πραγματοποιήσουν ένα μικρό πείραμα:

Θα μένουν μέτρια μεθυσμένοι όλη την ημέρα για να δουν πώς επηρεάζει την κοινωνική και επαγγελματική τους απόδοση.

Οι τέσσερις μεσήλικες δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους ως καθηγητές σε σχολείο γυμνασίου στην Κοπεγχάγη.

Στα 40α γενέθλια του Νικολάι, συζητούν για τον Νορβηγό ψυχίατρο Finn Skårderud , ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι έχουν φυσική ανεπάρκεια αλκοόλ και ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα 0,05%, σε κάνει πιο δημιουργικό και χαλαρό.

Η παρέα των φίλων ξεκινά το πείραμα, καταγράφοντας τα «ευρήματά» τους σε ένα δοκίμιο.

Οι βασικοί κανόνες – αρχικά – είναι ότι το αλκοόλ στο αίμα δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 0,05% και το ποτό πρέπει να το πίνουν μόνο κατά τις ώρες εργασίας.

Οι καθηγητές αναφέρουν τον Χέμινγουεϊ και τον Τσώρτσιλ ως εμπνευστές τους.

«Δεν έχω νιώσει τόσο καλά εδώ και χρόνια», λέει ο Martin (Mads Mikkelsen) στα πρώτα στάδια του πειράματός τους.

Αλλά τα πράγματα δεν μένουν έτσι.

Σύντομα οι άνδρες αυξάνουν τη δόση τους και τα πράγματα ξεφεύγουν, με έναν από τους άντρες – τον Tommy (Thomas Larsen) – να πίνει πάρα πολύ.

Mads Mikkelsen σε άλλο γύρο
Mads Mikkelsen σε άλλο γύρο. Χένρικ Όστεν

Ένας άλλος γύρος , είναι αναμφίβολα καλή ψυχαγωγία , αλλά για όσους αναζητούν αύξηση της παραγωγικότητας ή της δημιουργικότητας, ο Skårderud αρχικά έκανε ένα ελαφρύ (και εμπνευσμένο από αλκοόλ) σημείο που έσπευσε να ξεκαθαρίσει μετά την κυκλοφορία της ταινίας.

Τι γίνεται όμως αν μπορούσατε να τηρήσετε το πρωτόκολλο Another Round – αποτελεσματική μικροδοσολογία μικρών ποσοτήτων αλκοόλ κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας για βελτίωση της απόδοσης; 

Τι θα μπορούσε να συμβεί;

Η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα επηρεάζεται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης:

-της περιεκτικότητας σε αλκοόλ του ποτού,

-του πόσο γρήγορα πίνεις,

-το φύλο σου,

-τον δείκτη μάζας σώματος και,

-της υγείας του ήπατος.

Αλλά το 0,05% ισοδυναμεί περίπου με έναν άνδρα 70 κιλών που πίνει μία πίντα (568ml) μπύρας 4% ή ένα μεγάλο ποτήρι (250ml) κρασί.

Καθώς το αλκοόλ είναι τοξίνη, το σώμα εργάζεται για να το αποβάλει μέσω αναπνοής, ιδρώτα και ούρων, και έτσι η διατήρηση μιας συγκέντρωσης 0,05% θα ήταν δύσκολη.

Θα απαιτούσε τακτική μετρημένη κατανάλωση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι η ημερήσια και εβδομαδιαία μονάδα πρόσληψης σύντομα θα ξεπεράσει τα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα .

Χαμηλές δόσεις αλκοόλ μπορεί να έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα.

Ενώ η κουλτούρα του αλκοόλ σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί μερικές φορές να φαίνεται υπερβολική , μικρές ποσότητες μπορεί να αυξήσουν την κοινωνικότητα , βοηθώντας τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν νέους δεσμούς φιλίας και επαγγελματικά δίκτυα.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι σε χαμηλές δόσεις η αύξηση της χαλάρωσης και των συναισθημάτων αυτοπεποίθησης που παράγει το αλκοόλ, και η απώλεια της γνωστικής εστίασης που έρχεται με ήπια μέθη, μπορεί να οδηγήσει σε:

-πιο δημιουργικές και διαφορετικές στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων ,

-βελτιωμένες δεξιότητες ξένων γλωσσών ,

-πιο έντονη ανάκληση μνήμης και,

-καλύτερη ικανότητα επεξεργασίας ορισμένων τύπων πληροφοριών.

Αντίθετα, οι αναλυτικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, όπως αυτές που χρειάζονται στους περισσότερους χώρους εργασίας, υποφέρουν σε όλα τα επίπεδα κατανάλωσης.

Εάν όλα αυτά ακούγονται καλά, πριν σκεφτείτε να δοκιμάσετε αυτό το πείραμα, θυμηθείτε ότι όλες αυτές ήταν ελεγχόμενες εργαστηριακές μελέτες που χορηγούσαν μεμονωμένες δόσεις αλκοόλ και υπάρχουν μερικές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συναφείς είναι οι δοκιμές και οι εκτιμήσεις με τον πραγματικό κόσμο της εργασίας.

Επίσης, αν και υπάρχει ατομική παραλλαγή, η ανοχή στις ψυχολογικές και φυσιολογικές επιδράσεις του αλκοόλ αναπτύσσεται γρήγορα ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου χρειάζεται περισσότερο φάρμακο για να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα.

Η «μικροδοσολογία» αλκοόλ μπορεί να καταστεί αναποτελεσματική, ή σύντομα να μετατραπεί σε «μακροδοσολογία» αλκοόλ, με περισσότερη κατανάλωση για να διατηρηθούν ακόμη μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα.

Αυτό δεν είναι μόνο ακριβό, αλλά οι περισσότεροι εργοδότες θα έχουν πολιτικές που καλύπτουν τη χρήση αλκοόλ στο χώρο εργασίας , με ορισμένα επαγγέλματα κρίσιμα για την ασφάλεια να έχουν προσεγγίσεις μηδενικής ανοχής .

Οι βλάβες του κανονικού αλκοόλ είναι γνωστές.

Συνδέεται με:

-μια σειρά καρκίνων,

-πεπτικών ασθενειών και,

-άλλων βλαβών για την υγεία και την κοινωνία τόσο για τον πότη όσο και για άλλους.

Υπάρχει μακροχρόνια ακαδημαϊκή συζήτηση σχετικά με το αν πίνετε μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι καλό για την υγεία σας, προστατεύοντας από καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις. 

Ορισμένοι ερευνητές πρότειναν ότι υπάρχει μια σχέση σχήματος J μεταξύ της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται και ορισμένων τύπων βλαβών, οπότε υπάρχει ένα «γλυκό σημείο» κατανάλωσης που είναι ευεργετικό.

Αλλά αυτή η ιδέα είναι αυτή που συχνά προωθείται από τη βιομηχανία αλκοόλ για εμπορικό όφελος και υπονομεύεται από αδύναμα στοιχεία.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ – οποιαδήποτε ποσότητα είναι κακή για την υγεία σας.

Η προσωπική ενίσχυση μέσω του αλκοόλ δεν είναι μια νέα ιδέα.

Οι αρχαίοι Έλληνες προωθούσαν κυρίως το κρασί ως βοήθεια στη συζήτηση, την ποίηση και τη φιλοσοφική συζήτηση, αλλά ίσως σοφά πρότειναν ένα όριο τριών ποτών , καθώς η κατανάλωση σήμαινε πλέον υπέρβαση των προσωπικών δυνατοτήτων.

Μεγάλες προσωπικότητες στην ιστορία – καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικοί, συνθέτες, επιστήμονες και ηγέτες της βιομηχανίας – υπήρξαν διάσημοι μύστες .

Ο Τσώρτσιλ, για παράδειγμα, ξεκινούσε τη μέρα με ένα ουίσκι και νερό και την τελείωνε με μερικά ποτήρια σκωτσέζικο, σαμπάνια και ένα χάλκι.

Αλλά η δημιουργικότητα και η επιτυχία των αξιοσημείωτων ανθρώπων ήρθε παρά τη χρήση αλκοόλ. 

Για όσους από εμάς με πιο σεμνά ταλέντα, η χρήση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε hangover και άδειο πορτοφόλι παρά επαγγελματική ανταμοιβή.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://theconversation.com/another-round-what-really-happens-when-you-microdose-alcohol-166433

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού