Healthy pets

Ύπνος παρέα με τον σκύλο; Ποια είναι τα υπέρ αυτής της απόφασης

Ύπνος παρέα με τον σκύλο; Ποια είναι τα υπέρ αυτής της απόφασης

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Για τους περισσότερους από εμάς, η απόκτηση ενός τετράποδου συντρόφου σημαίνει τη διεύρυνση της οικογένειας κατά ένα μέλος.

Με τον ερχομό του στο σπίτι μας, η καθημερινότητα μας θα αλλάξει ριζικά.

Ένα κουτάβι έχει πολλές απαιτήσεις: κλάμα το βράδυ, εκπαίδευση τουαλέτας και συμπεριφοράς κ.ά. Από την άλλη, αν αποφασίσουμε την υιοθεσία ενός σκύλου από κάποιο καταφύγιο, σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον.

Ενώ, όμως, του παρέχουμε τα δικά του πιάτα φαγητού και νερού, την καλή ποιότητα διατροφής που αντιστοιχεί στην ηλικία και το μέγεθος του ακόμα και ρούχα ανάλογα με τον καιρό π.χ. αδιάβροχο για τη βόλτα, προκύπτει το ερώτημα αν στις παροχές αυτές πρέπει να περιλαμβάνεται και ο ύπνος του στο κρεββάτι μας.

Θα παραθέσουμε παρακάτω μερικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα αυτής της επιλογής και εσύ θα κρίνεις αν πρέπει να προχωρήσεις σε αυτήν την παραχώρηση αναλογιζόμενος και την οικογενειακή και την ψυχολογική σου κατάσταση.

Πλεονεκτήματα ύπνου παρέα με τον σκύλο

1)  Προσφέρει άνεση

Σύμφωνα με μία έρευνα που διενεργήθηκε στο  “Center of sleep Medicine “ της Mayo Clinic της Αριζόνα,  διαπιστώθηκε ότι το 56% των κατόχων σκύλων που τους επιτρέπουν να κοιμούνται στο κρεββάτι τους , το κάνει διότι νιώθει κοντά τους άνεση.

Όταν αγκαλιάζεις το φιλαράκι σου αισθάνεσαι καλύτερα μετά από μία κοπιαστική ημέρα και το παιχνίδι μαζί του στο κρεββάτι σου παρατείνει αυτό το συναίσθημα.

Το 41% αυτών των σκύλο-γονέων δήλωσε ότι ο ύπνος παρέα με τον κολλητό τους δεν επηρέασε καθόλου την ποιότητα της βραδινής τους ξεκούρασης.

Όλοι τους συμφώνησαν ότι βρήκαν τον ήχο της ανάσας του φίλου τους πολύ χαλαρωτικό και για μερικούς από αυτούς , που ήταν μόνοι στο σπίτι , τους προσέφερε συντροφικότητα και ανακούφιση.

2) Σε κρατάει ζεστό

Αν το βράδυ ,όταν κοιμάσαι ,ανεβάζεις τη θερμοκρασία στο καλοριφέρ ή χώνεσαι κάτω από την ηλεκτρική σου κουβέρτα επειδή κρυώνεις, τότε ίσως χρειάζεσαι τη συντροφιά του σκύλου σου.

Οι σκύλοι κρατούν με εξαιρετικό τρόπο ζεστό το σώμα τους, και όταν ζουν στην φύση δεν χρειάζονται  οικιακές παροχές.

Χρησιμοποιούν άριστα το τρίχωμα τους , για να κρατήσουν το κρύο μακριά τους , διότι η διαστρωμάτωση του έχει διάφορα επίπεδα που το καθένα έχει ως αποστολή τη διαχείριση της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Έτσι ,αν ζεις σε περιοχή με κρύο κλίμα ή χάλασε ο κλιματισμός του σπιτιού σου, φέρνοντας τον κολλητό σου πάνω στο κρεββάτι σου θα εξασφαλίσεις τη ζέστη που σου λείπει και θα απολαύσεις έναν όμορφο ύπνο.

Μόνο πρόσεξε, αν έχεις μικρόσωμο σκύλο , μη συνθλιβεί κάτω από το βάρος των σκεπασμάτων και απόφυγε την πολύωρη παραμονή του κάτω από αυτά για να μην υπερθερμανθεί.

Ο σκύλος απελευθερώνει θερμότητα από το σώμα του, όταν λαχανιάζει ή ιδρώνουν οι πατούσες του. Αν παρατηρήσεις τέτοια συμπτώματα, μετάφερέ τον σε δροσερό μέρος με άφθονο νερό.

3) Μειώνεται η αρτηριακή μας πίεση

Αν υποφέρεις από υψηλή πίεση, όταν κοιμάσαι παρέα με τον χνουδωτό σου σύντροφο μπορεί να την κρατήσεις χαμηλά.

Σε μία πρόσφατη έρευνα, 60 άνδρες και γυναίκες μέτρησαν την πίεση τους ,όταν χάιδευαν ένα σκύλο, αλλά και όταν μιλούσαν σε κάποιο άλλο άτομο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πίεση τους ήταν μικρότερη, όταν χάιδευαν τον σκύλο παρά όταν συνομιλούσαν με άλλους ανθρώπους.

Το χάιδεμα του κολλητού σου έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία σου, διότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις επιπτώσεις της όπως π.χ. τις ταχυπαλμίες.

Σε  έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια , διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που είχαν γάτα ως κατοικίδιο είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια καρδιακή πάθηση, ενώ σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι 240 παντρεμένα ζευγάρια με κατοικίδια είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από άλλους ελεύθερους δίχως  κάποιο τριχωτό φιλαράκι.

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Society στις ΗΠΑ, αυτή τη χρονική περίοδο διαβιούν εκεί 78,2 εκατομμύρια σκύλοι. Αν καθένας που έχει ένα σκύλο στο νοικοκυριό του, δει την πίεση του έστω και λίγο να μειώνεται, αυτό θα τον βοηθήσει να ζήσει πιο πολλά και με καλύτερη υγεία χρόνια.

4) Νιώθεις πιο ήρεμος

Ακόμα και η κίνηση σου κοντά στον κολλητό σου ενισχύει την εμφάνιση μιας χαλαρωτικής και ήρεμης διάθεσης.

Αν και κάποια σκυλιά είναι πολύ ενεργητικά, όλα έχουν ένα ευτυχισμένο και ανέμελο πνεύμα συμπεριφοράς ,όταν βρίσκονται κοντά μας εμφυσώντας μας χαρά για ζωή, ειδικά όταν περνάμε δύσκολες ώρες και εναγωνίως ψάχνουμε διαλείμματα ηρεμίας και ψυχικής ανακούφισης.

Μόνο να ασχοληθείς λίγο με τον κολλητό σου , να του πετάξεις μία μπάλα ή να παίξετε λίγο μαζί, αρκεί για  να καθαρίσει το μυαλό σου από τις σκοτούρες της δύσκολης καθημερινότητας σου.

Αν μετά από μία τέτοια ημέρα είσαι ανήσυχος και νευρικός άσε το φιλαράκι σου να ξαπλώσει δίπλα σου. Αμέσως θα μισοκοιμηθεί και θα σου μεταδώσει αυτό το αίσθημα ξεκούρασης και ηρεμίας που σου λείπει.

Μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά αν είχες μία κακή ημέρα ,συζήτησέ το με τον τριχωτό σου σύντροφο. Δεν θα σου απαντήσει, αλλά εσύ θα του αποθέσεις τα ψυχικά βάρη που κουβαλάς χωρίς να σε ανησυχήσει κάποια αρνητική αντίδραση.

Μία πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι ο καλύτερος τρόπος ,για να αποφορτίσει κάποιος την γεμάτη ένταση ημέρα που είχε, δεν είναι ούτε γυρνώντας σπίτι να πιεί ένα ποτήρι κρασί αλλά ούτε και να δει την αγαπημένη του σαπουνόπερα.

Αντιθέτως, η αλληλεπίδραση με το φιλαράκι  του ,τον γέμισε ενθουσιασμό και ένιωσε  ανακούφιση , αισιοδοξία και προσωρινή απελευθέρωση από την άχαρη ρουτίνα της καθημερινότητας του.

Άρα, όλοι χρειαζόμαστε λίγο Pet Therapy.

5) Καταπολέμηση της αϋπνίας

Και τι δεν έχεις δοκιμάσει ώστε να εξαφανίσεις την αϋπνία που σε ταλαιπωρεί για κάμποσο καιρό.

Όλοι όσοι πάσχουν από την διαταραχή αυτή του ύπνου παλεύουν με φαρμακευτικές αγωγές ,υπνωτικά χάπια ή φυσικά αφεψήματα ψάχνοντας τη γαλήνη ,όταν προσπαθούν να κοιμηθούν.

Μπορεί να καταστεί ένα ύπουλο πρόβλημα που θα δημιουργήσει μακροχρόνια ζητήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, αν κοιμάσαι παρέα με τον κολλητό σου θα ωφεληθεί η ψυχική σου υγεία και αν οι ρίζες της αϋπνίας εντοπίζονται στο άγχος και την έλλειψη ηρεμίας , μπορείς να νικήσεις αυτά τα συμπτώματα αφήνοντας το φιλαράκι σου να τρυπώσει κάτω από τα σκεπάσματα σου.

6) Καταπολεμά την κατάθλιψη

Όπως γνωρίζουν καλά, όλοι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, στερούνται το κίνητρο για να ζουν την κάθε ημέρα τους ξεχωριστά.

Όταν κατακλυσθούν από αυτή τη διάθεση ,τότε δύσκολα βρίσκουν όρεξη για ζωή.

Έχοντας όμως, ένα κατοικίδιο θα βοηθηθούν στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης ψυχολογικής κατάστασης.

Γνωρίζοντας ότι πρέπει να σηκωθούν για να ταΐσουν τον σύντροφο τους, να τον βγάλουν βόλτα και να τον φροντίσουν , βρίσκουν ενδιαφέρον στη ζωή τους ,γιατί κάποιος τους έχει ανάγκη.

Όταν μάλιστα κοιμούνται παρέα , περιορίζεται το αίσθημα μοναξιάς που νιώθουν.

Η φροντίδα ενός σκύλου δίνει ένα πλαίσιο καθημερινής δράσης και ενισχύει το κίνητρο  για ζωή και λειτουργικότητα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους πάσχουν από κατάθλιψη διότι πρέπει να θέσουν ένα σχέδιο ρουτίνας που θα εκτελείται με προσήλωση και ενάργεια παρόλο που η φύση της ψυχικής πάθησης τους πιέζει να μείνουν στο κρεββάτι.

Ο σκύλος εξαρτάται από εμάς για τις δραστηριότητες επιβίωσης του, έτσι ,και αν ακόμα αισθανόμαστε άχρηστοι ,γνωρίζοντας ότι ο σύντροφος μας έχει την ανάγκη μας ,τότε αμέσως θα νιώσουμε χρήσιμοι και υπεύθυνοι.

7) Βοηθάει να νιώθεις ασφαλής

Κανένας μας δεν επιθυμεί ο σκύλος του να είναι επιθετικός προς άλλους ανθρώπους.

Αλλά και μόνο γνωρίζοντας ότι ο κολλητός σου θα γαβγίσει , όταν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει την πόρτα σου ή αν ακούσει θόρυβο, σίγουρα αισθάνεσαι πιο ασφαλής.

Αν έχεις πέσει θύμα διάρρηξης , δύσκολα θα σε παίρνει ο ύπνος μετά το ατυχές συμβάν- ειδικά αν βρισκόσουν μέσα στο σπίτι σου ,όταν έγινε η παραβίαση του.

Όταν μοιραστείς το κρεββάτι σου με το τετράποδο φιλαράκι σου , θα καθησυχάσεις τον φόβο σου και θα κοιμηθείς καλά, διότι ξέρεις ότι η υπερευαίσθητη ακοή του θα συλλάβει τον παραμικρό ύποπτο θόρυβο που θα είναι απειλητικός για εσάς.

Το να νιώθεις λιγότερο φοβισμένος ,όταν πέφτεις για ύπνο σημαίνει ότι θα ξεκουραστείς περισσότερο. Ακόμα και αν ο ανθρώπινος σύντροφος σου λείπει μακριά, ο ύπνος παρέα με τον σκύλο σου θα σε κάνει να νιώσεις ασφαλής διότι θα έχεις ένα χνουδωτό συναγερμό δίπλα σου.

8) Ενισχύεται ο ψυχικός δεσμός που σας ενώνει

Είναι αποδεδειγμένο ότι, όταν κοιμάσαι παρέα με τον σκύλο σου , ενισχύεται η ψυχική σας ένωση. Αυτό είναι πιο έντονο με τα σκυλιά-διάσωσης, αλλά και με κουτάβια που αποχωρίστηκαν νωρίς από τη μητέρα και τα αδέλφια τους.

Στη φύση τα σκυλιά ζουν σε αγέλες ,όπου όλα μαζί κυνηγάνε και κοιμούνται. Είναι κοινωνικά πλάσματα και πάντα αναζητούν τον αρχηγό της ομάδας για υποστήριξη και καθοδήγηση.

Αυτό εξηγεί τον λόγο που άνθρωπος και σκύλος ταιριάζουν, διότι μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης οι σκύλοι αναγνωρίζουν ότι και εμείς είμαστε κοινωνικά όντα- και θέλουν να μπουν στην αγέλη μας. Θέλουν να αισθανθούν την ηγεσία, γιατί διαφορετικά χωρίς αρχηγό στην ομάδα θα αντιμετωπίσεις προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος και επιθετικότητα.

Ένα σκυλί που γνωρίζει ότι δεν το προστατεύεις ,θα αναζητήσει την αυτοπροστασία του ακόμα και απέναντι σε ακίνδυνες καταστάσεις.

Όταν κοιμάστε παρέα, θα ενδυναμώσεις τον μεταξύ σας ψυχικό δεσμό και θα κάνεις το φιλαράκι σου να αισθάνεται πιο κοντά σου.

9) Ανακουφίζεται το στρες

Όπως προαναφέρθηκε, η ύπαρξη ενός σκύλου στη ζωή σου θα σε κάνει να νιώσεις πιο ήρεμος και θα μειώσει επίσης και την αρτηριακή σου πίεση.

Ιατρικοί κύκλοι  έχουν αναγνωρίσει ότι τα τετράποδα φιλαράκια μας αμβλύνουν τις επιπτώσεις του άγχους που νιώθουμε.

Αυτό θα συμβεί σίγουρα , όταν κοιμάσαι παρέα με τον κολλητό σου.

Υπάρχουν μάλιστα κάποιες φυλές σκύλων, που η νωχελική τους διάθεση είναι το τέλειο αντίδοτο στους φρενήρεις ρυθμούς στρεσαρισμένων ή νευρωτικών ανθρώπων.

Αυτές οι ευεργετικές συνέπειες δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες ,αλλά και τα παιδιά που, όταν αφήνουν τον πιστό σύντροφο τους να κοιμηθεί στο δωμάτιο τους ,θα νιώσουν το επίπεδο άγχους τους να μειώνεται σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν παιδιά που είχαν κάποιο κατοικίδιο με αυτά που δεν είχαν, διαπίστωσαν ότι το 12% της πρώτης ομάδας έδειχνε σημάδια στρες σε αντίθεση με το 21% της 2ης ομάδας που δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο.

Healthy pets

06.04.2023

Έτσι θα μάθεις στο σκύλο σου να λέει «σ’ αγαπώ»

Εάν ο σκύλος σου από τη φύση του δεν είναι πολύ …ομιλητικός, μπορεί να δυσκολευτείς λίγο παραπάνω για να του διδάξεις πως να σου λέει “σ’αγαπώ” (ή οτιδήποτε άλλο)! Ορισμένες ράτσες, όπως τα χάσκι, είναι γνωστοί …φαφλατάδες, καθιστώντας τα καλύτερους υποψήφιους για αυτό το δύσκολο κόλπο. Μπορεί να έχεις λοιπόν καλύτερη τύχη με αυτό αν […]

21.03.2023

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;

Οι γάτες είναι συγκροτημένα ζώα, σπάνια έχουν συναισθηματικές εκρήξεις. Αλλά αν βρέξεις μια γάτα, όπως λέει και η γνωστή ρήση, τότε ίσως γίνετε μάρτυρες της απόλυτης απώλειας ψυχραιμίας από τη μεριά τους, με τη γάτα να αλλάζει εντελώς χαρακτήρα. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθροζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bristol λέει ότι αυτό οφείλεται περισσότερο σε φοβία […]

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
26.02.2023

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

8+1 τρόποι για να σταματήσει η γάτα σου να μαδάει (βίντεο)
14.11.2022

8+1 τρόποι για να σταματήσει η γάτα σου να μαδάει (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

26.05.2023

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Σε μόλις 30 λεπτά, η καμπίνα ενός αυτοκινήτου μπορεί να φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους, ενώ μετά από αυτό το χρονικό σημείο, η θερμοκρασία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κυρίως στις ζεστές χώρες του πλανήτη, όπως είναι και η Ελλάδα, η παραμονή μικρών παιδιών στην καμπίνα έστω και για […]

26.05.2023

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς

Σουμάκ, ένα μπαχαρικό που είναι συνώνυμο των εξωτικών, μεσανατολικών και βορειοαφρικανικών προορισμών. Εκεί, δηλαδή, που χρειάζεται απλά μία βόλτα στα σουκ για να ξεχάσεις τελείως ότι ζεις στον 21ο αιώνα. Για κάποιους είναι μία τελείως άγνωστη λέξη, άλλοι δε θα το δοκίμαζαν ποτέ καθώς το μωβ-κόκκινο χρώμα του δείχνει τρομερά καυτερό στη γεύση, ενώ όσοι […]

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)
25.05.2023

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας
25.05.2023

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας

Όσα πρέπει να ξέρετε για την κολπική και την κοιλιακή μαρμαρυγή: Σε τι διαφέρουν και τι θα αισθανθείτε
25.05.2023

Όσα πρέπει να ξέρετε για την κολπική και την κοιλιακή μαρμαρυγή: Σε τι διαφέρουν και τι θα αισθανθείτε

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»
25.05.2023

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»

Τα θρεπτικά συστατικά των καρότων – Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας
24.05.2023

Τα θρεπτικά συστατικά των καρότων – Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Ξεκίνησε το Dentist Pass για παιδιά από 6 έως 12 ετών
24.05.2023

Ξεκίνησε το Dentist Pass για παιδιά από 6 έως 12 ετών

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Θερμίδες και βιταμίνες
23.05.2023

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Θερμίδες και βιταμίνες

Σκελετική υγεία: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας
23.05.2023

Σκελετική υγεία: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας