Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Αλκόολ: Ποιά είναι η προτεινόμενη δόση σύμφωνα με έρευνες;

Αλκόολ: Ποιά είναι η προτεινόμενη δόση σύμφωνα με έρευνες;

Ίσως έχετε ακούσει ότι ένα ποτήρι κρασί καθημερινά είναι καλό για την υγεία σας, αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. 

Ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα μία στο τόσο είναι καλό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι ανθυγιεινές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ (πρόχειρο φαγητό κλπ) και το υπερβολικό αλκοόλ είναι σαφώς επιβλαβείς για πολλούς.

Παγκοσμίως, υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο από το αλκοόλ και παίζει πρωταρχικό ρόλο σε περισσότερες από 200 ασθένειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πόση είναι υπερβολική ποσότητα αλκοόλ όμως;

Οι συνιστάμενες δόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα

Με κίνητρο την επιθυμία βελτίωσης της υγείας, οι αρχές σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει εθνικές οδηγίες ασφάλειας για την πρόσληψη αλκοόλ.

Όμως, ενώ οι αρχές φαίνεται να συμφωνούν ότι το να πίνετε «πάρα πολύ» μπορεί να προκαλέσει βλάβη, αυτό που δεν μπορούν πάντα να συμφωνήσουν είναι το πόσο είναι «πάρα πολύ». Αυτές οι οδηγίες ποικίλλουν ευρέως, από όριο 10g την ημέρα στις Κάτω Χώρες έως 40g της Νότιας Κορέας την ημέρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Συμμαχία για Υπεύθυνη Πόση.

Αυτό είναι ένα έως τέσσερα ποτά την ημέρα, αν θεωρήσετε ότι 10 γραμμάρια αλκοόλ είναι ένα ποτό – δηλαδή μία μπύρα. ένα μικρό ποτήρι κρασί 3,4 ουγγιών. ή μια ουγγιά οινοπνευματωδών ποτών – σε πολλές χώρες.

Οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς προτείνουν όχι περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στις ΗΠΑ, ένα «τυπικό ποτό» είναι μεγαλύτερο και έχει περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ. Έτσι, ένα τυπικό ποτό με 14 γραμμάρια αλκοόλ είναι μια κανονική μπύρα 12 ουγγιών με περίπου 5 τοις εκατό αλκοόλ. 5 ουγγιές κρασί που είναι περίπου 12 τοις εκατό αλκοόλ. και 1,5 ουγγιά αποσταγμένου οινοπνεύματος που είναι περίπου 40 τοις εκατό αλκοόλ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού (NIAAA).

Γιατί οι συνιστάμενες δόσεις διαφέρουν σε όλο τον κόσμο;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη διαφορετικότητα απόψεων. Ο Larry Altshuler, MD, ιατρός εσωτερικής ιατρικής και διευθυντής ποιότητας ζωής για τα Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου στο Tulsa της Οκλαχόμα, εξηγεί ότι ενώ όλα βασίζονται στην έρευνα, «Κάθε ομάδα, φυλή και φύλο ανταποκρίνεται διαφορετικά στο αλκοόλ.»

Επίσης, οι ερευνητές δεν χρησιμοποιούν τα ίδια μοντέλα ή μεθόδους για να μελετήσουν, λέει. «Μπορεί να είναι σαν τα μήλα και τα πορτοκάλια. Πώς μετράτε το αλκοόλ; Μονάδες, ποτά, μπουκάλια, κουτιά; Ποια είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Είναι ελαφρύ ή βαρύ; »

Ενώ ένα μισό λίτρο μπύρας τεσσάρων τοις εκατό περιέχει 16 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, ένα μισό λίτρο μπύρας πέντε τοις εκατό περιέχει 20 γραμμάρια. Και υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης και της υπερβολικής κατανάλωσης. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο συκώτι σας. Υπερφορτώνετε τα όργανα σας », λέει ο Δρ Altshuler.

Στις ΗΠΑ, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 4 ή περισσότερα ποτά σε μία συνεδρίαση (περίοδο περίπου 2 ωρών) για γυναίκες και 5 ή περισσότερα ποτά σε μία συνεδρίαση για άνδρες τουλάχιστον μία ημέρα τον προηγούμενο μήνα.

Δεδομένου ότι το σώμα σας μπορεί γενικά να επεξεργάζεται μόνο ένα ποτό την ώρα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο υπερβολικής δόσης αλκοόλ. Αυτό μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή και να προκαλέσει συμπτώματα όπως έμετο, επιληπτικές κρίσεις, αργό καρδιακό ρυθμό και χαμηλή θερμοκρασία σώματος.

Η Constance Scharff, PhD, συν-συγγραφέας του Ending Addiction for Good, λέει ότι πιστεύει ότι ο λόγος που οι χώρες διαφέρουν κατά την άποψή τους σχετικά με τα επίπεδα ασφαλούς πρόσληψης αλκοόλ «είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτισμικά» “Αλλά τα στοιχεία είναι σαφή ότι όσο περισσότερο πίνετε, τόσο η ποσότητα όσο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξετε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο αναθεώρησε την οδηγία για την κατανάλωση αλκοόλ σε μόλις 14 μονάδες την εβδομάδα, δηλαδή 16 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (μια μονάδα ισούται με 8 γραμμάρια αλκοόλ). Το ποσό αυτό ισχύει για άνδρες και γυναίκες, και με λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα, είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Το πραγματικό ερώτημα μπορεί να είναι το πόσο αλκοόλ είναι κακό για εσάς προσωπικά

Παρά τις μελέτες που ισχυρίζονται ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι καλό για εσάς, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η ασφαλέστερη ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καθόλου. Όπως λέει ο Δρ Scharff, «Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καλή για εσάς.

Το ερώτημα είναι, πόσο κακό είναι για σένα; ” Επιπλέον, ο Harold Urschel, MD, συγγραφέας και επικεφαλής ιατρικός στρατηγικός της Enterhealth, μιας εταιρείας ναρκωτικών και εθισμού που εδρεύει στο Ντάλας του Τέξας, προσθέτει, «επιστημονικά, το αλκοόλ είναι μια νευροτοξίνη και μια καρδιοτοξίνη. Απορρίπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και τραυματίζει το πάγκρεας. “ Συγκεκριμένα, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εκτός από άλλα προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, εάν πίνετε κάθε μέρα, λέει, “πρόκειται να αναπτύξετε μια ανοχή και χρειάζεστε όλο και περισσότερο για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.” (Εδώ είναι μερικά σημάδια που χρειάζεστε έναν ξηρό Ιανουάριο ή οποιονδήποτε άλλο μήνα.)

Ο Δρ Urschel υποστηρίζει τη σύσταση για την αποχή, αλλά λέει ότι συνειδητοποιεί ότι είναι «μη ρεαλιστικό».

«Όποιος έχει ιστορικό κατάχρησης ουσιών, διατροφικών διαταραχών, ενεργού ψυχικής ασθένειας, ιδιαίτερα κατάθλιψης, τραύματος ή άγχους ή σωματικών προβλημάτων όπως ο διαβήτης, ηπατική ή νεφρική νόσος –και αυτός δεν είναι ένας εξαντλητικός κατάλογος– θα πρέπει να απέχει πλήρως από τη χρήση αλκοόλ, »Λέει ο Δρ Scharff.

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θεωρείται ότι έχουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ εάν πληρούν δύο από τα 11 διαφορετικά κριτήρια σε χρονικό διάστημα ενός έτους, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ στο σημείο όπου παρεμβαίνει σε σχέσεις με την οικογένεια ή τους φίλους ή προσπαθούν να σταματήσουν το αλκοόλ και όχι το να είσαι ικανός να. Σχεδόν το 6 τοις εκατό ή περισσότερα από 14 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ είχαν διαταραχή χρήσης αλκοόλ το 2018, σύμφωνα με το NIAAA.

Ακόμα κι αν δεν έχετε προηγούμενη κατάσταση υγείας, ίσως αξίζει να ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές για να πίνετε λίγο λιγότερο και να περιορίσετε το αλκοόλ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, υπάρχουν ορισμένα θετικά οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από αυτά τα κρασιά χωρίς αλκοόλ για να αρχίσετε να κόβετε.

Οι οδηγίες για το αλκοόλ αποτελούν αφετηρία. Και παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ είναι τελικά μια προσωπική επιλογή, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ασκήσετε μετριοπάθεια και προσεκτική κατανάλωση.

Ναρκωτικά -Αλκοόλ

17.01.2022

Omicron και «Dry January»: Συμβουλές για το πώς να πετύχετε κατά τη διάρκεια του κύματος

Φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στους 6 ενήλικες που καταναλώνουν αλκοόλ σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο «Dry January», ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε για πρώτη φορά εκεί το 2013. Αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 8 εκατομμύρια ενήλικες και μια αύξηση 22% , σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με το Alcohol Change UK , την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση που […]

15.12.2021

Χορήγηση της «ναλοξόνης» σε ουσιοεξαρτώμενους με υπουργική απόφαση

Υπογράφηκε υπουργική απόφαση για τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας «ναλοξόνη», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη πραγματοποίησαν συνάντηση με: τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιο Θεοχάρη και τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Χρήστο […]

Το αλκοόλ προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών
15.12.2021

Το αλκοόλ προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών

Μελέτη: Η χρήση κάνναβης συνδέεται κακής ποιότητας ύπνο
09.12.2021

Μελέτη: Η χρήση κάνναβης συνδέεται κακής ποιότητας ύπνο

Η κάνναβη επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος -Πιθανώς και τους απογόνους
06.12.2021

Η κάνναβη επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος -Πιθανώς και τους απογόνους

ΗΠΑ: Κοντά στην νίκη κατά της μάστιγας των «ναρκομανών με συνταγή»
25.11.2021

ΗΠΑ: Κοντά στην νίκη κατά της μάστιγας των «ναρκομανών με συνταγή»

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες
22.11.2021

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες

Συνεργασία του Δήμου Μεταμόρφωσης με το ΚΕΘΕΑ
19.11.2021

Συνεργασία του Δήμου Μεταμόρφωσης με το ΚΕΘΕΑ

Η άσκηση μπορεί να μειώσει την επιθυμία των μαθητών για αλκοόλ
02.11.2021

Η άσκηση μπορεί να μειώσει την επιθυμία των μαθητών για αλκοόλ

Αυτό το ναρκωτικό μετατρέπει τους νέους σε ζόμπι: Παρασκευάζεται από εξάρτημα αυτοκινήτου (βίντεο)
27.10.2021

Αυτό το ναρκωτικό μετατρέπει τους νέους σε ζόμπι: Παρασκευάζεται από εξάρτημα αυτοκινήτου (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

24.01.2022

Σοβαρά προβλήματα μετακίνησης των ασθενοφόρων λόγω των χιονισμένων δρόμων

Πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αδυναμία πολλών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ να προσεγγίσουν πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται πλήρης αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών, ενώ προβληματική είναι και η πρόσβασή τους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Όπως αναφέρουν διασώστες, μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων, βρίσκονται εγκλωβισμένα, μαζί με άλλα αυτοκίνητα, στους χιονισμένους δρόμους της Αττικής. […]

24.01.2022

Απροσπέλαστα νοσοκομεία λόγω του χιονιά

Εικόνες που προκαλούν απελπισία δίνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος από τα νοσοκομεία της Αττικής εν μέσω κακοκαιρίας. Στο έλεος του χιονιά όπως λέει είναι τα νοσοκομεία καθώς λόγω της χιονόπτωσης πολλοί υγειονομικού δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, και όσοι εργάζονταν ήδη από χθες αναγκάστηκαν να μείνουν και σήμερα σερί με αποτέλεσμα να […]

Το αναισθητικό και ψυχαγωγικό φάρμακο κεταμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης
24.01.2022

Το αναισθητικό και ψυχαγωγικό φάρμακο κεταμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Γεωγραφική κατανομή: 6.220 κρούσματα στην Αττική -1.818 στην Θεσσαλονίκη
24.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 6.220 κρούσματα στην Αττική -1.818 στην Θεσσαλονίκη

EMA: Ως τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το χάπι της Pfizer
24.01.2022

EMA: Ως τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το χάπι της Pfizer

EMA: Ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου “Vaxzevria” της AstraZeneca
24.01.2022

EMA: Ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου “Vaxzevria” της AstraZeneca

Μανωλόπουλος για το «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο
24.01.2022

Μανωλόπουλος για το «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο

COVID-19: 19.075 νέα κρούσματα – 655 διασωληνωμένοι – 111 νέοι θάνατοι
24.01.2022

COVID-19: 19.075 νέα κρούσματα – 655 διασωληνωμένοι – 111 νέοι θάνατοι

Α. Γκεμπρεγέσους: Συνεργασία για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας
24.01.2022

Α. Γκεμπρεγέσους: Συνεργασία για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας

Πρόεδρος Π. Φ. Σ.: Σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα
24.01.2022

Πρόεδρος Π. Φ. Σ.: Σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα