Ψυχολογία

Πώς να διατηρείς επαφή με την επικαιρότητα χωρίς να επιβαρύνεις την ψυχική σου υγεία

4 απλοί τρόποι για να ανακτήσεις τον έλεγχο της διάθεσής σου
Πώς να διατηρείς επαφή με την επικαιρότητα χωρίς να επιβαρύνεις την ψυχική σου υγεία

Όταν η επικαιρότητα προσπαθεί να μας πάρει από κάτω, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε καλή διάθεση.

Ειδικά σε μια περίοδο που η καθημερινότητά μας αλλάζει και χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες.

Υπάρχουν όμως τρόποι να ανακτήσουμε τον έλεγχο της διάθεσής μας και να διατηρήσουμε θετική ενέργεια. 

Σίγουρα δεν είναι λύση να κλείσουμε τα πάντα και να απομονωθούμε εντελώς από την πληροφορία, ο άνθρωπος άλλωστε είναι κοινωνικό ον.

Θέλουμε να έχουμε επαφή με την επικαιρότητα και να μένουμε ενημερωμένοι, αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να μας γεμίζει ανησυχία; 

Δες παρακάτω μερικές συμβουλές για να διατηρείς επαφή με την επικαιρότητα χωρίς να επιβαρύνεις την ψυχική σου υγεία.

1. Κάνε ειδησεογραφική δίαιτα

Τα κοινωνικά δίκτυα, οι ειδοποιήσεις στο κινητό σου, και η τηλεόραση είναι γεμάτα με ειδήσεις και εξελίξεις που θέλουν να μονοπωλήσουν το χρόνο σου. Είναι πολύ εύκολο να καταλήξεις να περνάς τη μέρα πάνω από μια οθόνη ανησυχώντας.

Τι μπορείς να κάνεις:

-Περιόρισε το χρόνο παρακολούθησης ειδήσεων: Μπορείς να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις και να ελέγξεις συνειδητά το χρόνο που περνάς στα κοινωνικά δίκτυα (υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό, όπως το Freedom ή το ZenScreen).

-Βρες έμπιστες πηγές πληροφόρησης: Ένας από τους κινδύνους της ενημέρωσης σήμερα, είναι η παραπληροφόρηση και τα fake news. Προσπάθησε να βρεις πηγές που να εμπιστεύεσαι και μην πιστεύεις αμέσως ό,τι διαβάζεις.

-Μην προτρέχεις στις ειδήσεις: Ειδικά σε μια εξελισσόμενη κατάσταση, χρειάζεται χρόνος για τους δημοσιογράφους να επεξεργαστούν όλες τις πληροφορίες. Είναι καλύτερο να αφήνεις λίγο χρόνο να περάσει πριν κοιτάξεις μια έκτακτη είδηση, για να έχεις καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει.

2. Δώσε έμφαση σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις

Η επαφή που έχουμε με τις ειδήσεις και την πληροφόρηση από όλο τον κόσμο μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι. Είναι λεπτό το όριο ανάμεσα στο να έχεις ενημέρωση και να αισθάνεσαι διαρκώς άσχημα για τα πράγματα που συμβαίνουν.

Τι μπορείς να κάνεις:

-Οριοθέτησε το χρόνο σου: η ανησυχία είναι απόλυτα αναμενόμενο συναίσθημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ορίζει τη μέρα σου.

Μπορείς να βρεις τρόπους να την αντιμετωπίσεις, όπως με το να κρατάς ένα ημερολόγιο για τις σκέψεις σου και να μοιράζεσαι και θετικά νέα που είδες ή άκουσες.

Αν ορίσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για ανησυχία, αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις τη μέρα σου χωρίς το βάρος των αρνητικών σκέψεων.

-Επικεντρώσου στο τι μπορείς να κάνεις: υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε προσωπικό επίπεδο.

Ακόμα και κινήσεις που μπορεί να σου φαίνονται μικρές μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως το να μένεις σπίτι, να μην ψωνίζεις παραπάνω από όσα χρειάζεσαι, και να ακολουθείς τις οδηγίες των ειδικών.

-Ανάλαβε εθελοντική δράση: Μπορείς να βρεις τοπικές ομάδες για εθελοντισμό, να αποκτήσεις επαφή με τους γείτονές σου, να ασκήσεις πίεση σε θέματα που σε επηρεάζουν άμεσα.

Για παράδειγμα, μπορείς να προσφερθείς να ψωνίσεις για τους ηλικιωμένους σου γείτονες που φοβούνται να βγουν από το σπίτι.

-Κράτησε επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους: Ακόμα και τώρα που έχουμε περιορίσει τις εξόδους, υπάρχουν τρόποι να κρατήσεις ζωντανή την ανθρώπινη επαφή. Μπορείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο με τους συγγενείς σου, να κανονίσεις ψηφιακούς καφέδες με τους φίλους σου, ακόμα και να παίξεις επιτραπέζια παιχνίδια από απόσταση σε ιστοσελίδες όπως το Tabletopia ή το Board Game Arena.

3. Βρες τη φωτεινή πλευρά

Τα Μέσα Ενημέρωσης τείνουν να επικεντρώνονται σε αρνητικά θέματα γιατί αυτά φέρνουν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το κοινό, τα περισσότερα κλικ στις ιστοσελίδες και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση.

Αλλά υπάρχουν και θετικές ειδήσεις εκεί έξω και δεν είναι δύσκολο να τις βρεις.

Όπως έλεγαν και οι Monty Python, πρέπει να κοιτάμε πάντα τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Τι μπορείς να κάνεις:

Βρες πηγές καλών ειδήσεων: Ιστοσελίδες όπως το Best News μοιράζονται θετικές ειδήσεις, ενώ άλλα μέσα προσθέτουν στήλες με θετικές ειδήσεις στο πρόγραμμά τους, όπως η ιστοσελίδα “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”.

-Μοιράσου καλές ειδήσεις: Όπως παρακολουθούμε τις αρνητικές ειδήσεις, έτσι έχουμε και την τάση να τις μοιραζόμαστε.

Μπορείς να σπάσεις αυτό το φαύλο κύκλο και να κάνεις μια προσπάθεια να μοιράζεσαι και θετικές ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

-Φρόντισε τον εαυτό σου

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου. Όταν αλλάζει η καθημερινότητά μας ή συμβαίνει κάτι απρόοπτο είναι εύκολο να παραμελήσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ψυχική μας υγεία.

Τι μπορείς να κάνεις:

-Κάνε τη σωματική δραστηριότητα διασκεδαστική: Κλεισμένοι στο σπίτι είναι εύκολο να πέσουμε σε αδράνεια, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι άσκησης και διασκέδασης και στο σπίτι.

Βάλε χαρούμενη μουσική και χόρεψε ή τραγούδα δυνατά όσο κάνεις τις δουλειές του σπιτιού.

Βρες πράγματα που μπορείς να κάνεις από το σπίτι, όπως γιόγκα και διαλογισμό. Υπάρχουν δωρεάν πηγές στο διαδίκτυο όπως το κανάλι Yoga with Adriene, ή τα ελληνικά Homefitness και My Live Gym που έχουν μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων γυμναστικής.

-Διατήρησε μια αίσθηση ρουτίνας: Οι ρουτίνες είναι σημαντικές για να μας κρατούν συγκεντρωμένους και να μην χάνουμε την αίσθηση του χρόνου.

Προσπάθησε να δημιουργήσεις ρουτίνες που να σε βοηθούν και να δημιουργούν μια δομή στη μέρα σου, όπως χρόνος για άσκηση, χρόνος για δουλειά, φαγητό, διασκέδαση, κλπ.

-Μην αμελείς τον ύπνο και την καλή διατροφή: κάνε χαλαρωτικές δραστηριότητες και μην κοιτάς οθόνες πριν τον ύπνο. Προγραμμάτισε συγκεκριμένες ώρες για το φαγητό και προσπάθησε να εισάγεις όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή σου, χωρίς όμως να ξεχάσεις και τις λιχουδιές που δίνουν χαρά (πάντα με μέτρο).

-Αφιέρωσε χρόνο στα χόμπι σου: Είμαστε σε μια μοναδική χρονική στιγμή που έχουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι από ότι συνήθως.

Είναι μια ευκαιρία να εστιάσεις στη μάθηση ή να ανακαλύψεις κάποιο νέο χόμπι. Υπάρχουν πλατφόρμες στο διαδίκτυο με μαθήματα για πάρα πολλά θέματα, όπως το Coursera, το Skillshare ή το ελληνικό Open Courses.

Ζούμε σε μια μοναδική ιστορική συνθήκη που μας επηρεάζει όλους, αλλά οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα.

Θέτοντας όρια στην πληροφόρηση, βρίσκοντας τρόπους να μένουμε ενεργοί σε κοινωνικό επίπεδο και φροντίζοντας τον εαυτό μας,  όχι μόνο θα θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία ενάντια στην ανησυχία, αλλά θα βρούμε νέες ωφέλιμες ρουτίνες και συνήθειες που θα μας συντροφεύσουν και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ψυχολογία

24.01.2022

Καταναγκαστικές αγορές: Ο σύγχρονος εθισμός για τον οποίο κανείς δεν μιλά

Πολλοί άνθρωποι θα έχουν μπει στα καταστήματα ή θα έχουν μπει στο Διαδίκτυο για να κάνουν μια ευκαιρία στις εκπτώσεις του Ιανουαρίου τις τελευταίες εβδομάδες και μπορεί τώρα να αισθάνονται το τσίμπημα μέχρι την επόμενη ημέρα πληρωμής τους.  Είναι μια ετήσια παράδοση για μερικούς – με ιστορίες αγοραστών που ξυπνούν στη μέση της νύχτας για να εξασφαλίσουν […]

21.01.2022

Δείγμα υψηλής νοημοσύνης η έντονη νευρικότητα και το άγχος

Η νευρικότητα και η έντονη ανησυχία που νιώθει ένα άτομο, μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι ένδειξη υψηλής νοημοσύνης. Μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο Lakehead στο Οντάριο του Καναδά, ανέλυσε αν οι φοιτητές που παρουσίαζαν έντονα άγχος είχαν και την υψηλότερη βαθμολογία στα μαθήματα τους. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Alexander Penney και τους συναδέλφους […]

Αποστολή γραπτών μηνυμάτων για ευεξία: Χρήση ψηφιακών εργαλείων ψυχικής υγείας για υποστήριξη σε έναν άλλο  χειμώνα COVID-19
21.01.2022

Αποστολή γραπτών μηνυμάτων για ευεξία: Χρήση ψηφιακών εργαλείων ψυχικής υγείας για υποστήριξη σε έναν άλλο χειμώνα COVID-19

Προσπαθείτε να εγκαταλείψετε μια κακή συνήθεια;
20.01.2022

Προσπαθείτε να εγκαταλείψετε μια κακή συνήθεια;

Έρευνα: Επιβαρυμένη η ψυχική υγεία και η κοινωνικότητα των Ελλήνων λόγω πανδημίας
19.01.2022

Έρευνα: Επιβαρυμένη η ψυχική υγεία και η κοινωνικότητα των Ελλήνων λόγω πανδημίας

Ατονία: Πως να αντιδράσετε εάν αισθάνεστε ανήσυχοι- απαθείς ή άδειοι
19.01.2022

Ατονία: Πως να αντιδράσετε εάν αισθάνεστε ανήσυχοι- απαθείς ή άδειοι

Omicron και «Dry January»: Συμβουλές για το πώς να πετύχετε κατά τη διάρκεια του κύματος
17.01.2022

Omicron και «Dry January»: Συμβουλές για το πώς να πετύχετε κατά τη διάρκεια του κύματος

Όταν μια μυρωδιά ξυπνά μια μνήμη: Νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις για την σύνδεσή τους στον εγκέφαλο
17.01.2022

Όταν μια μυρωδιά ξυπνά μια μνήμη: Νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις για την σύνδεσή τους στον εγκέφαλο

Θλίψη – κατάθλιψη: Πώς μπορούμε να τα διαχωρίσουμε;
14.01.2022

Θλίψη – κατάθλιψη: Πώς μπορούμε να τα διαχωρίσουμε;

Η επαφή με τη φύση στις πόλεις μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς
07.01.2022

Η επαφή με τη φύση στις πόλεις μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

24.01.2022

Σοβαρά προβλήματα μετακίνησης των ασθενοφόρων λόγω των χιονισμένων δρόμων

Πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αδυναμία πολλών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ να προσεγγίσουν πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται πλήρης αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών, ενώ προβληματική είναι και η πρόσβασή τους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Όπως αναφέρουν διασώστες, μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων, βρίσκονται εγκλωβισμένα, μαζί με άλλα αυτοκίνητα, στους χιονισμένους δρόμους της Αττικής. […]

24.01.2022

Απροσπέλαστα νοσοκομεία λόγω του χιονιά

Εικόνες που προκαλούν απελπισία δίνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος από τα νοσοκομεία της Αττικής εν μέσω κακοκαιρίας. Στο έλεος του χιονιά όπως λέει είναι τα νοσοκομεία καθώς λόγω της χιονόπτωσης πολλοί υγειονομικού δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, και όσοι εργάζονταν ήδη από χθες αναγκάστηκαν να μείνουν και σήμερα σερί με αποτέλεσμα να […]

Το αναισθητικό και ψυχαγωγικό φάρμακο κεταμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης
24.01.2022

Το αναισθητικό και ψυχαγωγικό φάρμακο κεταμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Γεωγραφική κατανομή: 6.220 κρούσματα στην Αττική -1.818 στην Θεσσαλονίκη
24.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 6.220 κρούσματα στην Αττική -1.818 στην Θεσσαλονίκη

EMA: Ως τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το χάπι της Pfizer
24.01.2022

EMA: Ως τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το χάπι της Pfizer

EMA: Ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου “Vaxzevria” της AstraZeneca
24.01.2022

EMA: Ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου “Vaxzevria” της AstraZeneca

Μανωλόπουλος για το «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο
24.01.2022

Μανωλόπουλος για το «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο

COVID-19: 19.075 νέα κρούσματα – 655 διασωληνωμένοι – 111 νέοι θάνατοι
24.01.2022

COVID-19: 19.075 νέα κρούσματα – 655 διασωληνωμένοι – 111 νέοι θάνατοι

Α. Γκεμπρεγέσους: Συνεργασία για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας
24.01.2022

Α. Γκεμπρεγέσους: Συνεργασία για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας

Πρόεδρος Π. Φ. Σ.: Σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα
24.01.2022

Πρόεδρος Π. Φ. Σ.: Σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα