Ψυχολογία

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και οι μέρες γίνονται πιο μικρές, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι έχουν λιγότερη ενέργεια και δεν αισθάνονται τόσο θετικά όσο συνήθως.

Αν και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι προσωρινά για μερικούς, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παλεύει σταθερά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με έναν τύπο κατάθλιψης που είναι γνωστός ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD).

Τα συμπτώματα του SAD μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλή διάθεση,
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για πράγματα που απολάμβανες στο παρελθόν,
  • Αλλαγή στην όρεξη (συνήθως τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο),
  • Αλλαγή στον ύπνο (συνήθως πολύς ύπνος),
  • Αίσθημα αναξιότητας.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σαφείς σχετικά με το τι προκαλεί το SAD, αλλά είναι πιθανό να είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο.

Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του υποθαλάμου (η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει βιολογικές διεργασίες όπως η διάθεση, ο ύπνος και η όρεξη) ή στην παραγωγή υπερβολικής ποσότητας μελατονίνης (μια ορμόνη που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, η οποία παράγεται από επίφυση του εγκεφάλου).

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι έχουμε έναν διαταραγμένο κιρκάδιο ρυθμό – τη φυσική, εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Φυσικά, μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ΕΔΕ – ωστόσο, λόγω έλλειψης συγκεκριμένης έρευνας, δεν είναι βέβαιο εάν αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων υπάρχουν πραγματικά και αν ναι, γιατί.

Ξεπερνώντας το

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους αρχίζουν να βελτιώνονται όταν οι εποχές αρχίζουν να αλλάζουν και πλησιάζει η άνοιξη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι κατά τους χειμερινούς μήνες για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους.

Για τα άτομα με SAD, οι κύριες συνιστώμενες θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχολογικές παρεμβάσεις (όπως θεραπείες συζήτησης με τον ειδικό) ή λήψη φαρμάκων (όπως ένα αντικαταθλιπτικό).

Η έρευνα δείχνει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (η οποία επικεντρώνεται στην αμφισβήτηση των ενοχλητικών σκέψεών μας και στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το SAD.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη κατάθλιψη όταν παρακολουθήθηκε ένα χρόνο αργότερα σε σύγκριση με τη θεραπεία με φως (άλλη θεραπεία που χρησιμοποιείται μερικές φορές για SAD, η οποία περιλαμβάνει το κάθισμα μπροστά ή κάτω από ένα κουτί που εκπέμπει πολύ έντονο φως, για περίπου 20-30 λεπτά ή περισσότερο καθημερινά).

Ένα βασικό μέρος της CBT είναι η υποστήριξη των ασθενών σε μια τεχνική που ονομάζεται συμπεριφορική ενεργοποίηση , η οποία στοχεύει στη βελτίωση της διάθεσης ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δομούν την ημέρα τους και να συμμετέχουν σε ουσιαστικές, ευχάριστες δραστηριότητες – ένα χόμπι, για παράδειγμα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά (συγκεκριμένα SSRIs) μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων του SAD.

Η φωτοθεραπεία

Η φωτοθεραπεία επίσης διερευνάται επί του παρόντος ως θεραπεία για το SAD.

Δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι μια αναδυόμενη θεραπεία, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της ως αυτόνομης θεραπείας για το SAD παραμένει άγνωστη.

Αλλά μια μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με φως μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης,  όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά.

Βγείτε στο Φως

Εκτός από την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το SAD κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.

Η έξοδος από το σπίτι και η λήψη φυσικού φωτός της ημέρας είναι ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν για τον εαυτό τους οι άνθρωποι που βιώνουν SAD.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη περισσότερου φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων .

Οι ερευνητές της μελέτης έβαλαν τους συμμετέχοντες είτε να πηγαίνουν για έναν καθημερινό περίπατο μιας ώρας σε εξωτερικούς χώρουςνα χρησιμοποιήσουν ένα κουτί τεχνητού φωτός χαμηλής δόσης για 30 λεπτά την ημέρα για μια περίοδο μιας εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες που πήγαιναν για καθημερινή βόλτα εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με αυτούς που εκτέθηκαν σε τεχνητό φως.

Αν και είναι αβέβαιο ακριβώς γιατί το φως της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένα εύκολο και αποτελεσματικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους κάθε μέρα.

Ο ρόλος της άσκησης

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως τα επίπεδα άσκησης και η διατροφή) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόκληση όσο και στη διαχείριση της κατάθλιψης.

 Όσον αφορά ειδικότερα το SAD, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η άσκηση (από μόνη της ή σε συνδυασμό με θεραπεία φωτός) μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Και πάλι, είναι ακόμα ασαφές γιατί συμβαίνει αυτό.

Όμως η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό μας .

Μια ανασκόπηση που εξέτασε την επίδραση της άσκησης στην κατάθλιψη έχει επισημάνει τόσο τα ψυχολογικά (όπως η άσκηση που αποσπά την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις και ένα μέσο κοινωνικοποίησης) όσο και τα φυσιολογικά (όπως αλλαγές στα επίπεδα ενδορφίνης ή κορτιζόλης), οφέλη.

Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να διαχειριστούν τα συμπτώματα του SAD κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματα και τα συναισθήματα – ειδικά εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν ή εάν η κατάσταση γίνεται δύσκολο να διαχειριστεί.

Εάν δυσκολεύεστε ή αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την υποστήριξη ψυχικής υγείας, μιλήστε με τον γιατρό σας ή/και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με υποστηρικτικές οργανώσεις.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://theconversation.com/seasonal-depression-why-it-happens-and-how-to-manage-the-symptoms-171257?

Ψυχολογία

28.04.2025

Friends with Benefits: Φιλία… με μπόνους!

Σχέσεις χωρίς απαιτήσεις, χωρίς δράματα, χωρίς τα κλασικά ερωτήματα του τύπου «τι είμαστε εμείς οι δύο;» ή, μήπως, όχι και τόσο απλά;

23.04.2025

Minimalism: Φιλοσοφία ζωής ή digital lifestyle;

Δεν είναι απλώς το να έχεις λιγότερα, αλλά το να επιλέγεις συνειδητά τι κρατάς και τι αποχωρίζεσαι – υλικό ή άυλο

22.04.2025

Έρευνα-σοκ: Τα κινητά τηλέφωνα εθίζουν τους χρήστες όπως τα… ναρκωτικά!

17.04.2025

9 δοκιμασμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανέβετε ψυχολογικά

15.04.2025

Η Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία και ο ρόλος της Θρησκείας στη ζωή του ανθρώπου

11.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς η Nomophobia συνδέεται με τον ναρκισσισμό

09.04.2025

Η Επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Εργασιακό Χώρο: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Μελλοντικές Εξελίξεις

09.04.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη

08.04.2025

Ψυχογενής φαγούρα: Ποια τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση

08.04.2025

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Πώς επηρεάζουν την υγεία μας WiFi και κινητά

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού