Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Αλκόολ: Ποιά είναι η προτεινόμενη δόση σύμφωνα με έρευνες;

Αλκόολ: Ποιά είναι η προτεινόμενη δόση σύμφωνα με έρευνες;

Ίσως έχετε ακούσει ότι ένα ποτήρι κρασί καθημερινά είναι καλό για την υγεία σας, αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. 

Ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα μία στο τόσο είναι καλό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι ανθυγιεινές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ (πρόχειρο φαγητό κλπ) και το υπερβολικό αλκοόλ είναι σαφώς επιβλαβείς για πολλούς.

Παγκοσμίως, υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο από το αλκοόλ και παίζει πρωταρχικό ρόλο σε περισσότερες από 200 ασθένειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πόση είναι υπερβολική ποσότητα αλκοόλ όμως;

Οι συνιστάμενες δόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα

Με κίνητρο την επιθυμία βελτίωσης της υγείας, οι αρχές σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει εθνικές οδηγίες ασφάλειας για την πρόσληψη αλκοόλ.

Όμως, ενώ οι αρχές φαίνεται να συμφωνούν ότι το να πίνετε «πάρα πολύ» μπορεί να προκαλέσει βλάβη, αυτό που δεν μπορούν πάντα να συμφωνήσουν είναι το πόσο είναι «πάρα πολύ». Αυτές οι οδηγίες ποικίλλουν ευρέως, από όριο 10g την ημέρα στις Κάτω Χώρες έως 40g της Νότιας Κορέας την ημέρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Συμμαχία για Υπεύθυνη Πόση.

Αυτό είναι ένα έως τέσσερα ποτά την ημέρα, αν θεωρήσετε ότι 10 γραμμάρια αλκοόλ είναι ένα ποτό – δηλαδή μία μπύρα. ένα μικρό ποτήρι κρασί 3,4 ουγγιών. ή μια ουγγιά οινοπνευματωδών ποτών – σε πολλές χώρες.

Οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς προτείνουν όχι περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στις ΗΠΑ, ένα «τυπικό ποτό» είναι μεγαλύτερο και έχει περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ. Έτσι, ένα τυπικό ποτό με 14 γραμμάρια αλκοόλ είναι μια κανονική μπύρα 12 ουγγιών με περίπου 5 τοις εκατό αλκοόλ. 5 ουγγιές κρασί που είναι περίπου 12 τοις εκατό αλκοόλ. και 1,5 ουγγιά αποσταγμένου οινοπνεύματος που είναι περίπου 40 τοις εκατό αλκοόλ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού (NIAAA).

Γιατί οι συνιστάμενες δόσεις διαφέρουν σε όλο τον κόσμο;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη διαφορετικότητα απόψεων. Ο Larry Altshuler, MD, ιατρός εσωτερικής ιατρικής και διευθυντής ποιότητας ζωής για τα Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου στο Tulsa της Οκλαχόμα, εξηγεί ότι ενώ όλα βασίζονται στην έρευνα, «Κάθε ομάδα, φυλή και φύλο ανταποκρίνεται διαφορετικά στο αλκοόλ.»

Επίσης, οι ερευνητές δεν χρησιμοποιούν τα ίδια μοντέλα ή μεθόδους για να μελετήσουν, λέει. «Μπορεί να είναι σαν τα μήλα και τα πορτοκάλια. Πώς μετράτε το αλκοόλ; Μονάδες, ποτά, μπουκάλια, κουτιά; Ποια είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Είναι ελαφρύ ή βαρύ; »

Ενώ ένα μισό λίτρο μπύρας τεσσάρων τοις εκατό περιέχει 16 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, ένα μισό λίτρο μπύρας πέντε τοις εκατό περιέχει 20 γραμμάρια. Και υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης και της υπερβολικής κατανάλωσης. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο συκώτι σας. Υπερφορτώνετε τα όργανα σας », λέει ο Δρ Altshuler.

Στις ΗΠΑ, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 4 ή περισσότερα ποτά σε μία συνεδρίαση (περίοδο περίπου 2 ωρών) για γυναίκες και 5 ή περισσότερα ποτά σε μία συνεδρίαση για άνδρες τουλάχιστον μία ημέρα τον προηγούμενο μήνα.

Δεδομένου ότι το σώμα σας μπορεί γενικά να επεξεργάζεται μόνο ένα ποτό την ώρα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο υπερβολικής δόσης αλκοόλ. Αυτό μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή και να προκαλέσει συμπτώματα όπως έμετο, επιληπτικές κρίσεις, αργό καρδιακό ρυθμό και χαμηλή θερμοκρασία σώματος.

Η Constance Scharff, PhD, συν-συγγραφέας του Ending Addiction for Good, λέει ότι πιστεύει ότι ο λόγος που οι χώρες διαφέρουν κατά την άποψή τους σχετικά με τα επίπεδα ασφαλούς πρόσληψης αλκοόλ «είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτισμικά» “Αλλά τα στοιχεία είναι σαφή ότι όσο περισσότερο πίνετε, τόσο η ποσότητα όσο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξετε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο αναθεώρησε την οδηγία για την κατανάλωση αλκοόλ σε μόλις 14 μονάδες την εβδομάδα, δηλαδή 16 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (μια μονάδα ισούται με 8 γραμμάρια αλκοόλ). Το ποσό αυτό ισχύει για άνδρες και γυναίκες, και με λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα, είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Το πραγματικό ερώτημα μπορεί να είναι το πόσο αλκοόλ είναι κακό για εσάς προσωπικά

Παρά τις μελέτες που ισχυρίζονται ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι καλό για εσάς, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η ασφαλέστερη ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καθόλου. Όπως λέει ο Δρ Scharff, «Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καλή για εσάς.

Το ερώτημα είναι, πόσο κακό είναι για σένα; ” Επιπλέον, ο Harold Urschel, MD, συγγραφέας και επικεφαλής ιατρικός στρατηγικός της Enterhealth, μιας εταιρείας ναρκωτικών και εθισμού που εδρεύει στο Ντάλας του Τέξας, προσθέτει, «επιστημονικά, το αλκοόλ είναι μια νευροτοξίνη και μια καρδιοτοξίνη. Απορρίπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και τραυματίζει το πάγκρεας. “ Συγκεκριμένα, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εκτός από άλλα προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, εάν πίνετε κάθε μέρα, λέει, “πρόκειται να αναπτύξετε μια ανοχή και χρειάζεστε όλο και περισσότερο για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.” (Εδώ είναι μερικά σημάδια που χρειάζεστε έναν ξηρό Ιανουάριο ή οποιονδήποτε άλλο μήνα.)

Ο Δρ Urschel υποστηρίζει τη σύσταση για την αποχή, αλλά λέει ότι συνειδητοποιεί ότι είναι «μη ρεαλιστικό».

«Όποιος έχει ιστορικό κατάχρησης ουσιών, διατροφικών διαταραχών, ενεργού ψυχικής ασθένειας, ιδιαίτερα κατάθλιψης, τραύματος ή άγχους ή σωματικών προβλημάτων όπως ο διαβήτης, ηπατική ή νεφρική νόσος –και αυτός δεν είναι ένας εξαντλητικός κατάλογος– θα πρέπει να απέχει πλήρως από τη χρήση αλκοόλ, »Λέει ο Δρ Scharff.

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θεωρείται ότι έχουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ εάν πληρούν δύο από τα 11 διαφορετικά κριτήρια σε χρονικό διάστημα ενός έτους, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ στο σημείο όπου παρεμβαίνει σε σχέσεις με την οικογένεια ή τους φίλους ή προσπαθούν να σταματήσουν το αλκοόλ και όχι το να είσαι ικανός να. Σχεδόν το 6 τοις εκατό ή περισσότερα από 14 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ είχαν διαταραχή χρήσης αλκοόλ το 2018, σύμφωνα με το NIAAA.

Ακόμα κι αν δεν έχετε προηγούμενη κατάσταση υγείας, ίσως αξίζει να ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές για να πίνετε λίγο λιγότερο και να περιορίσετε το αλκοόλ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, υπάρχουν ορισμένα θετικά οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από αυτά τα κρασιά χωρίς αλκοόλ για να αρχίσετε να κόβετε.

Οι οδηγίες για το αλκοόλ αποτελούν αφετηρία. Και παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ είναι τελικά μια προσωπική επιλογή, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ασκήσετε μετριοπάθεια και προσεκτική κατανάλωση.

Ναρκωτικά -Αλκοόλ

08.03.2021

ΟΚΑΝΑ: Ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης Δράμας Έβρου Καβάλας Ξάνθης και Ροδόπης με επιπλέον προσωπικό μέσω ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης Δράμας ,Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης ξεκίνησε την Τετάρτη 03/03/2021, την υλοποίηση της πράξης με τίτλο Πράξης «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014 -2020», με κωδικό ΟΠΣ 5053814. Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει, αφενός τη δράση των […]

26.02.2021

LSD: Πώς επιδρά η ναρκωτική ουσία στον εγκέφαλο και γιατί δοκιμάζεται από τους επιστήμονες;

Η -διάσημη από την εποχή των χίπις- ψυχεδελική ουσία LSD, η οποία τα τελευταία χρόνια άρχισε να δοκιμάζεται πάλι από τους επιστήμονες ακόμη και για ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς, αλλάζει τη συνείδηση των χρηστών, επειδή απελευθερώνει τον εγκέφαλο από τους συνήθεις φραγμούς του και επιτρέπει σε απομακρυσμένους και ξεχασμένους νευρώνες, που υπό κανονικές συνθήκες δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ […]

Kάπνισμα: Εντυπωσιακή η μείωση του ποσοστού των καπνιστών στη χώρα μας
24.02.2021

Kάπνισμα: Εντυπωσιακή η μείωση του ποσοστού των καπνιστών στη χώρα μας

Σε ποιες ηλικίες είναι περισσότερο επιβλαβής η κατανάλωση αλκοόλ
18.02.2021

Σε ποιες ηλικίες είναι περισσότερο επιβλαβής η κατανάλωση αλκοόλ

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Εκπαιδευτική προσέγγιση για την πρόληψη των εθισμών στους νέους με τη συμμετοχή της οικογένειας και του σχολείου
10.02.2021

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Εκπαιδευτική προσέγγιση για την πρόληψη των εθισμών στους νέους με τη συμμετοχή της οικογένειας και του σχολείου

Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας  Α. Π. Θ. :Είκοσι χρόνια προσφοράς σε εξαρτημένα άτομα
05.02.2021

Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α. Π. Θ. :Είκοσι χρόνια προσφοράς σε εξαρτημένα άτομα

Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο για το αλκοόλ για γονείς και εκπαιδευτικούς
23.01.2021

Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο για το αλκοόλ για γονείς και εκπαιδευτικούς

Καφεΐνη: Με ποιόν τρόπο δρα στον εγκέφαλο και μας κρατάει ξύπνιους; (βίντεο)
22.01.2021

Καφεΐνη: Με ποιόν τρόπο δρα στον εγκέφαλο και μας κρατάει ξύπνιους; (βίντεο)

Kάνναβη: Ποιές είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης; (βίντεο)
21.01.2021

Kάνναβη: Ποιές είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης; (βίντεο)

Το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά. Τι να κάνω;
05.01.2021

Το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά. Τι να κάνω;

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Υγεία
4

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021

Περισσότερα

08.03.2021

Ειδικές δερματοπάθειες στην κύηση

Τα δερματολογικά προβλήματα είναι συνηθισμένα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τις γνωστές δερματοπάθειες, που μπορεί να εμφανιστούν τη συγκεκριμένη περίοδο, υπάρχει μια ομάδα φλεγμονωδών νοσημάτων του δέρματος που αφορά αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη. Οι ειδικές δερματοπάθειες της κύησης είναι κυρίως τέσσερις: -το πεμφιγοειδές της κύησης, -το πολύμορφο εξάνθημα της κύησης, -η κνήφη της κύησης, και, […]

08.03.2021

Αυτοάνοση Πνευμονική Νόσος: Γιατί είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται εγκαίρως

Άνδρας που διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν 5 χρόνια επισκέπτεται το ρευματολόγο του για το ετήσιο τσεκ-απ. Ευτυχώς, η αρθρίτιδά του έχει ρυθμιστεί καλά με τα φάρμακα. Μπορεί να περπατήσει και να επιτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να νιώθει πόνο. Ωστόσο, τους τελευταίους 6 μήνες νιώθει δύσπνοια όταν ανεβαίνει σκάλες, ενώ παρουσιάζει επίσης ξηρό […]

5 Συμπτώματα οσφυϊκής δισκοκήλης που καθιστούν επείγουσα την αντιμετώπισή της
08.03.2021

5 Συμπτώματα οσφυϊκής δισκοκήλης που καθιστούν επείγουσα την αντιμετώπισή της

Εμβολισμός μητριαίων αρτηριών για την αντιμετώπιση συμπτωματικών ινομυωμάτων
08.03.2021

Εμβολισμός μητριαίων αρτηριών για την αντιμετώπιση συμπτωματικών ινομυωμάτων

Καλοήθεις νεοπλασματικές και μη κύστεις ωοθηκών
08.03.2021

Καλοήθεις νεοπλασματικές και μη κύστεις ωοθηκών

Νέες Οδηγίες για τα εμβόλια της COVID-19 στην Ιταλία και τη Γερμανία: Ποιοι θα λαμβάνουν μόνο μία δόση
08.03.2021

Νέες Οδηγίες για τα εμβόλια της COVID-19 στην Ιταλία και τη Γερμανία: Ποιοι θα λαμβάνουν μόνο μία δόση

Ιβερμεκτίνη: Αρνητικά τα αποτελέσματα για το φάρμακο στην αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19
08.03.2021

Ιβερμεκτίνη: Αρνητικά τα αποτελέσματα για το φάρμακο στην αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19

COVID-19: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά;
08.03.2021

COVID-19: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά;

«Γυναικεία Ανάσα» Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ε. Π.Ε. αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
08.03.2021

«Γυναικεία Ανάσα» Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ε. Π.Ε. αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διφθερίτιδα: Ποιές επιπτώσεις έφερε ο κορωνοϊός στην αντιμετώπιση της νόσου;
08.03.2021

Διφθερίτιδα: Ποιές επιπτώσεις έφερε ο κορωνοϊός στην αντιμετώπιση της νόσου;