Ψυχολογία

Η επιλόχεια κατάθλιψη “χτυπά” και τους νέους μπαμπάδες

Το να γίνεις νέος πατέρας μπορεί να είναι μια δύσκολη αλλά και συγκλονιστική στιγμή . 

Όλο και περισσότερο, ακούμε για τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία που μπορεί να έχει αυτό στους άνδρες, με ορισμένες έρευνες να υποδηλώνουν ότι ένας στους δέκα άνδρες πάσχει από μεταγεννητική  κατάθλιψη .

Ενώ συχνά υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση και υποστήριξη ψυχικής υγείας για τις μητέρες κατά τη μεταγεννητική περίοδο, πολλοί πατέρες δεν λαμβάνουν την ίδια ποσότητα πληροφοριών και υποστήριξη για τη δική τους ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αυτό ήταν κάτι που αποκάλυψε η προηγούμενη έρευνά μας, δείχνοντας ότι οι άνδρες δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονταν – τόσο για τη δική τους ψυχική υγεία όσο και για να γνωρίζουν πώς να υποστηρίξουν καλύτερα τη σύντροφό τους μέσω των αγώνων ψυχικής υγείας της.

Υπάρχει σημαντική ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε τους άνδρες που αγωνίζονται. 

Όχι μόνο αυτό θα βελτιώσει την υγεία και την ευημερία τους, αλλά πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η θεραπεία της γονικής κατάθλιψης (τόσο στις μητέρες όσο και στους πατέρες) μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη και για την ψυχική υγεία του παιδιού.

Στήριξη νέων πατέρων

Ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που αφορούσε τη μεταγεννητική ψυχική υγεία, πήραμε συνεντεύξεις από επτά πατέρες και τους ρωτήσαμε:

-για τις εμπειρίες τους ως νέος γονέας,

-την αλληλεπίδραση με επισκέπτες υγείας και,

-την εμπειρία τους να υποστηρίζουν τη σύντροφό τους μέσω των αγώνων ψυχικής υγείας της.

Όλοι οι πατέρες με τους οποίους μιλήσαμε ένιωσαν πίεση να υποστηρίξουν τον σύντροφό τους και να είναι ο «προστάτης» της οικογένειας, ένιωθαν επίσης ότι δεν είχαν τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να το κάνουν – ειδικά αν η σύντροφός τους πάλευε με την ψυχική της υγεία. 

Συνολικά, όλοι συμφώνησαν επίσης ότι το να έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταγεννητική περίοδο και τη μεταγεννητική ψυχική ασθένεια θα τους βοηθούσε καλύτερα να υποστηρίξουν τον σύντροφό τους – και να μειώσουν τον αντίκτυπο τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Παρόλα αυτά, κάθε πατέρας που ρωτήσαμε ένιωθε ότι οι επίσημες υπηρεσίες (όπως οι επισκέψεις υγείας ή οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας) δεν συμμεριζόταν αυτή την άποψη – συχνά αφήνοντάς τους έξω από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις επιλογές θεραπείας και υποστήριξης. 

Αυτό οδήγησε σε αίσθημα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης για το σύστημα – ειδικά μη γνωρίζοντας πώς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον σύντροφό τους μεταξύ των συναντήσεων παροχής συμβουλών.

Και οι επτά πατέρες ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν σε έναν επισκέπτη υγείας, ακόμα κι αν χρειαζόταν βοήθεια για να στηρίξουν τον σύντροφό τους ή να βοηθήσουν με τη δική τους ψυχική υγεία ή να αντιμετωπίσουν τον νέο τους ρόλο ως γονέας.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει αυτό, διαπιστώνοντας ότι οι άνδρες αισθάνονται αποκλεισμένοι από αυτές τις υπηρεσίες ή αισθάνονται ότι δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται έτσι – συμπεριλαμβανομένων των πατεράδων που αισθάνονται ότι πρέπει να είναι δυνατοί ή δεν μπορούν να είναι συναισθηματικοί, ή επειδή η εργασία τους μπορεί να τους εμποδίσει να βρίσκονται εκεί κατά τη διάρκεια επισκέψεων υγείας .

Ψυχική υγεία

Αν και δεν ήθελαν όλοι οι πατέρες που ρωτήσαμε να έχουν υποστήριξη για τη δική τους ψυχική υγεία, εκείνοι που το έκαναν ένιωθαν ότι δεν είχαν πού να πάνε για υποστήριξη.

Τέσσερις από τους πατέρες ένιωθαν ότι αν δέχονταν υποστήριξη, θα προτιμούσαν άτυπη υποστήριξη ψυχικής υγείας (όπως να μιλήσουν με φίλους ή άλλους πατεράδες).

Αλλά όλοι συμφώνησαν ότι υπήρχε ένα στίγμα ενάντια στην αναζήτηση βοήθειας για την ψυχική τους υγεία, θεωρώντας ότι ήταν λιγότερο αρρενωπό αν το έκαναν.

Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς γνωρίζουμε ότι περίπου το 36% των ανδρών που αγωνίζονται με κακή ψυχική υγεία δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται .

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι επαγγελματίες υγείας συχνά δεν βλέπουν τους πατέρες ως προτεραιότητα και οι πατέρες αισθάνονται απρόθυμοι να εκφράσουν ότι χρειάζονται υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ένας άλλος λόγος που προκαλεί ανησυχία αυτή η έλλειψη υποστήριξης είναι επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κακής ψυχικής υγείας τόσο για τις μητέρες όσο και για τους πατέρες την περίοδο αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. 

Αυτό συμβαίνει συχνά λόγω των σημαντικών αλλαγών στη ζωή και της ανάγκης προσαρμογής σε μια σειρά νέων ρόλων και εργασιών.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι περίπου το 5-10% των πατέρων βιώνουν περιγεννητική κατάθλιψη , ενώ ένα επιπλέον 5-15% αντιμετωπίζει περιγεννητικό άγχος.

Όμως, ενώ η ψυχική υγεία των μητέρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχεται τακτικά στην περιγεννητική περίοδο από επισκέπτες υγείας, δεν ισχύει το ίδιο για τους πατέρες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια ώθηση να αναγνωριστεί η ανάγκη να αξιολογείται τακτικά η ψυχική υγεία των ανδρών και στην περιγεννητική περίοδο .

Κάτι τέτοιο θα έβλεπε δυνητικά περισσότερους άντρες να διαγνωστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία με παθήσεις ψυχικής υγείας που διαφορετικά θα είχαν περάσει απαρατήρητες – προς όφελος όχι μόνο των πατεράδων , αλλά και των μητέρων και των παιδιών.

Αν και η μελέτη μας πήρε συνέντευξη μόνο από έναν μικρό αριθμό πατέρων, άλλες έρευνες με μπαμπάδες βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα . 

Εκτός από τη διασφάλιση ότι οι άνδρες έχουν κάποιον να μιλήσουν ή κάπου όπου μπορούν να πάνε για υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η έρευνα προτείνει επίσης ότι η αύξηση του γραμματισμού ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει περισσότερους άνδρες να αναζητήσουν βοήθεια εάν τη χρειάζονται.

Ενώ υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης υποστήριξης των πατεράδων κατά τη μεταγεννητική περίοδο και ορισμένες υπηρεσίες που αφορούν τους πατέρες (όπως Dads Matter UK, SureStart, Fatherhood Institute, Fathers Reaching out, #HowAreYouDad?), υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το ποια είναι η υποστήριξη τόσο αποδεκτό όσο και αποτελεσματικό για τους πατέρες. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έρευνα πρέπει να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέψεις υγείας και άλλες υπηρεσίες μπορούν να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τους πατέρες με τρόπο που να τους ωφελεί και να λειτουργεί γι’ αυτούς.

Πηγή: https://theconversation.com/becoming-a-new-parent-is-challenging-and-fathers-need-support-too-168542

Ψυχολογία

28.04.2025

Friends with Benefits: Φιλία… με μπόνους!

Σχέσεις χωρίς απαιτήσεις, χωρίς δράματα, χωρίς τα κλασικά ερωτήματα του τύπου «τι είμαστε εμείς οι δύο;» ή, μήπως, όχι και τόσο απλά;

23.04.2025

Minimalism: Φιλοσοφία ζωής ή digital lifestyle;

Δεν είναι απλώς το να έχεις λιγότερα, αλλά το να επιλέγεις συνειδητά τι κρατάς και τι αποχωρίζεσαι – υλικό ή άυλο

22.04.2025

Έρευνα-σοκ: Τα κινητά τηλέφωνα εθίζουν τους χρήστες όπως τα… ναρκωτικά!

17.04.2025

9 δοκιμασμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανέβετε ψυχολογικά

15.04.2025

Η Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία και ο ρόλος της Θρησκείας στη ζωή του ανθρώπου

11.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς η Nomophobia συνδέεται με τον ναρκισσισμό

09.04.2025

Η Επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Εργασιακό Χώρο: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Μελλοντικές Εξελίξεις

09.04.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη

08.04.2025

Ψυχογενής φαγούρα: Ποια τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση

08.04.2025

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Πώς επηρεάζουν την υγεία μας WiFi και κινητά

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού