Healthy pets

Ύπνος παρέα με τον σκύλο; Ποια είναι τα υπέρ αυτής της απόφασης

Ύπνος παρέα με τον σκύλο; Ποια είναι τα υπέρ αυτής της απόφασης

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Για τους περισσότερους από εμάς, η απόκτηση ενός τετράποδου συντρόφου σημαίνει τη διεύρυνση της οικογένειας κατά ένα μέλος.

Με τον ερχομό του στο σπίτι μας, η καθημερινότητα μας θα αλλάξει ριζικά.

Ένα κουτάβι έχει πολλές απαιτήσεις: κλάμα το βράδυ, εκπαίδευση τουαλέτας και συμπεριφοράς κ.ά. Από την άλλη, αν αποφασίσουμε την υιοθεσία ενός σκύλου από κάποιο καταφύγιο, σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον.

Ενώ, όμως, του παρέχουμε τα δικά του πιάτα φαγητού και νερού, την καλή ποιότητα διατροφής που αντιστοιχεί στην ηλικία και το μέγεθος του ακόμα και ρούχα ανάλογα με τον καιρό π.χ. αδιάβροχο για τη βόλτα, προκύπτει το ερώτημα αν στις παροχές αυτές πρέπει να περιλαμβάνεται και ο ύπνος του στο κρεββάτι μας.

Θα παραθέσουμε παρακάτω μερικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα αυτής της επιλογής και εσύ θα κρίνεις αν πρέπει να προχωρήσεις σε αυτήν την παραχώρηση αναλογιζόμενος και την οικογενειακή και την ψυχολογική σου κατάσταση.

Πλεονεκτήματα ύπνου παρέα με τον σκύλο

1)  Προσφέρει άνεση

Σύμφωνα με μία έρευνα που διενεργήθηκε στο  “Center of sleep Medicine “ της Mayo Clinic της Αριζόνα,  διαπιστώθηκε ότι το 56% των κατόχων σκύλων που τους επιτρέπουν να κοιμούνται στο κρεββάτι τους , το κάνει διότι νιώθει κοντά τους άνεση.

Όταν αγκαλιάζεις το φιλαράκι σου αισθάνεσαι καλύτερα μετά από μία κοπιαστική ημέρα και το παιχνίδι μαζί του στο κρεββάτι σου παρατείνει αυτό το συναίσθημα.

Το 41% αυτών των σκύλο-γονέων δήλωσε ότι ο ύπνος παρέα με τον κολλητό τους δεν επηρέασε καθόλου την ποιότητα της βραδινής τους ξεκούρασης.

Όλοι τους συμφώνησαν ότι βρήκαν τον ήχο της ανάσας του φίλου τους πολύ χαλαρωτικό και για μερικούς από αυτούς , που ήταν μόνοι στο σπίτι , τους προσέφερε συντροφικότητα και ανακούφιση.

2) Σε κρατάει ζεστό

Αν το βράδυ ,όταν κοιμάσαι ,ανεβάζεις τη θερμοκρασία στο καλοριφέρ ή χώνεσαι κάτω από την ηλεκτρική σου κουβέρτα επειδή κρυώνεις, τότε ίσως χρειάζεσαι τη συντροφιά του σκύλου σου.

Οι σκύλοι κρατούν με εξαιρετικό τρόπο ζεστό το σώμα τους, και όταν ζουν στην φύση δεν χρειάζονται  οικιακές παροχές.

Χρησιμοποιούν άριστα το τρίχωμα τους , για να κρατήσουν το κρύο μακριά τους , διότι η διαστρωμάτωση του έχει διάφορα επίπεδα που το καθένα έχει ως αποστολή τη διαχείριση της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Έτσι ,αν ζεις σε περιοχή με κρύο κλίμα ή χάλασε ο κλιματισμός του σπιτιού σου, φέρνοντας τον κολλητό σου πάνω στο κρεββάτι σου θα εξασφαλίσεις τη ζέστη που σου λείπει και θα απολαύσεις έναν όμορφο ύπνο.

Μόνο πρόσεξε, αν έχεις μικρόσωμο σκύλο , μη συνθλιβεί κάτω από το βάρος των σκεπασμάτων και απόφυγε την πολύωρη παραμονή του κάτω από αυτά για να μην υπερθερμανθεί.

Ο σκύλος απελευθερώνει θερμότητα από το σώμα του, όταν λαχανιάζει ή ιδρώνουν οι πατούσες του. Αν παρατηρήσεις τέτοια συμπτώματα, μετάφερέ τον σε δροσερό μέρος με άφθονο νερό.

3) Μειώνεται η αρτηριακή μας πίεση

Αν υποφέρεις από υψηλή πίεση, όταν κοιμάσαι παρέα με τον χνουδωτό σου σύντροφο μπορεί να την κρατήσεις χαμηλά.

Σε μία πρόσφατη έρευνα, 60 άνδρες και γυναίκες μέτρησαν την πίεση τους ,όταν χάιδευαν ένα σκύλο, αλλά και όταν μιλούσαν σε κάποιο άλλο άτομο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πίεση τους ήταν μικρότερη, όταν χάιδευαν τον σκύλο παρά όταν συνομιλούσαν με άλλους ανθρώπους.

Το χάιδεμα του κολλητού σου έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία σου, διότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις επιπτώσεις της όπως π.χ. τις ταχυπαλμίες.

Σε  έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια , διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που είχαν γάτα ως κατοικίδιο είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια καρδιακή πάθηση, ενώ σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι 240 παντρεμένα ζευγάρια με κατοικίδια είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από άλλους ελεύθερους δίχως  κάποιο τριχωτό φιλαράκι.

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Society στις ΗΠΑ, αυτή τη χρονική περίοδο διαβιούν εκεί 78,2 εκατομμύρια σκύλοι. Αν καθένας που έχει ένα σκύλο στο νοικοκυριό του, δει την πίεση του έστω και λίγο να μειώνεται, αυτό θα τον βοηθήσει να ζήσει πιο πολλά και με καλύτερη υγεία χρόνια.

4) Νιώθεις πιο ήρεμος

Ακόμα και η κίνηση σου κοντά στον κολλητό σου ενισχύει την εμφάνιση μιας χαλαρωτικής και ήρεμης διάθεσης.

Αν και κάποια σκυλιά είναι πολύ ενεργητικά, όλα έχουν ένα ευτυχισμένο και ανέμελο πνεύμα συμπεριφοράς ,όταν βρίσκονται κοντά μας εμφυσώντας μας χαρά για ζωή, ειδικά όταν περνάμε δύσκολες ώρες και εναγωνίως ψάχνουμε διαλείμματα ηρεμίας και ψυχικής ανακούφισης.

Μόνο να ασχοληθείς λίγο με τον κολλητό σου , να του πετάξεις μία μπάλα ή να παίξετε λίγο μαζί, αρκεί για  να καθαρίσει το μυαλό σου από τις σκοτούρες της δύσκολης καθημερινότητας σου.

Αν μετά από μία τέτοια ημέρα είσαι ανήσυχος και νευρικός άσε το φιλαράκι σου να ξαπλώσει δίπλα σου. Αμέσως θα μισοκοιμηθεί και θα σου μεταδώσει αυτό το αίσθημα ξεκούρασης και ηρεμίας που σου λείπει.

Μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά αν είχες μία κακή ημέρα ,συζήτησέ το με τον τριχωτό σου σύντροφο. Δεν θα σου απαντήσει, αλλά εσύ θα του αποθέσεις τα ψυχικά βάρη που κουβαλάς χωρίς να σε ανησυχήσει κάποια αρνητική αντίδραση.

Μία πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι ο καλύτερος τρόπος ,για να αποφορτίσει κάποιος την γεμάτη ένταση ημέρα που είχε, δεν είναι ούτε γυρνώντας σπίτι να πιεί ένα ποτήρι κρασί αλλά ούτε και να δει την αγαπημένη του σαπουνόπερα.

Αντιθέτως, η αλληλεπίδραση με το φιλαράκι  του ,τον γέμισε ενθουσιασμό και ένιωσε  ανακούφιση , αισιοδοξία και προσωρινή απελευθέρωση από την άχαρη ρουτίνα της καθημερινότητας του.

Άρα, όλοι χρειαζόμαστε λίγο Pet Therapy.

5) Καταπολέμηση της αϋπνίας

Και τι δεν έχεις δοκιμάσει ώστε να εξαφανίσεις την αϋπνία που σε ταλαιπωρεί για κάμποσο καιρό.

Όλοι όσοι πάσχουν από την διαταραχή αυτή του ύπνου παλεύουν με φαρμακευτικές αγωγές ,υπνωτικά χάπια ή φυσικά αφεψήματα ψάχνοντας τη γαλήνη ,όταν προσπαθούν να κοιμηθούν.

Μπορεί να καταστεί ένα ύπουλο πρόβλημα που θα δημιουργήσει μακροχρόνια ζητήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, αν κοιμάσαι παρέα με τον κολλητό σου θα ωφεληθεί η ψυχική σου υγεία και αν οι ρίζες της αϋπνίας εντοπίζονται στο άγχος και την έλλειψη ηρεμίας , μπορείς να νικήσεις αυτά τα συμπτώματα αφήνοντας το φιλαράκι σου να τρυπώσει κάτω από τα σκεπάσματα σου.

6) Καταπολεμά την κατάθλιψη

Όπως γνωρίζουν καλά, όλοι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, στερούνται το κίνητρο για να ζουν την κάθε ημέρα τους ξεχωριστά.

Όταν κατακλυσθούν από αυτή τη διάθεση ,τότε δύσκολα βρίσκουν όρεξη για ζωή.

Έχοντας όμως, ένα κατοικίδιο θα βοηθηθούν στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης ψυχολογικής κατάστασης.

Γνωρίζοντας ότι πρέπει να σηκωθούν για να ταΐσουν τον σύντροφο τους, να τον βγάλουν βόλτα και να τον φροντίσουν , βρίσκουν ενδιαφέρον στη ζωή τους ,γιατί κάποιος τους έχει ανάγκη.

Όταν μάλιστα κοιμούνται παρέα , περιορίζεται το αίσθημα μοναξιάς που νιώθουν.

Η φροντίδα ενός σκύλου δίνει ένα πλαίσιο καθημερινής δράσης και ενισχύει το κίνητρο  για ζωή και λειτουργικότητα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους πάσχουν από κατάθλιψη διότι πρέπει να θέσουν ένα σχέδιο ρουτίνας που θα εκτελείται με προσήλωση και ενάργεια παρόλο που η φύση της ψυχικής πάθησης τους πιέζει να μείνουν στο κρεββάτι.

Ο σκύλος εξαρτάται από εμάς για τις δραστηριότητες επιβίωσης του, έτσι ,και αν ακόμα αισθανόμαστε άχρηστοι ,γνωρίζοντας ότι ο σύντροφος μας έχει την ανάγκη μας ,τότε αμέσως θα νιώσουμε χρήσιμοι και υπεύθυνοι.

7) Βοηθάει να νιώθεις ασφαλής

Κανένας μας δεν επιθυμεί ο σκύλος του να είναι επιθετικός προς άλλους ανθρώπους.

Αλλά και μόνο γνωρίζοντας ότι ο κολλητός σου θα γαβγίσει , όταν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει την πόρτα σου ή αν ακούσει θόρυβο, σίγουρα αισθάνεσαι πιο ασφαλής.

Αν έχεις πέσει θύμα διάρρηξης , δύσκολα θα σε παίρνει ο ύπνος μετά το ατυχές συμβάν- ειδικά αν βρισκόσουν μέσα στο σπίτι σου ,όταν έγινε η παραβίαση του.

Όταν μοιραστείς το κρεββάτι σου με το τετράποδο φιλαράκι σου , θα καθησυχάσεις τον φόβο σου και θα κοιμηθείς καλά, διότι ξέρεις ότι η υπερευαίσθητη ακοή του θα συλλάβει τον παραμικρό ύποπτο θόρυβο που θα είναι απειλητικός για εσάς.

Το να νιώθεις λιγότερο φοβισμένος ,όταν πέφτεις για ύπνο σημαίνει ότι θα ξεκουραστείς περισσότερο. Ακόμα και αν ο ανθρώπινος σύντροφος σου λείπει μακριά, ο ύπνος παρέα με τον σκύλο σου θα σε κάνει να νιώσεις ασφαλής διότι θα έχεις ένα χνουδωτό συναγερμό δίπλα σου.

8) Ενισχύεται ο ψυχικός δεσμός που σας ενώνει

Είναι αποδεδειγμένο ότι, όταν κοιμάσαι παρέα με τον σκύλο σου , ενισχύεται η ψυχική σας ένωση. Αυτό είναι πιο έντονο με τα σκυλιά-διάσωσης, αλλά και με κουτάβια που αποχωρίστηκαν νωρίς από τη μητέρα και τα αδέλφια τους.

Στη φύση τα σκυλιά ζουν σε αγέλες ,όπου όλα μαζί κυνηγάνε και κοιμούνται. Είναι κοινωνικά πλάσματα και πάντα αναζητούν τον αρχηγό της ομάδας για υποστήριξη και καθοδήγηση.

Αυτό εξηγεί τον λόγο που άνθρωπος και σκύλος ταιριάζουν, διότι μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης οι σκύλοι αναγνωρίζουν ότι και εμείς είμαστε κοινωνικά όντα- και θέλουν να μπουν στην αγέλη μας. Θέλουν να αισθανθούν την ηγεσία, γιατί διαφορετικά χωρίς αρχηγό στην ομάδα θα αντιμετωπίσεις προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος και επιθετικότητα.

Ένα σκυλί που γνωρίζει ότι δεν το προστατεύεις ,θα αναζητήσει την αυτοπροστασία του ακόμα και απέναντι σε ακίνδυνες καταστάσεις.

Όταν κοιμάστε παρέα, θα ενδυναμώσεις τον μεταξύ σας ψυχικό δεσμό και θα κάνεις το φιλαράκι σου να αισθάνεται πιο κοντά σου.

9) Ανακουφίζεται το στρες

Όπως προαναφέρθηκε, η ύπαρξη ενός σκύλου στη ζωή σου θα σε κάνει να νιώσεις πιο ήρεμος και θα μειώσει επίσης και την αρτηριακή σου πίεση.

Ιατρικοί κύκλοι  έχουν αναγνωρίσει ότι τα τετράποδα φιλαράκια μας αμβλύνουν τις επιπτώσεις του άγχους που νιώθουμε.

Αυτό θα συμβεί σίγουρα , όταν κοιμάσαι παρέα με τον κολλητό σου.

Υπάρχουν μάλιστα κάποιες φυλές σκύλων, που η νωχελική τους διάθεση είναι το τέλειο αντίδοτο στους φρενήρεις ρυθμούς στρεσαρισμένων ή νευρωτικών ανθρώπων.

Αυτές οι ευεργετικές συνέπειες δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες ,αλλά και τα παιδιά που, όταν αφήνουν τον πιστό σύντροφο τους να κοιμηθεί στο δωμάτιο τους ,θα νιώσουν το επίπεδο άγχους τους να μειώνεται σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν παιδιά που είχαν κάποιο κατοικίδιο με αυτά που δεν είχαν, διαπίστωσαν ότι το 12% της πρώτης ομάδας έδειχνε σημάδια στρες σε αντίθεση με το 21% της 2ης ομάδας που δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο.

Healthy pets

21.08.2023

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας φάει ένα ξένο σώμα

Δεν βγήκε τυχαία η παροιμία «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» καθώς τα συγκεκριμένα κατοικίδια έχουν την τάση να βάζουν στο στόμα τους πράγματα που δεν πρέπει. Οι γάτες καταπίνουν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: κλωστές, μαλλί, παιχνίδια, κομμάτια υφάσματος, λαστιχάκια, ή κομμάτια φυτών. Πολλά από αυτά τα ξένα σώματα περνούν μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα της γάτας […]

19.07.2023

Συμβουλές για την προστασία της γάτας σας από τη ζέστη

Γάτα και ζέστη: Τι να αποφύγετε και τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα γατάκια σας από το «κύμα» καύσωνα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Η SCYTALYS, εταιρία σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικού λογισμικού, διοργανώνει το δεύτερο «Bootcamp for Software Engineers and Software Testers», σε συνεργασία με το Code.hub, κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού στην Ελλάδα. Το «Bootcamp» θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου  2024 και θα διαρκέσει 2 μήνες. Απευθύνεται σε  νέους απόφοιτους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, που έχουν πάθος […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Η μηνιγγίτιδα, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μια φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε και εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να έχει ποικίλες επιπλοκές. Είναι πιο συχνή στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους εφήβους και […]

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα