Ψυχολογία

Τρεις τρόποι που η συμπεριφορική ψυχολογία μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Τρεις τρόποι που η συμπεριφορική ψυχολογία μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Δεν υπάρχει έλλειψη προγραμμάτων απώλειας βάρους εκεί έξω για να διαλέξετε, καθένα από τα οποία ισχυρίζεται ότι έχει το κλειδί για να χάσει κιλά.

Ένα από τα πιο πρόσφατα δημοφιλή προγράμματα απώλειας βάρους εκεί έξω είναι το Noom , το οποίο ισχυρίζεται ότι η συμπεριφορική ψυχολογία είναι το κλειδί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος οριστικά – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν επιτυχία στο παρελθόν.

Η συμπεριφορική ψυχολογία στοχεύει να κατανοήσει γιατί συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και να αναλύουμε πρότυπα στις πράξεις και τις συμπεριφορές μας .

Η χρήση του για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σημαίνει κατανόηση των πολλών παραγόντων που επηρεάζουν την αύξηση βάρους, όπως η εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα. 

Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αλλαγές για να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν και μια μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα του Noom όσον αφορά την απώλεια βάρους, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν είναι πιο επιτυχημένο από άλλα παρόμοια προγράμματα για την υποβοήθηση της απώλειας βάρους.

Ωστόσο, γνωρίζουμε από ένα ευρύ σώμα ερευνών ότι πολλές τεχνικές συμπεριφορικής ψυχολογίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος με επιτυχία.

1. Ορισμός στόχου

Πολλά προγράμματα απώλειας βάρους ξεκινούν ζητώντας από τους ανθρώπους να θέσουν έναν στόχο. 

Και η έρευνα δείχνει πράγματι ότι η δημιουργία αυτής της «πρόθεσης» πραγματικά σας παρακινεί να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας .

Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο στόχος σας είναι να χάσετε ένα συγκεκριμένο ποσό βάρους , να τρώτε πιο υγιεινά ή να ασκηθείτε περισσότερο .

Όμως, δεδομένου ότι η σωματική δραστηριότητα από μόνη της είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους , ένας συνδυασμός στόχων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός για να κρατήσει τους ανθρώπους με κίνητρο και να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους.

Πόσους στόχους όμως πρέπει να βάλει ένας άνθρωπος; 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο συχνός καθορισμός στόχων σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να εφαρμόσετε αλλαγές, πράγμα που σημαίνει τελικά ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να χάσετε βάρος.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των στόχων που πρέπει να τεθούν.

Γυναίκα που εκτελεί lunges κρατώντας αλτήρες.

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι στόχοι έπρεπε να είναι συγκεκριμένοι – για παράδειγμα, να στοχεύετε να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα, μέχρι να χάσετε είκοσι κιλά συνολικά.

 Ωστόσο, πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια – με δεδομένα που δείχνουν ότι ο καθορισμός στόχων είναι αποτελεσματικός ακόμα κι αν οι στόχοι είναι αόριστα καθορισμένοι (όπως το να στοχεύετε να είστε πιο δραστήριοι, αντί να στοχεύετε να τρέχετε για δέκα λεπτά καθημερινά).

Η κριτική επιτροπή είναι επίσης έξω για το αν οι στόχοι πρέπει να είναι μεγάλοι ή μικροί.

Αλλά μια ανασκόπηση που εξέτασε τον καθορισμό στόχων για αλλαγή συμπεριφοράς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καθορισμός στόχων ήταν αποτελεσματικός όταν οι στόχοι ήταν:

-δύσκολοι,

-τέθηκαν δημόσια και,

-ήταν ομαδικός στόχος. 

Ενώ μόνο το 6% των μελετών σε αυτήν την ανασκόπηση αφορούσαν συγκεκριμένα την απώλεια βάρους, άλλες έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλους στόχους (όπως να χάσουν 20 κιλά σε τρεις μήνες) χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους με μικρότερους στόχους (όπως να χάσουν 5 κιλά στο ίδιο χρονικό πλαίσιο).

Το ίδιο έχει βρεθεί και για τους στόχους που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα – δείχνοντας πόσο σημαντικός είναι ο καθορισμός στόχων.

2. Αυτοπαρακολούθηση

Η μέτρηση του βάρους σας και του τι τρώτε – γνωστή ως «αυτοελέγχου» – είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές από τον τομέα της συμπεριφορικής ψυχολογίας για την απώλεια βάρους. 

Περιλαμβάνεται επίσης στα περισσότερα προγράμματα διαχείρισης βάρους.

Η αυτοπαρακολούθηση λειτουργεί με το:

να σας κάνει να συνειδητοποιείτε καλύτερα τι τρώτε,

– πίνετε και,

-τι συμβαίνει με το βάρος σας.

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού επιεικής, ανθυγιεινών τροφών .

Οι άνθρωποι που έχουν επιτυχία στο να χάσουν βάρος – και να το κρατήσουν μακριά – ζυγίζονται τακτικά.

Έρευνες δείχνουν ότι το να ζυγίζεσαι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα οδηγεί στη μεγαλύτερη επιτυχία – με μια μελέτη μάλιστα να προτείνει να ζυγίζεσαι καθημερινά.

Η καταγραφή του τι τρώτε απαιτεί περισσότερο χρόνο από το να ζυγιστείτε, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και αποδεδειγμένα λειτουργεί .

Το κόλπο εδώ είναι να βρείτε έναν εύκολο τρόπο να το κάνετε αυτό, ώστε να μπορείτε να το διατηρήσετε. 

Ενώ η συμπλήρωση ημερολογίων τροφίμων λειτουργεί, οι άνθρωποι μπορεί συχνά να αισθάνονται ότι δεν έχουν χρόνο ή είναι πολύ κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας για να το κάνουν. 

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι να καταγράψετε τι τρώτε όταν αρχίζετε για πρώτη φορά να προσπαθείτε να χάσετε βάρος, και μετά να ζυγιστείτε για να διατηρήσετε το στόχο σας.

Εάν το βάρος σας ανεβαίνει ξανά, επιστρέψτε στην καταγραφή του τι τρώτε.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η παρακολούθηση του βάρους και της δίαιτας –ιδιαίτερα με το βάρος– μπορεί να δημιουργήσει εμμονή και να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.

Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτοπαρακολούθηση δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα. 

Συνολικά, η αυτο-παρακολούθηση μπορεί να μην λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη για πολλούς.

3. Κοινωνική υποστήριξη

Η τρίτη στρατηγική είναι να λαμβάνετε σχόλια και υποστήριξη από φίλους, συγγενείς ή εποπτευόμενα προγράμματα .

Ο λόγος που βοηθάει η κοινωνική υποστήριξη είναι επειδή δημιουργεί μια αίσθηση ευθύνης .

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παρακολουθούν προγράμματα απώλειας βάρους με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους είναι πιο πιθανό να το ακολουθήσουν και να χάσουν περισσότερο βάρος.

Δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένο άτομο που να είναι καλύτερο για κίνητρο – το σημαντικό είναι ότι οι υποστηρικτές είναι αφοσιωμένοι .

Δεδομένου ότι τα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους που χρησιμοποιούν αυτές τις στρατηγικές από τη συμπεριφορική ψυχολογία λειτουργούν , το κλειδί είναι να βρείτε ένα πρόγραμμα που σας αρέσει και να το τηρήσετε.

Εάν ένα πρόγραμμα ή μια εφαρμογή δεν σας αρέσει, τότε βάλτε έναν στόχο, μετρήστε την πρόοδό σας και ζητήστε από κάποιον στον κοινωνικό σας κύκλο να σας βοηθήσει.

Πηγή: https://theconversation.com/three-ways-behavioural-psychology-might-help-you-lose-weight-156257

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού