Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Αλκόολ: Ποιά είναι η προτεινόμενη δόση σύμφωνα με έρευνες;

Αλκόολ: Ποιά είναι η προτεινόμενη δόση σύμφωνα με έρευνες;

Ίσως έχετε ακούσει ότι ένα ποτήρι κρασί καθημερινά είναι καλό για την υγεία σας, αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. 

Ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα μία στο τόσο είναι καλό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι ανθυγιεινές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ (πρόχειρο φαγητό κλπ) και το υπερβολικό αλκοόλ είναι σαφώς επιβλαβείς για πολλούς.

Παγκοσμίως, υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο από το αλκοόλ και παίζει πρωταρχικό ρόλο σε περισσότερες από 200 ασθένειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πόση είναι υπερβολική ποσότητα αλκοόλ όμως;

Οι συνιστάμενες δόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα

Με κίνητρο την επιθυμία βελτίωσης της υγείας, οι αρχές σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει εθνικές οδηγίες ασφάλειας για την πρόσληψη αλκοόλ.

Όμως, ενώ οι αρχές φαίνεται να συμφωνούν ότι το να πίνετε «πάρα πολύ» μπορεί να προκαλέσει βλάβη, αυτό που δεν μπορούν πάντα να συμφωνήσουν είναι το πόσο είναι «πάρα πολύ». Αυτές οι οδηγίες ποικίλλουν ευρέως, από όριο 10g την ημέρα στις Κάτω Χώρες έως 40g της Νότιας Κορέας την ημέρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Συμμαχία για Υπεύθυνη Πόση.

Αυτό είναι ένα έως τέσσερα ποτά την ημέρα, αν θεωρήσετε ότι 10 γραμμάρια αλκοόλ είναι ένα ποτό – δηλαδή μία μπύρα. ένα μικρό ποτήρι κρασί 3,4 ουγγιών. ή μια ουγγιά οινοπνευματωδών ποτών – σε πολλές χώρες.

Οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς προτείνουν όχι περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στις ΗΠΑ, ένα «τυπικό ποτό» είναι μεγαλύτερο και έχει περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ. Έτσι, ένα τυπικό ποτό με 14 γραμμάρια αλκοόλ είναι μια κανονική μπύρα 12 ουγγιών με περίπου 5 τοις εκατό αλκοόλ. 5 ουγγιές κρασί που είναι περίπου 12 τοις εκατό αλκοόλ. και 1,5 ουγγιά αποσταγμένου οινοπνεύματος που είναι περίπου 40 τοις εκατό αλκοόλ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού (NIAAA).

Γιατί οι συνιστάμενες δόσεις διαφέρουν σε όλο τον κόσμο;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη διαφορετικότητα απόψεων. Ο Larry Altshuler, MD, ιατρός εσωτερικής ιατρικής και διευθυντής ποιότητας ζωής για τα Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου στο Tulsa της Οκλαχόμα, εξηγεί ότι ενώ όλα βασίζονται στην έρευνα, «Κάθε ομάδα, φυλή και φύλο ανταποκρίνεται διαφορετικά στο αλκοόλ.»

Επίσης, οι ερευνητές δεν χρησιμοποιούν τα ίδια μοντέλα ή μεθόδους για να μελετήσουν, λέει. «Μπορεί να είναι σαν τα μήλα και τα πορτοκάλια. Πώς μετράτε το αλκοόλ; Μονάδες, ποτά, μπουκάλια, κουτιά; Ποια είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Είναι ελαφρύ ή βαρύ; »

Ενώ ένα μισό λίτρο μπύρας τεσσάρων τοις εκατό περιέχει 16 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, ένα μισό λίτρο μπύρας πέντε τοις εκατό περιέχει 20 γραμμάρια. Και υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης και της υπερβολικής κατανάλωσης. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο συκώτι σας. Υπερφορτώνετε τα όργανα σας », λέει ο Δρ Altshuler.

Στις ΗΠΑ, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 4 ή περισσότερα ποτά σε μία συνεδρίαση (περίοδο περίπου 2 ωρών) για γυναίκες και 5 ή περισσότερα ποτά σε μία συνεδρίαση για άνδρες τουλάχιστον μία ημέρα τον προηγούμενο μήνα.

Δεδομένου ότι το σώμα σας μπορεί γενικά να επεξεργάζεται μόνο ένα ποτό την ώρα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο υπερβολικής δόσης αλκοόλ. Αυτό μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή και να προκαλέσει συμπτώματα όπως έμετο, επιληπτικές κρίσεις, αργό καρδιακό ρυθμό και χαμηλή θερμοκρασία σώματος.

Η Constance Scharff, PhD, συν-συγγραφέας του Ending Addiction for Good, λέει ότι πιστεύει ότι ο λόγος που οι χώρες διαφέρουν κατά την άποψή τους σχετικά με τα επίπεδα ασφαλούς πρόσληψης αλκοόλ «είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτισμικά» “Αλλά τα στοιχεία είναι σαφή ότι όσο περισσότερο πίνετε, τόσο η ποσότητα όσο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξετε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο αναθεώρησε την οδηγία για την κατανάλωση αλκοόλ σε μόλις 14 μονάδες την εβδομάδα, δηλαδή 16 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (μια μονάδα ισούται με 8 γραμμάρια αλκοόλ). Το ποσό αυτό ισχύει για άνδρες και γυναίκες, και με λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα, είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Το πραγματικό ερώτημα μπορεί να είναι το πόσο αλκοόλ είναι κακό για εσάς προσωπικά

Παρά τις μελέτες που ισχυρίζονται ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι καλό για εσάς, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η ασφαλέστερη ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καθόλου. Όπως λέει ο Δρ Scharff, «Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καλή για εσάς.

Το ερώτημα είναι, πόσο κακό είναι για σένα; ” Επιπλέον, ο Harold Urschel, MD, συγγραφέας και επικεφαλής ιατρικός στρατηγικός της Enterhealth, μιας εταιρείας ναρκωτικών και εθισμού που εδρεύει στο Ντάλας του Τέξας, προσθέτει, «επιστημονικά, το αλκοόλ είναι μια νευροτοξίνη και μια καρδιοτοξίνη. Απορρίπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και τραυματίζει το πάγκρεας. “ Συγκεκριμένα, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εκτός από άλλα προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, εάν πίνετε κάθε μέρα, λέει, “πρόκειται να αναπτύξετε μια ανοχή και χρειάζεστε όλο και περισσότερο για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.” (Εδώ είναι μερικά σημάδια που χρειάζεστε έναν ξηρό Ιανουάριο ή οποιονδήποτε άλλο μήνα.)

Ο Δρ Urschel υποστηρίζει τη σύσταση για την αποχή, αλλά λέει ότι συνειδητοποιεί ότι είναι «μη ρεαλιστικό».

«Όποιος έχει ιστορικό κατάχρησης ουσιών, διατροφικών διαταραχών, ενεργού ψυχικής ασθένειας, ιδιαίτερα κατάθλιψης, τραύματος ή άγχους ή σωματικών προβλημάτων όπως ο διαβήτης, ηπατική ή νεφρική νόσος –και αυτός δεν είναι ένας εξαντλητικός κατάλογος– θα πρέπει να απέχει πλήρως από τη χρήση αλκοόλ, »Λέει ο Δρ Scharff.

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θεωρείται ότι έχουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ εάν πληρούν δύο από τα 11 διαφορετικά κριτήρια σε χρονικό διάστημα ενός έτους, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ στο σημείο όπου παρεμβαίνει σε σχέσεις με την οικογένεια ή τους φίλους ή προσπαθούν να σταματήσουν το αλκοόλ και όχι το να είσαι ικανός να. Σχεδόν το 6 τοις εκατό ή περισσότερα από 14 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ είχαν διαταραχή χρήσης αλκοόλ το 2018, σύμφωνα με το NIAAA.

Ακόμα κι αν δεν έχετε προηγούμενη κατάσταση υγείας, ίσως αξίζει να ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές για να πίνετε λίγο λιγότερο και να περιορίσετε το αλκοόλ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, υπάρχουν ορισμένα θετικά οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από αυτά τα κρασιά χωρίς αλκοόλ για να αρχίσετε να κόβετε.

Οι οδηγίες για το αλκοόλ αποτελούν αφετηρία. Και παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ είναι τελικά μια προσωπική επιλογή, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ασκήσετε μετριοπάθεια και προσεκτική κατανάλωση.

Ναρκωτικά -Αλκοόλ

09.09.2021

Α. Σπαντιδέας: «Επίσημα στις καρκινογόνες ουσίες το αλκοόλ»

Μικρή κατανάλωση ωστόσο ευεργετεί το καρδιαγγειακό σύστημα (audio)

08.09.2021

Μελέτη: Η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα κάτω των 45 ετών

Νέοι ενήλικες που καπνίζουν τακτικά κάνναβη, είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν το ναρκωτικό, σύμφωνα με νέα μελέτη στο Canadian Medical Association Journal .  Μετά την ανάλυση δεδομένων που αφορούν πάνω από 33.000 άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της χρήσης,  αποτελεί […]

Εγκαινιάστηκε ο Ξενώνας Διαμονής του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού
28.07.2021

Εγκαινιάστηκε ο Ξενώνας Διαμονής του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού

Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ: Αναγκαίοι σταθεροί και κινητοί Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης στην Αθήνα
14.07.2021

Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ: Αναγκαίοι σταθεροί και κινητοί Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης στην Αθήνα

Στη σκιά της πανδημίας τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2020
09.07.2021

Στη σκιά της πανδημίας τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2020

ΚΕΘΕΑ: Τα μέτρα και ο φόβος της πανδημίας μείωσαν κατά 12% τη ζήτηση θεραπείας
09.07.2021

ΚΕΘΕΑ: Τα μέτρα και ο φόβος της πανδημίας μείωσαν κατά 12% τη ζήτηση θεραπείας

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Έχεις επιλογή υπάρχει τρόπος
25.06.2021

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Έχεις επιλογή υπάρχει τρόπος

Στο πλάι ανθρώπων του Πειραιά που έχουν ανάγκη το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ για την  Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
23.06.2021

Στο πλάι ανθρώπων του Πειραιά που έχουν ανάγκη το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Αλκοολική νόσος του ήπατος: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
20.05.2021

Αλκοολική νόσος του ήπατος: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το αλκόολ είναι 4 φορές πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα και την παχυσαρκία – Τι έδειξαν έρευνες
19.05.2021

Το αλκόολ είναι 4 φορές πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα και την παχυσαρκία – Τι έδειξαν έρευνες

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Uncategorized
4

ΕΚΠΑ: Δια ζώσης από 1/10 τα μαθήματα – Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές

Περισσότερα

18.09.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00-20:00 Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, γυάλινο κτίριο, Κήπος της Άμμου,  09:00-17:00 Πλατεία Αγίου […]

17.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (ΕΣΟΟ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), από την αρχή των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε προοπτική μελέτη παρακολούθησης της ανοσολογικής απάντησης […]

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού
17.09.2021

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα
17.09.2021

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη
17.09.2021

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General
17.09.2021

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;
17.09.2021

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι
17.09.2021

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας
17.09.2021

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
17.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων