Ψυχολογία

Πώς να διαχειριστείτε φυσικά και αποτελεσματικά το άγχος

Πώς να διαχειριστείτε φυσικά και αποτελεσματικά το άγχος
Οι περίπλοκες και αγχωτικές καταστάσεις μπορούν να σας φθείρουν λίγο-λίγο αν δε γνωρίζετε πώς να τις αντιμετωπίσετε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος.

Διαχειριστείτε σωστά το άγχος. Ναι, πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία και μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος ο οποίος, παραδόξως, δημιουργεί περισσότερο άγχος. Παρότι ένα συγκεκριμένο επίπεδο άγχους θεωρείται ωφέλιμο καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε δύσκολες καταστάσεις, όπως ένα διαγώνισμα ή τις ευθύνες στη δουλειά, το άγχος μπορεί να σας βλάψει αν το αφήσετε ανεξέλεγκτο. 

Ευτυχώς, υπάρχουν τεχνικές και συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος, αποτρέποντάς το να σας παραλύσει, να σας κάνει να δράσετε ανεξέλεγκτα, ή να σας οδηγήσει ακόμη και σε παθολογικές ασθένειες.

Τα προβλήματα που δημιουργεί το άγχος

Το άγχος είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος στις πολύπλοκες καταστάσεις.

Ο Δρ. Hans Selye αναγνώρισε τρία επίπεδα άγχους τα οποία προσδιορίζουν διαφορετικά στάδια που βιώνουμε όταν εκτιθέμεθα σε αγχωτικές καταστάσεις:

1. Εγρήγορση

Αυτή είναι η άμεση αντίδραση σε μια επικίνδυνη ή δύσκολη κατάσταση. Οι ρυθμοί της καρδιάς αυξάνονται, απελευθερώνονται ορμόνες όπως η κορτιζόλη, και το σώμα λαμβάνει μια ώθηση αδρεναλίνης. Η τελευταία σας βοηθά ν’ αντιδράσετε.

2. Αντίσταση

Μετά την πρώτη σύγκρουση, είναι φυσικό για το σώμα να χαλαρώσει και ν’ ανακτήσει τα φυσιολογικά του επίπεδα. Ωστόσο, αν δεν ξεπεραστεί η κατάσταση που δημιούργησε το άγχος, το σώμα παραμένει σε εγρήγορση και συνηθίζει στα υψηλά επίπεδα πίεσης και ορμονών.

3. Εξάντληση

Το άγχος γίνεται χρόνιο και το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα του για να πολεμήσει. Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν συναισθηματικές και φυσικές επιπτώσεις όπως:

  • Εξάντληση
  • Κατάθλιψη
  • Κόπωση
  • Αγωνία
  • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Γαστρεντερικές και καρδιαγγειακές διαταραχές

Κάποιες φορές οι αγχωτικές καταστάσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά αν βρείτε τον τρόπο να τις διαχειριστείτε σωστά, πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους μπορείτε να τις αποφύγετε πλήρως ή να τις μειώσετε.

Πώς να διαχειριστείτε σωστά το άγχος

Η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ψυχολογίας (APA) ισχυρίζεται ότι υπάρχουν διάφορα είδη άγχους, και ότι κάθε άτομο πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο για τη διαχείρισή του. Κατ’ επέκταση, κάθε άνθρωπος θα πρέπει ν’ ανακαλύψει τα αίτια του άγχους προκειμένου να μειώσει την επιρροή του.

Εδώ σας έχουμε κάποιες συμβουλές:

Διαχωρίστε, προσωρινά, τον εαυτό σας από τον παράγοντα πρόκλησης άγχους

Μόλις δείτε ότι μια κατάσταση σάς αγχώνει, διαχωρίστε τον εαυτό σας από αυτή όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αποφυγή του προβλήματος, το οποίο οφείλετε να λύσετε, αλλά με το να κάνετε ένα πνευματικό διάλειμμα.

Άσκηση

Η άσκηση ρυθμίζει τις παθολογικές διεργασίες που εμπλέκονται στο άγχος και την αγωνία. Μια μελέτη σε 288 οικογένειες, η οποία διενεργείτο πάνω από 10 χρόνια, έδειξε ότι όσοι γυμνάζονται έχουν λιγότερο άγχος και ξεπερνούν τα πρώτα στάδια του άγχους ταχύτερα απ’ όσους δεν κάνουν καμία φυσική δραστηριότητα.

Το ανωτέρω είναι αποτέλεσμα διαφόρων αντιδράσεων που προκαλεί η άσκηση στο σώμα:

  1. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικά παυσίπονα που παράγει το σώμα.
  2. Η ορμονική δραστηριότητα μειώνεται με την άσκηση, που σημαίνει ότι το σώμα απελευθερώνει λιγότερη κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους.
  3. Η άσκηση σας βοηθά να κοιμηθείτε, άρα να ξεκουράσετε πνεύμα και σώμα.

Μια καθημερινή ρουτίνα γυμναστικής όπως περπάτημα, χορός, ή ποδήλατο μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε σωστά το άγχος.

Διαχειριστείτε σωστά το άγχος – Κάντε γιόγκα

Η γιόγκα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης του άγχους. Πέραν από τα οφέλη της άσκησης που εξηγήσαμε παραπάνω, μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα δρα ως αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό, και χαλαρώνει το μυαλό. Επιπλέον, η γιόγκα προάγει τη συγκέντρωση, και έτσι σας βοηθά να διαχωρίσετε, πνευματικά, τον εαυτό σας από την αγχωτική κατάσταση.

Βρείτε ένα κατάλληλο μέρος και αφιερώστε λίγα λεπτά την ημέρα για να κάνετε γιόγκα.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός προάγει τη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος. Επικεντρώνοντας την προσοχή σας στην αναπνοή σας ή στο περιβάλλον γύρω σας, θα πιέσετε τον εαυτό σας να βγει, προσωρινά, από το πρόβλημα που σας αγχώνει και θα αποκτήσετε μια νέα οπτική.

Διαχειριστείτε σωστά το άγχος – Δοκιμάστε φυσικά αντικαταθλιπτικά

Τα φυσικά εγχύματα από βότανα όπως είναι η βαλεριάνα, το πράσινο τσάι, και το μελισσόχορτο μειώνουν αποδεδειγμένα το άγχος.

Κάντε διασκεδαστικές δραστηριότητες με άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά

Η κοινωνικοποίηση είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την εξάλειψη του άγχους όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Εξάλλου, οποιαδήποτε δραστηριότητα σάς βοηθά να καθαρίσετε το μυαλό σας, σας βοηθά να διαχειριστείτε σωστά το άγχος. Αν επικεντρώσετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο πέραν των προβλημάτων σας, θα είστε περισσότερο ήρεμοι. Αν η δραστηριότητα που θα επιλέξετε είναι διασκεδαστική, θα σας βοηθήσει περισσότερο επειδή το γέλιο βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος.

Μπορείτε, επίσης, να κάνετε άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν το μυαλό και το σώμα σας να κάνουν ένα διάλειμμα. Ακούστε μουσική, επισκεφθείτε νέα μέρη με καλή παρέα, εξασκήστε κάποιο χόμπι όπως ζωγραφική, συγγραφή, ή κάντε κάποια χειροτεχνία. Κάντε διαφορετικά και διασκεδαστικά πράγματα για ν’ αποσπαστείτε από το άγχος σας.

Αν δε λειτουργήσει κάτι από τα παραπάνω, τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό. Οι ψυχολόγοι είναι προετοιμασμένοι να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε σωστά το άγχος και θα σας καθοδηγήσουν να το ξεπεράσετε.

Ψυχολογία

08.12.2021

Πώς η αβεβαιότητα μπορεί να βλάψει την ικανότητά μας να παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις

Λαμβάνουμε αποφάσεις κάθε μέρα, πολλές από τις οποίες είναι τόσο ξεκάθαρες που σχεδόν δεν παρατηρούμε ότι τις παίρνουμε.  Αλλά τείνουμε να δυσκολευόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε αποφάσεις που έχουν αβέβαια αποτελέσματα, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι γνωστικοί επιστήμονες ενδιαφέρονται εδώ και καιρό να κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν τέτοιες αβέβαιες αποφάσεις. Τώρα η νέα μας έρευνα , που δημοσιεύτηκε […]

06.12.2021

Η κάνναβη επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος -Πιθανώς και τους απογόνους

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος, αλλά υπάρχει μια παράμετρος που στοιχηματίζουμε ότι δεν περιμένατε: Η εισπνοή ατμού κάνναβης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος – στους απογόνους σας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxicological Sciences , διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που βίωσαν μια έντονη αλλά σύντομη έκθεση σε ατμούς κάνναβης είχαν μειωμένο […]

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένοι;
29.11.2021

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένοι;

Η μοναξιά κάνει τον οργανισμό ευάλωτο στις λοιμώξεις
26.11.2021

Η μοναξιά κάνει τον οργανισμό ευάλωτο στις λοιμώξεις

ΗΠΑ: Κοντά στην νίκη κατά της μάστιγας των «ναρκομανών με συνταγή»
25.11.2021

ΗΠΑ: Κοντά στην νίκη κατά της μάστιγας των «ναρκομανών με συνταγή»

Ουσία της οσμής του σώματος κάνει τους άνδρες πιο ήρεμους αλλά τις γυναίκες πιο επιθετικές
22.11.2021

Ουσία της οσμής του σώματος κάνει τους άνδρες πιο ήρεμους αλλά τις γυναίκες πιο επιθετικές

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες
22.11.2021

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες

Συνεργασία του Δήμου Μεταμόρφωσης με το ΚΕΘΕΑ
19.11.2021

Συνεργασία του Δήμου Μεταμόρφωσης με το ΚΕΘΕΑ

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα
18.11.2021

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Πως να είστε ευτυχισμένοι: 25 συνήθειες που πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας
18.11.2021

Πως να είστε ευτυχισμένοι: 25 συνήθειες που πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

08.12.2021

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα και θεραπείες

Με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη είχε συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, για το «καυτό» ζήτημα που έχει προκύψει με τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.. Ο κ. Βαρδακαστάνης παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό ενημερώνοντάς τον το άρθρο 38 του Ν.4865/2021 είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τη νοσηρότητα του COVID – 19, τις επιπλοκές, […]

08.12.2021

Clinical Research Conference 2021: «Οι κλινικές μελέτες μετά την πανδημία»

Παρά την πανδημία, η έγκριση νέων κλινικών μελετών στη χώρα μας συνεχίζει να βελτιώνεται, αντανακλώντας την αναπτυξιακή ώθηση που έχει δώσει το μέτρο του συμψηφισμού των δαπανών για έρευνα με την αυτόματη επιστροφή (clawback), αλλά και την ευρύτερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εγγενείς αδυναμίες, όπως είναι η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις, παραμένουν και έχουν επιδεινωθεί […]

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά από το “Όλοι Μαζί Μπορούμε”
08.12.2021

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά από το “Όλοι Μαζί Μπορούμε”

ΥΓΕΙΑ: Ανανέωση του χορηγικού προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μια ακόμη τετραετία
08.12.2021

ΥΓΕΙΑ: Ανανέωση του χορηγικού προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μια ακόμη τετραετία

Εργαστηριακοί Ιατροί Medisyn προς Πλεύρη: Να καταργηθεί άμεσα το clawback
08.12.2021

Εργαστηριακοί Ιατροί Medisyn προς Πλεύρη: Να καταργηθεί άμεσα το clawback

Γεωγραφική κατανομή: 1.783 κρούσματα στην Αττική – 935 στη Θεσσαλονίκη
08.12.2021

Γεωγραφική κατανομή: 1.783 κρούσματα στην Αττική – 935 στη Θεσσαλονίκη

Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ετοιμότητά της στον τομέα της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας
08.12.2021

Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ετοιμότητά της στον τομέα της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας

COVID-19: 5.899 νέα κρούσματα – 709 διασωληνωμένοι – 81 νέοι θάνατοι
08.12.2021

COVID-19: 5.899 νέα κρούσματα – 709 διασωληνωμένοι – 81 νέοι θάνατοι

Τραυματιοφορείς: Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη για τις «τρομακτικές» ελλείψεις προσωπικού
08.12.2021

Τραυματιοφορείς: Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη για τις «τρομακτικές» ελλείψεις προσωπικού

Πιστοποιητικό νόσησης: Εισήγηση να διαρκεί μόνο 3 μήνες
08.12.2021

Πιστοποιητικό νόσησης: Εισήγηση να διαρκεί μόνο 3 μήνες