Πλαστική Χειρουργική

Αναδιαμόρφωση προσώπου: Είναι εφικτή;

Αναδιαμόρφωση προσώπου: Είναι εφικτή;

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι το Α και το Ω στην εμφάνισή μας, όμως δεν είναι πάντα τα επιθυμητά.

Είτε αυτό συμβαίνει εκ γενετής, είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων που επέδρασσαν μετέπειτα, ένα είναι βέβαιο: μπορούν να αλλάξουν!

Η Πλαστική – Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική δίνει λύσεις, προσωρινές ή μόνιμες, σε ένα πρόβλημα μεμονωμένα ή σε περισσότερα, συνδυαστικά.

«Πεσμένο» πρόσωπο, μικρό πηγούνι, μικρά μάτια («κινεζικά»), στραβή μύτη, προγούλι, έλλειψη ζυγωματικών, μπορούν πλέον να διορθωθούν με χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες ιατρείου, βελτιώνοντας κάθε σημείο που… αδικεί την εικόνα μας.

Αναδιαμόρφωση προσώπου

Η αύξηση της ηλικίας, η μεγάλη απώλεια βάρους, η έλλειψη πρόληψης αλλά και τα γονίδια, αποτελούν παράγοντες οι οποίοι, από μόνοι τους ή σε συνδυασμό, αλλάζουν το περίγραμμα του προσώπου «διαγράφοντας» μια πιο κουρασμένη και γερασμένη όψη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχει λύση!

Ένα στρογγυλό ή τετράγωνο πρόσωπο μπορεί να γίνει πιο «γωνιώδες» ξεκινώντας αρχικά με το κροταφικό λίφτινγκ (ανόρθωση των φρυδιών), ή/και με την τοποθέτηση ενθεμάτων στα ζυγωματικά τόξα ή/και στο πηγούνι.

«Το κροταφικό λίφτινγκ, το οποίο εφαρμόζεται με την τοποθέτηση νημάτων μέσα από μικροσκοπικές οπές στο τριχωτό και αφαίρεση δέρματος όταν υπάρχει περίσσια, αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές στις περιπτώσεις που απαιτείται διόρθωση του περιγράμματος.

Ακόμη, μπορεί να γίνει -συνδυαστικά ή μεμονωμένα- λιπογλυπτική, με προσθήκη ή αφαίρεση λίπους στα σημεία που χρειάζεται, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναδιαμόρφωση της μεσότητας του προσώπου και η ανόρθωσή του.

Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η διαδικασία ολοκληρώνεται με αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Mini facelift

Σε περίπτωση που υπάρχει πτώση και αλλοιώνεται το περίγραμμα του προσώπου, δίνοντας “τετράγωνη”- πτωτική μορφή, τότε το mini facelift μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, επαναφέροντας την “τριγωνική” νεανική όψη (σχήμα V).

Παράλληλα, μπορεί να διορθώσει βαθιές και λεπτές ρυτίδες, ουλές από ακμή ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια του χρόνου.

«Στο mini facelift, γίνονται δύο τομές στις άκρες των λοβίων των αυτιών, μέσω των οποίων αναρτάται το κάτω μέρος του προσώπου.

Τα τελευταία χρόνια προτιμάται να διενεργείται η επέμβαση με χειρουργικό λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η βλάβη των ιστών και η αιμορραγία να είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Ωστόσο, μπορεί να γίνει και με νυστέρι», εξηγεί η δρ Σεφέρη-Δανιήλ.

Άλλες επεμβάσεις

Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στο λεγόμενο «προγούλι», υπάρχει επιλογή για παρέμβαση με λιποαναρρόφηση, ενώ το «άνοιγμα» των ματιών γίνεται με άνω ή/και κάτω βλεφαροπλαστική, ανάλογα με την περίπτωση, με τη χρήση λέιζερ.

Η διόρθωση της μύτης γίνεται με ρινοπλαστική και των χειλιών με τοποθέτηση ενθεμάτων.

Πέραν των λόγων αισθητικής, ορισμένες επεμβάσεις ενδέχεται να έχουν και επανορθωτικό χαρακτήρα, μετά από τραύματα, χειρουργεία, εγκαύματα, κακώσεις, ουλές κ.ο.κ.

Η Πλαστική – Επανορθωτική Χειρουργική, δίνει πλέον τη δυνατότητα για τόσο δραστικές αλλαγές, που μπορούν να μετατρέψουν ένα πρόσωπο σε… άλλο πρόσωπο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο εξωτερικό εφαρμόζεται ακόμα και για λόγους μη αναγνωρισιμότητας.

Χειρουργικές διαδικασίες

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, οι οποίες είναι χειρουργικές, είτε γίνουν ξεχωριστά είτε συνδυαστικά, είναι “one day clinic”, δηλαδή δεν απαιτούν νοσηλεία.

«Εφαρμόζονται με τοπική αναισθησία ωστόσο, αν γίνουν όλες μαζί, συνδυαστικά, απαιτείται μέθη ή ολική αναισθησία.

Είναι ελάχιστα επεμβατικές, καθώς διενεργούνται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και λέιζερ και συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αποκαλούνται “αναίμακτες”.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Όσον αφορά στο μετεγχειρητικό στάδιο, στα βαριά περιστατικά η αποθεραπεία διαρκεί 7-10 ημέρες, ενώ στα πιο ελαφριά μικρότερο χρονικό διάστημα.

“Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά, εντούτοις μετά την επέμβαση πρέπει να αποφεύγεται η γυμναστική για 15-30 ημέρες», εξηγεί η πλαστική χειρουργός.

Όπως επισημαίνει, “στις διαδικασίες με τοποθέτηση ενθεμάτων, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσής τους”.

Θεραπείες ιατρείου

Για τα άτομα που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε επεμβάσεις με μόνιμο αποτέλεσμα, ή γι’ αυτά που αντιμετωπίζουν ήπια αισθητικά προβλήματα, η λύση βρίσκεται στις θεραπείες ιατρείου.

«Για να αποκτήσει το πρόσωπο νεανική όψη, με ένα πολύ ωραίο οβάλ, μπορεί να γίνει ενίσχυση με τη χρήση ειδικού υαλουρονικού οξέως ή με λιπομεταφορά στις γωνίες της κάτω γνάθου ή στον πώγωνα, ενώ τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται και για την ενίσχυση των ζυγωματικών τόξων.

Παράλληλα, μπορεί να γίνει ανόρθωση των φρυδιών με τη χρήση ειδικών υαλουρονικών και τοξίνης, όπως είναι το μπότοξ, προκειμένου να το “τραβήξουν” και να δημιουργηθεί γωνία”, σημειώνει η κ. Σεφέρη -Δανιήλ.

Επιλογές

Μια άλλη επιλογή είναι να γίνει λιπογλυπτική τοπικά, με τοπική αναισθησία.

-Για την περιοχή των ματιών η μη επεμβατική λύση είναι η “υγρή βλεφαροπλαστική”, η οποία έχει στόχο το ‘γέμισμα’ των κενών στην περιοχή του κάτω βλεφάρου, με την έγχυση υαλουρονικού οξέως ή λιπομεταφορά ή/και με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

-Οι ατέλειες της μύτης, όταν δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα, αντιμετωπίζονται με τη χρήση υαλουρονικού οξέως, μέθοδος η οποία είθισται να αποκαλείται “υγρή ρινοπλαστική”.

“Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται και για τη βελτίωση των χειλιών, όταν απαιτείται διόρθωση του περιγράμματος ή αύξηση του όγκου τους», εξηγεί η δρ Σεφέρη-Δανιήλ, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν και δοκιμαστικά πριν από τις χειρουργικές, οι οποίες έχουν μόνιμο αποτέλεσμα.

Πλαστική Χειρουργική

01.10.2021

Αυξητική στήθους: Επηρεάζει τον θηλασμό;

Ανησυχία ως προς την ικανότητά τους να θηλάσουν αλλά και ως προς τις τυχόν επιπτώσεις στην υγεία του βρέφους και των ιδίων έχουν συχνά οι γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αυξητική στήθους ή ήδη έχουν πραγματοποιήσει το όνειρό τους. Ωστόσο, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες είναι καθησυχαστικά, και η συντριπτική πλειονότητά τους […]

23.09.2021

Αυτή είναι η τριπλή θεραπεία που προσφέρει ολική ανανέωση και αναζωογόνηση του δέρματος

Οι διακοπές για τους περισσότερους από εμάς τελείωσαν. Απολαύσαμε το καλοκαίρι, τη θάλασσα και τον ήλιο. Τι σημαίνει όμως αυτό για το δέρμα μας; Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που ταυτίζεται με την εντατική φροντίδα του δέρματος, διότι ο ήλιος αφυδατώνει και θαμπώνει το δέρμα. Επίσης μετά την έκθεση στον ήλιο παρατηρείται αύξηση του σμήγματος […]

Οδηγίες για μια επιτυχημένη ρινοπλαστική: Τι πρέπει να κάνω πριν και μετά την επέμβαση
21.09.2021

Οδηγίες για μια επιτυχημένη ρινοπλαστική: Τι πρέπει να κάνω πριν και μετά την επέμβαση

Τριχόπτωση και στιγματισμός: Υπάρχει λύση;
16.09.2021

Τριχόπτωση και στιγματισμός: Υπάρχει λύση;

Χαλάρωση δέρματος: Πώς αντιμετωπίζεται;
03.08.2021

Χαλάρωση δέρματος: Πώς αντιμετωπίζεται;

Βλεφαροπλαστική: Ανανεώστε το βλέμμα σας!
29.07.2021

Βλεφαροπλαστική: Ανανεώστε το βλέμμα σας!

Ποια είναι τα ισχυρότερα “όπλα” ενάντια στην κυτταρίτιδα;
20.07.2021

Ποια είναι τα ισχυρότερα “όπλα” ενάντια στην κυτταρίτιδα;

Επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής: Ποιες επιτρέπονται το καλοκαίρι
30.06.2021

Επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής: Ποιες επιτρέπονται το καλοκαίρι

Πλαστική μαστών: Η άλλη όψη του νομίσματος
29.06.2021

Πλαστική μαστών: Η άλλη όψη του νομίσματος

Όσα θέλετε να μάθετε  για την αυξητική στήθους
25.06.2021

Όσα θέλετε να μάθετε για την αυξητική στήθους

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

24.10.2021

COVID-19: 2.098 νέα κρούσματα – 365 διασωληνωμένοι – 30 νέοι θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.098, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 716.358 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών: […]

24.10.2021

Επίδραση της αντιθρομβωτικής αγωγής στην έκβαση μη νοσηλευόμενων ασθενών με συμπτωματική νόσο COVID-19

Τα δεδομένα της μελέτης ACTIV-4B δεν υποστηρίζουν τη χορήγηση ασπιρίνης ή απιξαμπάνης σε συμπτωματικούς ασθενείς με νόσο κλινικά σταθερή νόσο COVID-19 οι οποίοι δε χρειάζονται νοσηλεία, προκειμένου να μειωθούν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα ή τους πνεύμονες. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με νόσο COVID-19  λαμβάνουν αντιθρομβωτική θεραπεία για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων και μείωση της θνητότητας. Ωστόσο τα […]

Η επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία μετά από νοσηλεία λόγω COVID-19
24.10.2021

Η επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία μετά από νοσηλεία λόγω COVID-19

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
24.10.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
23.10.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Νοέμβριος: Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα
22.10.2021

Νοέμβριος: Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το GIVMED ενώνει τις δυνάμεις του με τη UNICEF
22.10.2021

Το GIVMED ενώνει τις δυνάμεις του με τη UNICEF

”HealthWorld 2021: Pandemic Crisis – The Day After”
22.10.2021

”HealthWorld 2021: Pandemic Crisis – The Day After”

Γεωγραφική κατανομή: 675 κρούσματα στην Αττική – 533 στην Θεσσαλονίκη
22.10.2021

Γεωγραφική κατανομή: 675 κρούσματα στην Αττική – 533 στην Θεσσαλονίκη

“Πες μου, πόσο κρατάει το αύριο;” : Ζητήματα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας
22.10.2021

“Πες μου, πόσο κρατάει το αύριο;” : Ζητήματα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας